Vihurimäe: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Maarja.l (arutelu | kaastöö)
Uus lehekülg: 'Emily Brontë 1847. aastal Ellis Belli pseudonüümi all ilmunud romaan. Romaani peategelaseks on leidlaps Heathcliff, kes kes peale Catherine, ainsa naise, keda ta kunagi armasta...'
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 25. juuni 2010, kell 14:44

Emily Brontë 1847. aastal Ellis Belli pseudonüümi all ilmunud romaan.

Romaani peategelaseks on leidlaps Heathcliff, kes kes peale Catherine, ainsa naise, keda ta kunagi armastab, alandusi lahkub Vihurimäelt ning naaseb alles aastate pärast, et maksta kätte kõigile, kes teda lapsepõlves kiusasid. Heathcliffis kehastunud halastamatu, hambaid kiristav kurjus ja tunnete taltsutamatus, mis haarab lõpuks pea kõiki tegelasi, oli midagi ennekuulmatut ja täiesti uut. Lool pole moraali, mis mahendaks šokki. Õiglast karistust ei järgne, Heathcliff ei pea oma tegude eest vastutust kandma, ta triumfeerib kuni hauani välja. Toimunu on saatus, millesse ei suuda sekkuda isegi jumal.

Ilmumisjärgselt kutsus “Vihurimäe” esile vihase protestitormi. Victoria-aegsel kombelisel Inglismaal ei olnud kohta raamatul, mis kirjeldab naisi selle hävitava kire võimuses. Alles hiljem oldi valmis järgima Emily Brontë armutut pilku inimtundmuste sügavikesse ja raamat kuulutati naturalismi esimeseks meistriteoseks. Heathcliff tuli oma aja kohta liiga vara.