Nena: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: he:ננה (זמרת)
47. rida: 47. rida:
[[fr:Nena]]
[[fr:Nena]]
[[it:Nena]]
[[it:Nena]]
[[he:ננה (זמרת)]]
[[hu:Nena]]
[[hu:Nena]]
[[nl:Nena (zangeres)]]
[[nl:Nena (zangeres)]]

Redaktsioon: 11. aprill 2010, kell 12:46

 See artikkel räägib lauljast; Brasiilia jalgpalluri kohta vaata artiklit Nena (jalgpallur).

Nena (2008)
Nena (2008)

Nena (sünninimega Gabriele Susanne Kerner; sündinud 24. märtsil 1960 Hagenis) on saksa lauljatar. Nena on ka 19821987 eksisteerinud bändi nimi, kus Nena laulis.

Nena kasvas üles Hageni lähedal Breckerfeldis ja elas hiljem Hagenis. Ta sai hüüdnime Nena 3-aastaselt, kui oli koos vanematega Hispaanias puhkamas. (Hispaania keeles tähendab sõna niña tüdrukut.)

1979 pakuti talle laulja rolli bändis The Stripes. Ta esines Nena Kerneri nime all. Bänd ei saavutanud laialdast edu ja läks varsti laiali.

1981 kolis Nena Lääne-Berliini, kus asutas omanimelise bändi. Seal mängisid veel kitarrist Carlo Karges, klahvpillimängija Uwe Fahrenkrog-Petersen ja bassimängija Jürgen Dehmel. 1982 ilmus bändi esiksingel "Nur geträumt", mis sai Saksamaal otsekohe hitiks, kui bänd oli esinenud telešõus "Musikladen". See jõudis Saksa edetabelis 2. kohale.

1983 avaldas bänd oma esimese albumi "Nena", millel olid singlid "Leuchtturm" ("Tuletorn") ja "99 Luftballons" ("99 õhupalli"). Viimast neist saatis tohutu rahvusvaheline edu: see tõusis esikohale Austraalias, Austrias, Hollandis, Iirimaal, Kanadas, Rootsis, Saksamaal, Suurbritannias, Šveitsis ja Uus-Meremaal, teiseks USA-s ja neljandaks Norras. Laulu ingliskeelne pealkiri on "99 Red Balloons", ehkki originaalis pallide värvi ei mainita.

Väljaspool Mandri-Euroopat ja Jaapanit ei olnud Nenal enam ühtegi hittsinglit ja sellepärast peetakse teda USA-s ja Suurbritannias ühehitiimeks. Suurbritannia telekanali Channel 4 vaatajad hääletasid Nena 2006 kõigi aegade ühehitiimede hulgas teisele kohale. Ta kaotas Carl Douglase laulule "Kung Fu Fighting", mis ei vasta ühehitiime nõuetele, sest Douglas on Suurbritannia Top40-s olnud koguni 3 lauluga.

Alates 1990. aastaist on Nena välja andnud palju sooloalbumeid, millest mitu sisaldab lastelaule. Ta on juhtinud mitut telešõud, sealhulgas 1998 Saksamaa riiklikku Eurovisiooni eelvooru.

Nena on laulnud muusikafilmides ja esitanud korduvalt filmides taustalaule. Viimastest tuntuim on 2006. aasta filmi "Eragon" saksakeelne dublaaž.

Aastal 2002 avaldas ta oma eelnevad laulud uuesti plaatidel, mis tõid taas müügiedu.

Aastal 2003 laulis ta koos inglise lauljatari Kim Wilde'iga sisse kakskeelse dueti "Anyplace, Anywhere, Anytime", mis jõudis kõrgetele kohtadele Hollandi, Austria ja Saksamaa muusikaedetabelites.

Aastal 2005 andis ta välja albumi "Willst du mit mir gehen?" oma uute lauludega.

Eraelu

Nena hakkas kokku elama šveitsi näitleja Benedict Freitagiga pärast seda, kui bänd Nena 1987 laiali läks. Nad said kolm last. Vanima poja Christopher Danieli sünni ajal tegid arstid väidetavalt vea, mistõttu Nena süda sünnituse ajal isegi peatus. Poeg sündis sandina ja suri 11 kuu vanuselt. 1990 sünnitas Nena kaksikud, tütre Larissa Marie ja poja Sakias Manueli.

Pärast Freitagist lahkuminekut alustas Nena suhet Stuttgardist pärit trummari ja muusikaprodutsendi Philipp Palmiga, kellega ta sai kaks poega, Samuel Vincent (1995) ja Simeon Joel (1997). Paar elab oma nelja lapsega Hamburgis.

2009. aasta jõulude ajal sai Nena vanaemaks, kui Larissa sünnitas tütre Carla Maria. Kaks päeva hiljem sai ka Nena poeg Sakias isaks.