Chamonix: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ahsoous (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta}}
{{toimeta}}
[[Pilt:Chamonix 20080729 Ahsoous.jpg|thumb|Vaade suvisele Chamonix'le köisraudteelt.]]
[[Pilt:Chamonix 20080729 Ahsoous.jpg|thumb|Vaade suvisele Chamonix'le köisraudteelt.]]
[[Pilt:ValleeChamonix.jpg|thumb|Chamonix org lõunast nähtuna]]
[[Pilt:ValleeChamonix.jpg|thumb|Chamonix org lõunast nähtuna]]
'''Chamonix-Mont-Blanc''', või levinuma nimega '''Chamonix''', on [[küla]] ja kommuun ida-[[Prantsusmaa]]l, [[Haute-Savoie' departemang]]us, [[Mont Blanc]]i mäestikus.
'''Chamonix-Mont-Blanc''', levinuma nimega '''Chamonix''', on [[küla]] ja [[kommuun]] ida-[[Prantsusmaa]]l [[Haute-Savoie' departemang]]us [[Alpid]]e [[mäestik]]us.


Chamonix on tähtis [[turism]]ikeskus. Ta on peamine asula, kust alustatakse tõusu Euroopa kõrgeimale mäele [[Mont Blanc]]ile. Mont Blanc paikneb Prantsusmaa ja [[Itaalia]] piiril, aga Itaalias ei ole lähedal sobivat asulat, kust alustada tõusu Mont Blancile.
Chamonix on eri soositud talispordikeskus. [[1924. aasta taliolümpiamängud|1924. aasta taliolümpiamängud]] peeti Chamonix's.


Chamonix on [[talisport|talispordi]]keskus. Seal peeti esimesed kaaseaegsed, [[1924. aasta taliolümpiamängud|1924. aasta taliolümpiamängud]].
Kohalik [[jäähoki]] klubi, [[Chamoix de Chamonix]], on Prantsusmaa kõigi aegade edukam klubi. See on võitnud riigi meistritiitli 30 korda.


Kohalik [[jäähoki]]klubi [[Chamoix de Chamonix]] on Prantsusmaa kõigi aegade edukaim hokiklubi. See on tulnud riigi meistriks 30 korda.
== Välislingid ==


Chamonix'l on kuus [[sõpruslinn]]a: [[Aspen]] ([[USA]]), [[Cilaos]] (Prantsusmaa, [[Réunion]]), [[Courmayeur]] (Itaalia), [[Davos]] ([[Šveits]]), [[Fujiyoshida]] ([[Jaapan]], [[Fujiyama]] jalamil) ja [[Garmisch-Partenkirchen]] ([[Saksamaa]]).

== Ajalugu ==

Esimest korda mainiti Chamonix' orgu [[1091]], kui [[Genevois' krahv]] (tema residents oli [[Annecy]]s) annetas selle [[Sacra di San Michele]]s asuvale [[benediktiinid|benediktiini]] [[klooster|kloostrile]]. [[13. sajand]]i algul asutas klooster Chamonix'sse [[prior]]aadi. [[1519]] läks prioraat üle [[Sallanches]]' kommuuni alluvusse. [[1786]] ostsid Chamonix' elanikud end Sallanches' alluvusest vabaks.

[[1530]] andis Genevois' krahv Chamonix' elanikele õiguse pidada kaks [[laat]]a aastas.

Esimesed, kes avaldasid reisikirja oma retkest Chamonix'sse, olid Richard Pococke ja William Windham, kes külastasid Chamonix'd koos rühma teiste inglastega [[1741]]. [[1744]] avaldas Windham sel teemal [[pamflett|pamfleti]] ja [[1745]] avaldas Pococke pikema reisikirja rännakutest [[Lähis-Ida]]s, kus oli mainitud ka Chamonix' külastamist. Seda võibki pidada Chamonix' kui turismi sihtpunkti alguseks.

[[1821]]. aastaks oli Chamonix's turism juba nõnda arenenud, et sel aastal rajati Chamonix' [[giid]]ide selts. Giididena tohtisid kommuunis tegutseda üksnes seltsi liikmed. Nende [[monopol]]i tühistas Prantsusmaa valitsus [[1892]], misjärel giiditunnistusi hakkas välja andma Prantsusmaa Alpiklubi, mitte enam mohalikud elanikud.

[[1960. aastad|1960. aastatel]] lõpetati Chamonix' orus [[põllumajandus]]ega tegelemine. [[20. sajand]]i lõpul oli Chamonix's turistidele juba 60 tuhat voodikohta ja aastas külastas küla 5 miljonit turisti.

== Välislingid ==
* [http://www.chamonix.com Chamonix koduleht]
* [http://www.chamonix.com Chamonix koduleht]
* [http://www.chamonix.net Chamonix'st tutvustavad leheküljed]
* [http://www.chamonix.net Chamonix'd tutvustavad leheküljed]
** [http://www.chamonix.net/english/webcam/chamcam.htm Weebi-kaamera] Leheküljel olevad netikaamerad filmivad Mont Blanci


[[Pilt:Chamonix_Valley_Panorama.jpg|left|400px|thumb|Panoraam Chamonix orust]]
[[Pilt:Chamonix-Mont-Blanc-Aiguille-du-Midi 20080729.jpg|thumb|Chamonix-Mont-Blancilt [[Aiguille du Midi]]le (3842m) viiva [[köisraudtee]] 2. lõik]]
[[Kategooria:Prantsusmaa külad]]
[[Kategooria:Prantsusmaa külad]]



Redaktsioon: 25. märts 2010, kell 21:26

Vaade suvisele Chamonix'le köisraudteelt.
Chamonix org lõunast nähtuna

Chamonix-Mont-Blanc, levinuma nimega Chamonix, on küla ja kommuun ida-Prantsusmaal Haute-Savoie' departemangus Alpide mäestikus.

Chamonix on tähtis turismikeskus. Ta on peamine asula, kust alustatakse tõusu Euroopa kõrgeimale mäele Mont Blancile. Mont Blanc paikneb Prantsusmaa ja Itaalia piiril, aga Itaalias ei ole lähedal sobivat asulat, kust alustada tõusu Mont Blancile.

Chamonix on talispordikeskus. Seal peeti esimesed kaaseaegsed, 1924. aasta taliolümpiamängud.

Kohalik jäähokiklubi Chamoix de Chamonix on Prantsusmaa kõigi aegade edukaim hokiklubi. See on tulnud riigi meistriks 30 korda.

Chamonix'l on kuus sõpruslinna: Aspen (USA), Cilaos (Prantsusmaa, Réunion), Courmayeur (Itaalia), Davos (Šveits), Fujiyoshida (Jaapan, Fujiyama jalamil) ja Garmisch-Partenkirchen (Saksamaa).

Ajalugu

Esimest korda mainiti Chamonix' orgu 1091, kui Genevois' krahv (tema residents oli Annecys) annetas selle Sacra di San Micheles asuvale benediktiini kloostrile. 13. sajandi algul asutas klooster Chamonix'sse prioraadi. 1519 läks prioraat üle Sallanches' kommuuni alluvusse. 1786 ostsid Chamonix' elanikud end Sallanches' alluvusest vabaks.

1530 andis Genevois' krahv Chamonix' elanikele õiguse pidada kaks laata aastas.

Esimesed, kes avaldasid reisikirja oma retkest Chamonix'sse, olid Richard Pococke ja William Windham, kes külastasid Chamonix'd koos rühma teiste inglastega 1741. 1744 avaldas Windham sel teemal pamfleti ja 1745 avaldas Pococke pikema reisikirja rännakutest Lähis-Idas, kus oli mainitud ka Chamonix' külastamist. Seda võibki pidada Chamonix' kui turismi sihtpunkti alguseks.

1821. aastaks oli Chamonix's turism juba nõnda arenenud, et sel aastal rajati Chamonix' giidide selts. Giididena tohtisid kommuunis tegutseda üksnes seltsi liikmed. Nende monopoli tühistas Prantsusmaa valitsus 1892, misjärel giiditunnistusi hakkas välja andma Prantsusmaa Alpiklubi, mitte enam mohalikud elanikud.

1960. aastatel lõpetati Chamonix' orus põllumajandusega tegelemine. 20. sajandi lõpul oli Chamonix's turistidele juba 60 tuhat voodikohta ja aastas külastas küla 5 miljonit turisti.

Välislingid