Tähevärav: Kontiinum: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Scoop (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Scoop (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
114. rida: 114. rida:
[[sv:Stargate: Continuum]]
[[sv:Stargate: Continuum]]
[[tr:Stargate: Continuum]]
[[tr:Stargate: Continuum]]
Jn

Redaktsioon: 23. juuni 2010, kell 18:54

Tähevärav: Kontiinum
Stargate: Continuum
Žanr ulmefilm
Režissöör Martin Wood
Stsenarist Brad Wright
Helilooja Joel Goldsmith
Peaosades Ben Browder
Amanda Tapping
Christopher Judge
Michael Shanks
Beau Bridges
Richard Dean Anderson
Claudia Black
William Devane
Cliff Simon
Don S. Davis
Produtsent Brad Wright
Robert C. Cooper
Filmistuudio MGM Home Entertainment
Levitaja MGM
Esilinastus Ameerika Ühendriigid 29. juuli 2008
Kestus 94 minutit
Riik Kanada-USA
Keel inglise
Eelarve 7 000 000 dollarit
Piletitulu 8 055 900 dollarit
Ametlik veebileht
IMDb profiil

"Tähevärav: Kontiinum" on Tähevärava sarja kuuluv Kanada-USA ulmefilm, mis valmis 2008.

Filmi tootis filmistuudio MGM Home Entertainment. Stsenaariumi kirjutas Brad Wright ja filmi lavastas Martin Wood. Film on järg seriaalile "Tähevärav SG-1" ja filmile "Tähevärav: Tõelaegas". Filmis mängivad "Tähevärav SG-1" 10. hooaja osatäitjad ja hooaegadel 1-8 mänginud Richard Dean Anderson. Filmivõtted toimusid 2007. aasta alguses Vancouveri Bridge`i stuudios ja Arktikas. Film räägib seiklusest, kus SG-1 peab taastama esialgse ajajoone, mida Goa`uld Ba´al oli muutnud oma tähelaevas "Achilles".

Lugu algab sellega, et SG-1 ja Jack O'Neill osalevad viimase Goa´uldi süsteemiisanda väljavõtu tseremoonias. Ba`al tuleb välja kurjakuulutava hoiatusega ja seletab, et on väljamõelnud ajajoone, kus hetkel toimuvat sündmust pole kunagi juhtunud. Samal ajal rändab tõeline Ba`al ajas tagasi aastasse 1939, et muuta ajajoon selliseks, kus maailm pole täheväravat avastanud. Seejärel võtab ta oma teadmistega esialgsest ajajoonest kontrolli Goa`uldi impeeriumi üle.

Film saavutas kriitikutelt parema vastuvõtu eelmise filmi, "Tõelaekaga" võrreldes filmi õhustiku, süžee, tegelaste ja graafika eest. Filmi eelarve oli 7 miljonit USA dollarit [1] ja piletitulu oli 8 miljonit USA dollarit, mis on väiksem võrreldes sellega, et eelmine film tõi sisse 13 miljonit dollarit. Film väljastati DVD-l ja Blu-ray disketil USA-s 29. juulil 2008 ja mujal sama aasta augustis. Televisiooni esilinastus toimus 3. aprillil 2009 SyFy kanalil.

Süžee

SG-1 ja Jack O'Neill (Richard Dean Anderson) osalevad Tok'ra, Goa´uldi Ba`ali (Cliff Simon) väljavõtu tseremoonias viimase Goa´uldi süsteemiisanda hukkamisel. Ba'al väidab, et on kõigest tõelise Ba'ali kloon ning et tõeline Ba'al reisib tagasi Maale aastasse 1939 ja mõrvab laeva "Achilles" meeskonna, mis veab täheväravat Ameerika Ühendriiki. Kapten (Mitchelli vanaisa) peab piisavalt vastu, et ära hoida laeva hävimine, kuid olevikus hakkavad inimesed ja esemed kaduma, alustades Vala Mal Doranist (Claudia Black) ja Teal'cist (Christopher Judge). Ba`al tapab Jacki, ent Samantha Carter (Amanda Tapping), Daniel Jackson (Michael Shanks) ja Cameron Mitchell (Ben Browder) suudavad enne kadumist jõuda täheväravani.

Amanda Tapping Arktikas

Pärast ussiaugu läbimist avastavad nad end mahajäetud laeva "Achilleus" sisemuses, mis on sattunud Arktikasse. Ba'ali tegevus on tekitanud ajajoone, kus tähevärava programmi ei loodud. Nad põgenevad uppuva "Achillese" pardalt. Merevägi eesotsas koloneli Jack O'Neilliga päästab nad. Kuigi kindral Hank Landry (Beau Bridges) usub nende juttu, ei luba ta neil muuta ajajoont. Alternatiivse ajajoone Daniel püüab jätkuvalt veenda inimesi oma püramiidide teoorias, Carter sai surma süstikuõnnetuses ja Mitchelli ei ole üldse olemas, sest tema vanaisa suri "Achillese" päästmise nimel. Kõik kolm eraldati üksteisest ja neile anti uus elu.

Aasta möödub ja SG-1 kutsutakse tagasi, kui avastatakse Goa'uldi luurelaev sõitmas keset Washingtoni. Ba'al on alistanud kõik süsteemiisandad ja on nüüd valmis vallutama Maa koos Qetesh`iga (kes elab Vala kehas), kes on tema kuninganna, ja Teal'ciga, kes on tema peaminister. SG-1 viiakse presidendi Henry Hayesi (William Devane) ja kindral George Hammondi (Don S. Davis) juurde ning neile teatatakse, et SG-1 allikate abil on avastatud Antarktika tähevärav ja alustatud Iidsete eelposti väljakaevamist. SG-1-le antakse ülesandeks käivitada eelpostis nullpunktmoodul. Samal ajal saabub Ba`ali armaada. Tema leitnantide (endised süsteemiisandad) rahulolematuse tõttu teatab Ba`al, et kohtleb Tau'rit leebemalt. Qetesh, kes kahtleb Ba`ali teadmistes Maa kohta, reedab ta ja käsib tal rääkida kõigest. Ta käsib hävitada McMurdo baasi ja Iidsete eelposti ja tapab Ba`ali, kui Teal`c saab reetmisest aru. Teal'c põgeneb Al'keshi abil. Qetesh annab laevastikule korralduse pommitada Maad, samal ajal ise minnes kindlustama Ba`ali ajamasinat.

Keset suurt Goa'uldi rünnakut muutis SG-1 oma teekonda ja sööstis Venemaale, sest venelased olid "Achillese" tähevärava ookeani põhjast üles tõstnud. Vene Migid päästavad nad, kui neid jälitasid Goa`uldi väikelennukid. Teal'c saabub samuti hoonesse, püüdes kasutada täheväravat enne Qeteshi. SG-1 ja Teal`c saavutavad vaherahu ja lähevad koos Ba`ali ajamasinasse; see on maaalune superarvuti, mille monitorid jälgivad päikese protuberantse, mis võiksid tekitada tähevärava ussiaugus muutusi. SG-1 peab ootama õiget protuberantsi, et minna ajas tagasi, kuid Qeteshi vägede rünnaku tõttu sunnib see neid minema aastasse 1929: kümme aastat enne õiget aega. Sam ja Daniel saavad tulevahetuses surma ja ainult Mitchell suudab läbida tähevärava, Teal`c saab surmavalt haavata ja hävitab ajamasina koos enda ja Qeteshiga. Pärast kümne aasta pikkust ootamist on Mitchell "Achillese" pardal ning tapab läbi tähevärava saabuva Ba´ali ja tema väe. Olevikus ja uuestimuudetud ajajoones vaatab SG-1, kes ei tea midagi eelnenud sündmustest, väljavõtutseremooniat ilma mingisuguste vahejuhtumiteta. Maal mõtleb Daniel, mida Ba`al mõtles oma tõrkekindla plaani all, kuid otsustab selle üle mitte kaua juurelda. Filmi viimases lõigus näidatakse lähivõtet Mitchelli kapist, kus on pilt tema alternatiivsest endast vanaisa kõrval.

Osatäitjad

Ben Browder ja Amanda Tapping filmivõtetel Arktikas

Filmi tootmine

"Tähevärav: Kontiinumi" kirjutas Brad Wright ja lavastas Martin Wood. Mõned filmistseenid vändati enne 2007. aasta märtsi, aga tegeliku filmimise alguseks määrati 22. mai 2007 Vancouveri Bridge'i stuudios. Filmi lükati seni edasi, kuni "Tähevärav: Atlantis" oli jõudnud 5. hooajani, sest tekkisid probleemid Carteri ja Mitchelli auastmega. Lõputiitrites mainiti neid kolonelleitnantidena, kuid kui nad sõidavad reaktiivlennukitega F-15, siis kannavad nad mõlemad koloneli auastet. Sellepärast filmi produtsendid mõistsid, et film tuleb välja lasta siis, kui Carterit ülendatakse. Viienda hooaja esilinastusel nimetati Carterit koloneliks ja ta lahkus "Atlantisest", et osaleda Goa`uldi väljavõtutseremooniast. Sellega taheti edasi anda, et see toimub aasta pärast "Tähevärav: Tõelaegast". [2]

Browder, Anderson, Campbell ja Tapping filmivõtetel Arktikas

Esialgu pidi film algama vaatega Tok`ra linnale, aga Brad Wright otsustas, et film peaks algama tähevärava juhtimiskeskusest, näidamaks, et ka SG-1 on esindatud. Tegelaskujust Jack O'Neillist üritas Wright kirjutada niiviisi, et puuduksid mõtted "looduslik" ja "sunniviisiline". See oli tema sõnul tähtis, sest filmis osales tegelaskujusid sarjast "Tähevärav SG-1" ja taheti, et vanad fännid tunneksid sõnumit "tere tulemast". "Achilleuse" nimetu kapteni surnukeha pidi esialgu olema tuvastatud pärast seda, kui SG-1 reisib Maale. Richard Dean Anderson ei pidanud esinema filmi alguses, kus ta tapeti. Wright väidab, et oli määratud esinema ainult muudetud alternatiivses ajajoones Antarktikas, kuna niimoodi Wright palus tal seda teha.

Näitleja Michael Shanks ei saanud ajapuuduse tõttu Arktika-stseenides osaleda. Siiski oli Jackson pardal koos Cameron Mitchelli ja Samantha Carteriga eelmistes stseenides. Selleks, et muuta tema kadumine usutavaks, otsustas Wright, et Jacksoni jalg külmub gangreeni tõttu pärast vette astumist ja ta ei saa teistega rännakut jätkata. Dialoogi kommenteerides märkis Wright, et stseenid oleks nagu ära lõigatud, sest käimas olid veel "Tähevärav SG-1" ja "Atlantise" episoodid ning need oli vaja säilitada, sest film pidi paistma pikemana kui tavalised episoodid.

USS Alexandria (SSN-757) kannab SG-1-t Artikas.

Film sisaldab stseene, mis on filmitud USA mereväe füüsikalaboratooriumi jääkeskuses umbes 200 km Prudhoe lahest põhjas Alaskas. Nendes stseenides esinevad Richard Dean Anderson, Amanda Tapping ja Ben Browder. Neid filmiti 23. märtsist kuni 29. märtsini 2007. Filmis esineb ka allveelaev USS Alexandria (SSN-757). [3] Arktikas filmiti stseene jääl [4], "Alexandria" taustal [5], "Alexandria" pardal [6] ning "Alexandria" jääle tõusmisel ja vette sukeldumisel. Arktika stseene filmiti ainult 3 näitleja ja 4 mehe võttegrupiga. Direktor Martin Wood pidi töötama ka lisastseenides (näiteks major Woodina) nagu teisedki võttegrupi liikmed. "Alexandria" kapten Mike Bernacchi ja tema meeskond mängisid filmis iseennast. Barry L. Campbell, San Diegos paikneva USA mereväe Arktika Allveelaevade labori operatsioonide juht, sai ka võimaluse filmis osaleda ja ta esines meremehena. [7] Produtsent Brad Wright tegi sarjas esmaesinemise F-15 piloodina.

Film on pühendatud Paul McCanni ja Anthony Huntrodi mälestusele, kes kaotasid oma elud filmivõtete ajal jääkatte all, kui olid allveelaeval. Filmi tehti kokku 19 päeva, lisaks filmiti Arktikas 5 päeva (nad ise olid seal 7 päeva). [8] Film "Kontiinum" pääses ka Guinnessi rekordite raamatusse kõige kaugemal põhjas filmitud filmina. [9]

Väljalaskmine ja vastuvõtt

Film esilinastus 25. juulil 2008 Californias San Diegos Comic-Conil, kus osales enamus näitlejatest. Film lasti välja DVD-l ja Blu-ray diskil 29. juulil 2008. [10][11][12][13] Robert C. Cooperi väitel tuleb film kõikjal maailmas DVD-l välja. Levitamise ja pressiteadetega tegeleb televisioonikompanii Fox. [14] Film esilinastus Suurbritannias 18. augustil 2008 pärast seda, kui see oli teleesilinastunud Briti telekanalis Sky 1 12. augustil. Oma debüüdil Suurbritannias ja Iirimaal kogus "Tähevärav: Kontiinum" 543 tuhat vaatajat, viies filmi Sky 1 edetabeli esikohale. [15] Film pidi Ameerikas piletitulu sisse tooma 8 miljonit USA dollarit. Film teleesilinastus Syfy kanalil USAs 3. aprillil 2009.[16]

Sky 1 telekanali arvustaja nimetas filmi "põhjalikuks nauditavaks rüseluseks". [17] Nix Sci Fi Coolist ütles oma ülevaates: "see lõpeb peaaegu täpselt samamoodi nagu kõik teised SG-1 osad: sa oled sellega rahul ja tahad näha rohkem." [18] Ülevaataja Christopher Monfette IGNist annab filmile 7 punkti 10-st ja ütles, et see on korralik film, aga ei ületa "ulmekirjanduse suurepärast taset". [19] Don Houston DVD Talk'ist kommenteeris, et kirjutajate jaoks oli "eelarve on liiga väike". [20] Mark Wilson About.comist ütles, et see film oli lihtsalt järjekordne viis, kuidas produtsendid tulevad oma lemmiktegelaskujudega filmimaailma tagasi, ja jõudis järeldusele, et see on "normaalne" film. [21] Darren Sumner ja David Read GateWorldist nimetasid seda "suurepäraseks filmiks" ja ütlesid, et see oli isegi parem kui "Tähevärav: Tõelaegas". [22] Dean Winkelspecht ütles, et see on selle aasta parim DVD-l väljastatud film. [23]

"Tähevärav: Kontiinum" võitis High-Def Disc auhinna 2008 kategoorias "Parim mitte-teatriline Blu-ray". [24] Film kandideeris kuuele "Tähtkujude" auhinnale, kuid võitis neist 11. juulil 2009 ainult ühe. Claudia Black sai auhinna "Parima naisnäitlejana 2008. aasta ulmekirjanduse filmis, TV filmis või TV-sarjas" tema tegelaskuju Vala Mal Dorani eest. [25] Film kandideeris ka 2009. aastal 11 Leo auhinnale, kuid võitis neist 8. ja 9. mail 2009 ainult kolm: Brad Wright võitis kategoorias "Parim illusteerija keskmise pikkusega draamafilmis", Michael Shanks kategoorias "Parim meesnäitleja keskmise pikkusega draamafilmis" oma tegelase Daniel Jacksoni eest ning kolm produtsendi meeskonnaliiget Paul Sharpe, Iain Pattison ja Graeme Hughes kategoorias "Parim muusika keskmise pikkusega draamafilmis". [26]

Kaks Tähevärava filmi DVD-d, "Tähevärav: Kontiinum" ja "Tähevärav: Tõelaegas" avaldati Ameerika Ühendriikides topeltpakina DVD-l 3. märtsil 2009. Topeltpakk on saadaval ka Blu-Rayl. [27] Tulemas on ka kolmas tähevärava film, mis on plaanitud "Kontiinumi" järjeks ("Tähevärav: Revolutsioon") ja see keskendub Jack O'Neillile. [28]

Viited

  1. "Tapping räägib SG-1 filmidest". GateWorld. 9. august 2007. Vaadatud 29. detsember 2009.
  2. Paul Spragg (november 2008). "Cam-Do Attitude". TV Zone. Vaadatud 13. november 2009.
  3. ""Tähevärav: Kontiinumi" filmistseenid Arktikas". comingsoon.net. 14. märts 2007. Vaadatud 13. november 2009.
  4. "APLIS`e postkaart #13". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. august 2007. Vaadatud 13. november 2009.
  5. "APLIS`e postkaart #14". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. august 2007. Vaadatud 13. november 2009.
  6. "APLIS`e postkaart #16". Originaali arhiivikoopia seisuga 18. august 2007. Vaadatud 13. november 2009.
  7. MC1 Barrie Barber (17. aprill 2007). ""Tähevärava" näitlejad "USS Alexandria" pardal jääpangal". Ameerika Ühendriikide Merevägi. Vaadatud 7. august 2009.
  8. "Mees visioonil: GateWorld räägib Martin Woodiga". GateWorld. 22. juuli 2008. Vaadatud 7. august 2009.
  9. David Read (7. mai 2005). "New Frontier". GateWorld. Vaadatud 7. august 2009.
  10. "Tähevärav: Kontiinum DVD-l 29. juulil". GateWorld. 4. aprill 2008. Vaadatud 7. august 2009.
  11. "Wright: Kontiinum on klassikaline tähevärava film". GateWorld. 21. november 2007. Vaadatud 7. august 2009.
  12. ""Tähevärav: Kontiinumi" väljalaskmiskuupäev DVD-l". TVShowsOnDVD.com. Vaadatud 7. august 2009.
  13. ""Tähevärav: Kontiinumi" lisad, andmed ja hinnad on avaldatud". TVShowsOnDVD.com. Vaadatud 7. august 2009.
  14. "Uued suunad, 2. osa. Gateworld räägib Robert C. Cooperiga". GateWorld. Juuli 2007. Vaadatud 7. august 2009.
  15. "BARB multitelekanali top 10 programmi". barb.co.uk. Vaadatud 7. august 2009.
  16. "SyFys esilinastub "Tähevärava" filmikomplekt". ComingSoon.net. 5. veebruar 2009. Vaadatud 9. novembril 2009.
  17. "Eelvaade: "Tähevärav: Kontiinum"". Sky Entertainment. Vaadatud 7. august 2009.
  18. Nix. ""Tähevärav: Kontiinum" (2008) filmi ülevaade". Sci Fi Cool. Vaadatud 7. august 2009.
  19. "Tähevärav: Kontiinum Blu-ray ülevaade". IGN. Vaadatud 7. august 2009.
  20. Don Houston. ""Tähevärav: Kontiinum"". DVD Talk. Vaadatud 7. august 2009.
  21. Mark Wilson. "Ülevaade: "Tähevärav: Kontiinum"". About.com. Vaadatud 7. august 2009.
  22. Darren Sumner ja David Read. "Ülevaade: "Tähevärav: Kontiinum"". GateWorld. Vaadatud 7. august 2009.
  23. Dean Winkelspecht. ""Tähevärav: Kontiinumi" ülevaade DVD-l". DVD Town. Vaadatud 7. august 2009.
  24. ""Kontiinum" võidab HD auhinna". Metro–Goldwyn–Mayer. 12. november 2008. Vaadatud 13. november 2009.
  25. "Tähtkujude auhinnad". Stargate Archive.com. Vaadatud 7. august 2009.
  26. "Leo auhinnad, 2009. aasta võitjad". Leo Awards. Vaadatud 7. august 2009.
  27. ""Tähevärav SG-1": uus topeltpakk koos uue pakendiga, filmi Tõelaeka ja Kontiinumi DVD filmidele". TV Shows On DVD. 17. detsember 2008. Vaadatud 9. november 2009.
  28. Darren, Sumner. "Anderson kinnitab SGU`s esinemise". GateWorld. Vaadatud 7. august 2009.

Välislingid