Laose lipp: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: ar:علم لاوس
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: yo:Flag of Laos
67. rida: 67. rida:
[[vi:Quốc kỳ Lào]]
[[vi:Quốc kỳ Lào]]
[[tr:Laos bayrağı]]
[[tr:Laos bayrağı]]
[[yo:Flag of Laos]]
[[zh:寮國國旗]]
[[zh:寮國國旗]]

Redaktsioon: 15. märts 2010, kell 06:18

Laose lipp on Laose ametlik lipp.

Riigi- ja rahvuslipp

[[Pilt:Mall:Riik/Laos/lipp|thumb| ? Laose riigi- ja rahvuslipp. Proportsioonid 2:3.]] Laos võttis 2. detsembril 1975 oma lipuks kommunistliku vabastusliikumise Pathet Lao lipu. See oli horisontaalsete laidudega puna-sini-punane trikoloor, millel sinise laiu keskel on valge sõõr. Punased laiud moodustavad kumbki 1/4 ja sinine laid 1/2 lipu kõrgusest.

Valge sõõr koos sinise laiuga tähistavad täiskuud Mekongi jõe kohal ja punased laiud jõe mõlemat kallast.

Valgel kettal on mitu tähendust, näiteks päike, Kuu ja Yin-yang.

Sinine sümboliseerib Mekongi, heaolu ja rikkust kindlustavat jõge.

Punane tähistab rahva poolt vabadusvõitluses toodud vereohvrit.

Laose ajaloolised lipud

1893. aastal sai Laos (Prantsusmaa asumaa) endale traditsioonilise punasepõhjalise lipu, millel oli päikesevarju kujutis ja selle all kolm valget elevanti. Elevandid seisid trepil, millel oli 5 astet, sümboliseerides budismi 5 käsku. Legendi järgi armastas Laose (miljoni elevandi maa) rajaja Fa Ngun sõita valgel elevandil päikesevarju all. Neist said kõige tähtsamad kuninglikud sümbolid. Kolm elevanti esindasid igaüks ühte kolmest Laose kuningriigist ja kuningliku Laose kolmainsust: monarhi, rahvast ja budismi. Lipu vardapoolsesse ülanurka oli paigutatud Prantsusmaa lipp. Kui Jaapan Teises Maailmasõjas Indo-Hiina vallutas, kaotati lipult prantsuse trikoloor.

1945. aastal oli ajutiselt kasutusel praegune lipp, mis algselt oli Lao Issara (hilisem Pathet Lao) tunnuseks, kuid siis taastati Jaapani okupatsiooni eelne lipp. 1952. aastal, kui Laos iseseisvus, kaotati lipult jällegi Prantsuse trikoloori kujutis.

Vaata ka

Laose vapp

Välislingid