Berüll: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Boy (arutelu | kaastöö)
P toimet
Siim (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Berüll''' on [[Silikaadid (mineraloogia)|silikaatne]] [[Heksagonaalne süngoonia|heksagonaalse süngoonia]] [[mineraal]].
{{toimeta}}


Berülli [[keemiline valem]]: Al<sub>2</sub>[Be<sub>3</sub>Si<sub>6</sub>O<sub>18</sub>].
'''Berüll''' keemilise valemiga Be<sub>3</sub>Al<sub>2</sub>(SiO<sub>3</sub>)<sub>6</sub> on mineraal, millest toodetakse [[berüllium]]i. Berülli kristallid on kuuetahulised [[prisma]]d. Puhas berüll on värvitu, kuid sagedasti esinevad lisandeid sisaldavad vormid, mis värvuselt võivad olla rohelised, sinised, kollased, roosad ja valged. Läbipaistvaid sinakasrohelisi erimeid nimetatakse [[akvamariin]]iks, erkrohelisi [[smaragd]]iks, mõlemad on tuntud kui [[väärismineraalid]]. Berülli esineb [[pegmatiit]]ides.


Puhas berüll on värvitu, kuid lisandite tõttu on enamasti värvunud rohekaks, sinakasroheliseks, kollaseks, roosaks, harva ka valgeks.
{{täienda}}


Esineb heksagonaalsete [[prisma]]liste [[kristall]]idena [[moondekivim]]eis, [[granitoid]]setes [[pegmatiit]]ides ning [[Aktsessoorne mineraal|aktsessoorse mineraalina]] [[Happeline kivim|happelistes]] [[tardkivim]]eis.
[[Kategooria:Mineraalid]]


Berüll on [[vääriskivi]]. Erivärvilistele [[erim]]itele on antud eraldi nimed. Sinakasroheline ning läbipaistev berüll on [[akvamariin]], erkroheline berüll on [[smaragd]], kollakas [[heliodoor]] jne.

Berüllist toodetakse [[berüllium]]i.

[[Kategooria:Mineraalid]]


[[cs:Beryllium]]
[[cs:Beryllium]]
[[de:Beryll]]
[[de:Beryll]]
[[en:Beryl]]
[[fr:Béryl]]
[[fr:Béryl]]
[[hr:Beril]]
[[hr:Beril]]

Redaktsioon: 6. veebruar 2006, kell 12:35

Berüll on silikaatne heksagonaalse süngoonia mineraal.

Berülli keemiline valem: Al2[Be3Si6O18].

Puhas berüll on värvitu, kuid lisandite tõttu on enamasti värvunud rohekaks, sinakasroheliseks, kollaseks, roosaks, harva ka valgeks.

Esineb heksagonaalsete prismaliste kristallidena moondekivimeis, granitoidsetes pegmatiitides ning aktsessoorse mineraalina happelistes tardkivimeis.

Berüll on vääriskivi. Erivärvilistele erimitele on antud eraldi nimed. Sinakasroheline ning läbipaistev berüll on akvamariin, erkroheline berüll on smaragd, kollakas heliodoor jne.

Berüllist toodetakse berülliumi.