Kompilaator: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Nene (arutelu | kaastöö)
kompileerimise artikli võiks siia sisse tõmmata
Nene (arutelu | kaastöö)
tõin üle teksti artiklist Kompileerimine
1. rida: 1. rida:
{{liita|Kompileerimine}}
{{liita|Kompileerimine}}


'''Kompilaator''' ehk '''translaator''' on [[arvutiprogramm|programm]], mis tõlgib ühes [[arvutikeel]]es (''lähtekeel'') kirjutatud [[lähtekood]]i teise arvutikeelde (''sihtkeel'', tihti binaarne [[objektikood]]). Sagedasim põhjus lähtekoodi selliseks transformeerimiseks on käivitatava programmi loomine.
'''Kompilaator''' ehk '''translaator''' on [[arvutiprogramm|programm]], mis tõlgib (kompileerib) ühes [[arvutikeel]]es (''lähtekeel'') kirjutatud [[lähtekood]]i teise arvutikeelde (''sihtkeel'', tihti binaarne [[objektikood]]). Sagedasim põhjus lähtekoodi selliseks transformeerimiseks on käivitatava programmi loomine.


== Tööpõhimõte ==
== Tööpõhimõte ==
10. rida: 10. rida:


Eksisteerib ka kompilaatoreid, mis tõlgivad ühest kõrgest keelest teise või mõnikord vahepealsesse keelde, mis nõuavad edasist töötlemist (neid tuntakse ka [[kaskaadija]]tena).
Eksisteerib ka kompilaatoreid, mis tõlgivad ühest kõrgest keelest teise või mõnikord vahepealsesse keelde, mis nõuavad edasist töötlemist (neid tuntakse ka [[kaskaadija]]tena).

Iga programmeerimiskeele jaoks pole olemas kompilaatorit. Nendes keeltes kasutatakse [[interpretaator]]it - programmi, mis tõlgib programmi laused masinkoodi töö käigus. Niisugused keeled on näiteks [[Visual Basic]] ja [[Prolog]]. Ka interpreteerivad keeled on enamasti kõrgtaseme keeled.


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 15. aprill 2010, kell 17:14

Kompilaator ehk translaator on programm, mis tõlgib (kompileerib) ühes arvutikeeles (lähtekeel) kirjutatud lähtekoodi teise arvutikeelde (sihtkeel, tihti binaarne objektikood). Sagedasim põhjus lähtekoodi selliseks transformeerimiseks on käivitatava programmi loomine.

Tööpõhimõte

Harilikult tõlgitakse lähtekoode (tavaliselt kirjutatud kõrgemas programmeerimiskeeles) sihtkoodi (tavaliselt madalamasse objektikoodi, mida saab virtuaalmasina abil käivitada, või masinkoodi, mida saab arvuti otse käivitada).

Vastupidises suunas kompileerijaid nimetatakse dekompilaatoriteks.

Eksisteerib ka kompilaatoreid, mis tõlgivad ühest kõrgest keelest teise või mõnikord vahepealsesse keelde, mis nõuavad edasist töötlemist (neid tuntakse ka kaskaadijatena).

Iga programmeerimiskeele jaoks pole olemas kompilaatorit. Nendes keeltes kasutatakse interpretaatorit - programmi, mis tõlgib programmi laused masinkoodi töö käigus. Niisugused keeled on näiteks Visual Basic ja Prolog. Ka interpreteerivad keeled on enamasti kõrgtaseme keeled.

Vaata ka