Hariduslik erivajadus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Poodu (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Poodu (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
42. rida: 42. rida:
[[Kategooria:Eripedagoogika]]
[[Kategooria:Eripedagoogika]]


[[en:Special education in the United Kingdom]]
[[en:Special needs]]
[[es:Necesidades educativas especiales]]
[[es:Necesidades educativas especiales]]
[[gl:Necesidades educativas especiais]]
[[gl:Necesidades educativas especiais]]
[[nl:Special needs kind]]
[[pt:Necessidades educativas especiais]]
[[pt:Necessidades educativas especiais]]
[[sl:Osebe s posebnimi potrebami]]

Redaktsioon: 9. märts 2010, kell 16:15

Hariduslik erivajadus (lühend HEV) on vajadus teha muudatusi või kohandusi kooliõppekavas, rühma töökavas või õpikeskkonnas (õppevorm, õpperuumid, õppevahendid, meetodid, suhtluskeel, spetsiaalse ettevalmistusega pedagoogid, vajadusel tugipersonal), et tagada kõigile võimalus maksimaalseks osalemiseks õppeprotsessis ja individuaalseks arenguks. Hariduslik erivajadus on seega erinevatest põhjustest tingitud düsfunktsionaalne suhe õpikeskkonna ning õppija individuaalse haridusnõudluse vahel.

Hariduslike erivajadustega lasteks nimetatakse lapsi, kes erinevad eakaaslastest oma võimetelt, kultuuriliselt või sotsiaalselt taustalt või isiksuseomadustelt sedavõrd, et vajavad oma arengupotentsiaali realiseerimiseks keskkonna ümberkorraldamist. Haridusliku erivajadusega õpilased võivad olla nii puudega, õpiraskustega, aga ka andekad või mingitel muudel põhjustel õpikeskkonna kohandamist vajavad lapsed ja noored.

Hariduslike erivajadustega õpilasi ei käsitleta enam erikoolide õpilastena, vaid õpilastena, kes vajavad õpet eritingimustel koolist sõltumata. Hariduslike erivajadustga õpilane on õpilane, kelle eriline andekus, õpi- või käitumisraskused, terviserikked, keelelis-kultuuriline taust, puuded või pikemaaegne õpikeskkonnast eemal viibimine põhjustab olulisi raskusi töötada oma klassikaaslastega samal ajal samas ruumis või vastavale klassile koostatud töökava alusel.

Koolieelses eas avalduvaid erivajadusi nimetatakse arengulisteks erivajadusteks, kooliealiste laste puhul kõneldakse aga hariduslikest erivajadustest. Arenguline ja hariduslik erivajadus võib olla nii mahajäämus eakohasest tasemest (arengupuue) kui ka andekus mingis arenguvaldkonnas.

Mõnikord erinevad õppijad oma võimetelt, taustalt ja isikuomadustelt sedavõrd, et nende õppimisvõimalusi on raske rahuldada harjumuspärasel ja kergesti kättesaadaval viisil, sealhulgas nii-öelda tavalises õpikeskkonnas. Sellisel viisil avalduvaid erivajadusi nimetatakse hariduslikeks erivajadusteks, laiemas kontekstis lühemalt erivajadusteks

Võimalikud HEV põhjused

Vaata ka

Kirjandus

  • J.Kõrgesaar,2002, Sissejuhatus hariduslike erivajaduste käsitlusse.
  • H.Saul, V.Sepp, M.Päiviste, 2007, Andekus kui hariduslik erivajadus: olukord Eesti üldhariduskoolides

Välislingid