Viktor Juštšenko: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
SieBot (arutelu | kaastöö)
92. rida: 92. rida:
[[fi:Viktor Juštšenko]]
[[fi:Viktor Juštšenko]]
[[sv:Viktor Jusjtjenko]]
[[sv:Viktor Jusjtjenko]]
[[vi:Viktor Yushchenko]]
[[vi:Viktor Andriyovych Yushchenko]]
[[tg:Ющенко Виктор Андреевич]]
[[tg:Ющенко Виктор Андреевич]]
[[tr:Viktor Yuşçenko]]
[[tr:Viktor Yuşçenko]]

Redaktsioon: 13. märts 2010, kell 20:08

Viktor Juštšenko

Viktor Juštšenko (ukraina Віктор Андрійович Ющенко; sündis 23. veebruaril 1954 Horuživka külas Sumõ oblastis) on Ukraina poliitik, kes oli 23. jaanuarist 2005 25. veebruarini 2010 ka Ukraina president.

Viktor Juštšenko vanemad olid tema kodukülas kooliõpetajad.

Aastal 1970 asus ta õppima Ternopili rahanduse ja majanduse instituuti. 1976. aastast alates töötas ta panganduses. 1985 sai ta Nõukogude Liidu Riigipanga Ukraina osakonna juhiks. 19891992 töötas ta mitmes Ukraina pangas. Jaanuaris 1993 sai temast Ukraina rahvuspanga juht.

Aastal 1996 juhtis Juštšenko rahareformi, millega Ukrainale kindlustati stabiilne valuuta. 1997 nimetas ajakiri Global Finance teda maailma parimate pankurite hulgas.

Aastal 1998 kaitses ta majandusteaduste kandidaadi kraadi.

Detsembris 1999 sai Juštšenkost Ukraina peaminister (maini 2001).

2004. aasta Ukraina presidendivalimised

2004. aasta presidendivalimiste eel diagnoositi Viktor Juštšenkol dioksiinimürgitus, mille põhjustajaks peetakse tahtlikku mürgitamist poliitiliste rivaalide poolt. Mürgituse tagajärjel moondus Juštšenko nägu.

Presidendivalimised toimusid pingelises õhkkonnas. Opositsioonifraktsiooni Meie Ukraina juhi Juštšenko peamiseks vastaskandidaadiks oli tegutsev peaminister Viktor Janukovõtš, kelle valimisvõidu nimel pruugiti riigiaparaadi abi. Valimiste teise vooru pääsesidki need kaks meest. Võitjaks kuulutati esialgu Janukovõtš, kuid tulemused erinesid oluliselt uksesuuküsitluste tulemustest, esitati hulk tõendeid valimispettuste juhtumitest. Järgnenud opositsiooni protestiväljaastumised, meeleavaldused ja streigid said tuntuks Oranži revolutsioonina. Oranž oli Juštšenko kampaaniavärv, mida protestijad ulatuslikult kasutasid. Kiievisse voolas Juštšenko toetajaid kogu Ukrainast, mõnel päeval küündis linnatänavatel protestijate arv hinnanguliselt ligi miljonini. Janukovõtši toetajad, eriti Ida- ja Lõuna-Ukraina elanikud, kogunesid omakorda vastuaktsioonidele sinise värvi all, Janukovõtši võidu tühistamise korral ähvardati muuhulgas Ukrainast lahkulöömisega. Ülemkohus tühistas aga valimistulemused, Juštšenko võitis kordushääletuse märgatava ülekaaluga (52 protsenti Janukovõtši 44 vastu).

Juštšenko presidendiaastatel on poliitilised vastuolud Ukrainas jätkunud, president pole teravas vastuolus mitte üksnes Janukovõtši juhitud poliitiliste jõududega vaid ka Oranži revolutsiooni kaasjuhi, Julija Tõmošenko juhitud jõududega. President on kaks korda (2007. ja 2008. aastal) laiali saatnud Ülemraada. 2008. aastal on süvenenud tõsine majanduskriis ja Juštšenko populaarsus on kahanenud mõne protsendini.

Isiklikku

Viktor Juštšenko on teist korda abielus, tema abikaasa on Chicagos sündinud välisukrainlanna, kes 2005. aastal USA kodakondsusest kriitikute poolt loobuma sunniti. Juštšenkol on viis last: pojad Andri ja Tarass ning tütred Vitalina, Sofija ja Hrõstõna. Tal on ka kaks lapselast.

Välislingid


Eelnev
Valeri Pustovoitenko
Ukraina peaminister
19992001
Järgnev
Anatoli Kinahh
Eelnev
Leonid Kutšma
Ukraina president
20052010
Järgnev
Viktor Janukovõtš