HSDPA: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Chiller (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
RibotBOT (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: ca:HSDPA
17. rida: 17. rida:
[[su:HSDPA]]
[[su:HSDPA]]
[[bg:HSDPA]]
[[bg:HSDPA]]
[[ca:HSDPA]]
[[cs:High-Speed Downlink Packet Access]]
[[cs:High-Speed Downlink Packet Access]]
[[da:High-Speed Downlink Packet Access]]
[[da:High-Speed Downlink Packet Access]]

Redaktsioon: 25. aprill 2010, kell 13:47

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access, 'Kiire Allalaadimisega Pakettside Juurdepääsutehnoloogia'; ka 3,5G) on UMTS (3G) võrgu edasiarendustehnoloogia, mis võimaldab mobiilse interneti allalaadimiskiirust kuni 14,4 Mbit/s. Tehnoloogia võib olla kasutuses koos kiiret üleslaadimist võimaldava HSUPA tehnoloogiaga, või ilma selleta. Viimasel juhul on üleslaadimiskiiruseks tavaline UMTS võrgu kiirus 384 kbit/s. HSDPA-d ja HSUPA-d koos nimetatakse ka HSPA-ks. On juba olemas ka HSPA+ tehnoloogia, mis võimaldab veelgi suuremaid kiiruseid.

Enamik HSDPA-d toetavaid mobiiltelefone toetavad siiski andmesidekiirust vaid kuni 3,6 Mbit/s, uuemad ka kuni 10,2 Mbit/s. Enamik andmesidemodemeid töötab kiirusel kuni 7,2 Mbit/s (Nokia CS-15 kuni 10,2 Mbit/s).

Eestis pakuvad HSDPA-d kõigi nelja mobiilsideoperaatori UMTS võrgud, EMT ning Elisa pakuvad juba ka HSPA+ kiiruseid. 2010. aasta aprilli seisuga võimaldavad EMT ja Elisa võrgud maksimaalset andmesidekiirust 21,6 Mbit/s[1], Tallinn Mobile 3G võrk kuni 14,4 Mbit/s[2], ning Tele2 võrk 7,2 Mbit/s[3].

Viited

Välislingid