EstWin: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Chiller (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Chiller (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''EstWin''' on projekt mille raames viiakse uue põlvkonna lairibaühendused, mis baseeruvad [[Kiudoptiline kaabel|fiiberoptilistel kaablitel]] Eesti maapiirkondadesse.
'''EstWin''' on projekt mille raames viiakse uue põlvkonna lairibaühendused, mis baseeruvad [[Kiudoptiline kaabel|fiiberoptilistel kaablitel]] Eesti maapiirkondadesse.
Aastaks 2015 peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena saavad 98% Eesti majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest olema võrgule lähemal kui 1,5 km.
Aastaks 2015 peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena saavad 98% Eesti majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest olema võrgule lähemal kui 1,5 km ning lõpptulemusena saab kõigil Eesti elanikel ja asutustel olema võimalik pääseda ligi internetiühendusele kiirusega kuni 100 Mbit/s.

Projekti teostab spetsiaalselt selleks otstarbeks asutatud [[sihtasutus]] [[ELASA]].
Projekti EstWin esimese etapina ehitatakse 6640 kilomeetrit fiiberoptilist kaablit ja 1400 võrguühenduskohta hõlmav side alusvõrk (baasvõrk), projekti teises etapis ehitavad operaatorid alusvõrgule juurdepääsuvõrgu tarbijatele, kasutades selleks kaasaegseid tehnoloogiaid, nagu näiteks [[VDSL2]].
Projekti teostab spetsiaalselt selleks otstarbeks asutatud [[sihtasutus]] [[ELASA]]. Projekti hinnanguliseks maksumuseks on 6 miljardit krooni, millest 1,5 miljardit plaanitakse katta Euroopa erinevatest struktuurifondidest.


[[Kategooria:Internet]]
[[Kategooria:Internet]]

Redaktsioon: 14. aprill 2010, kell 21:16

EstWin on projekt mille raames viiakse uue põlvkonna lairibaühendused, mis baseeruvad fiiberoptilistel kaablitel Eesti maapiirkondadesse. Aastaks 2015 peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena saavad 98% Eesti majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest olema võrgule lähemal kui 1,5 km ning lõpptulemusena saab kõigil Eesti elanikel ja asutustel olema võimalik pääseda ligi internetiühendusele kiirusega kuni 100 Mbit/s.

Projekti EstWin esimese etapina ehitatakse 6640 kilomeetrit fiiberoptilist kaablit ja 1400 võrguühenduskohta hõlmav side alusvõrk (baasvõrk), projekti teises etapis ehitavad operaatorid alusvõrgule juurdepääsuvõrgu tarbijatele, kasutades selleks kaasaegseid tehnoloogiaid, nagu näiteks VDSL2. Projekti teostab spetsiaalselt selleks otstarbeks asutatud sihtasutus ELASA. Projekti hinnanguliseks maksumuseks on 6 miljardit krooni, millest 1,5 miljardit plaanitakse katta Euroopa erinevatest struktuurifondidest.