Sundance'i filmifestival: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: ''''Sundance'i filmifestival''' (inglise Sundance Film Festival) on USA-s Utah' osariigis Park City's toimuv filmifestival. Festivali eesmärgik...'
 
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
52. rida: 52. rida:
[[sk:Sundance Film Festival]]
[[sk:Sundance Film Festival]]
[[sl:Sundance festival]]
[[sl:Sundance festival]]
[[fi:Sundance-elokuvafestivaali]]
[[sv:Sundance Film Festival]]
[[sv:Sundance Film Festival]]
[[th:เทศกาลภาพยนตร์ซันแดนซ์]]
[[th:เทศกาลภาพยนตร์ซันแดนซ์]]

Redaktsioon: 5. juuli 2010, kell 13:51

Sundance'i filmifestival (inglise Sundance Film Festival) on USA-s Utah' osariigis Park City's toimuv filmifestival. Festivali eesmärgiks on tutvustada huvitavaid noori filmitegijaid ja alternatiivseid ning väikese-eelarvelisi mängu-, lühi- ja dokumentaalfilme.

Sundance'i eelkäija oli 1978. aastal Salt Lake Citys asutatud Utah/US Film Festival, mille korraldamise võttis 1985. üle Robert Redfordi ja tema sõprade poolt 1981. aastal loodud Sundance'i instituut. Esimene rahvusvaheline festival toimus 1985. aastal ning see toimub iga aasta jaanuarikuus. Aastatel 2006 ja 2007 toimus festival korraga kolmes Utah'i osariigi linnas, Park City's, Ogdenis ja Salt Lake City's.

Instituut ja festival on nime saanud Robert Redfordi kehastatud Sundance Kid tegelaskuju järgi filmis "Butch Cassidy and the Sundance Kid".

Filmifestivalil on esilinastunud sellised filmid nagu Steven Soderberghi "Seks, valed ja videolint" (1989), Quentin Tarantino "Marukoerad" (1992), Mike Newelli "Neli pulma ja üks matus", Ben Stilleri "Reality Bites" (1994), Kevin Smithi "Clerks" (1994), James Wani "Saag", Mary Harroni "Ameerika psühho" (2001), Eric Bressi ja J. Mackye Gruberi "Liblikaefekt" (2004) jpt.

Filmifestivali raames toimub ka võistlusprogramm, kus jagatakse auhindu järgmistes kategooriates:

  • Parima filmi Grand Jury Prize
  • Publiku lemmik mängufilmide kategoorias
  • Maailmakino publiku lemmik
  • Parim režissöör mängufilmide kategoorias jt

2009. aasta detsembris valiti võistlusprogrammi Veiko Õunpuu film "Püha Tõnu kiusamine". [1]

Viited

Välislingid