Albert Repson: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
35. rida: 35. rida:
[http://warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=6984 Репсон Альберт Густавович]
[http://warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=6984 Репсон Альберт Густавович]
[[Kategooria:Nõukogude Liidu kangelased]]
[[Kategooria:Nõukogude Liidu kangelased]]

ru:Репсон, Альберт Густавович

Redaktsioon: 2. märts 2010, kell 23:42

Albert Repson (Репсон Альберт Густавович; 4. november 1921 Venemaa, Kirovi oblast Oparinski rajoonis, Moloma külas - august 1995[1]) oli Nõukogude Liidu sõjaväelane ja Eesti NSV tööstustegelane.

Kasvas Krasnodaris Novo-Estonka külas, kus lõpetas külakooli, peale mida õppis 2 aastat Armaviri keemia-tehnoloogia tehnikumis. Teise Maailmasõja alguses 1941. aastal mobiliseeriti Punaarmeese, kuid suunati tööpataljonidesse. Osales ehitus- ja kaitserajatiste rajamisel Ukraina NSV-s Rovno oblastis ja Põhja-Kaukaasias.

1942. saadeti formeeritavasse Eesti diviisi. 1943 lõpetas Podolski jalaväekooli ning sai leitnandi auastme. Juhtis jalaväeroodu, mis osales Pihkva ja Leningradi oblasti vabastamises saksa vägedest.

29. september 1944 leitnant Repsoni rood 925. Laskurkorpuse koosseisus osales Suur-Väina dessandis Muhu saarele.

Nõukogude Liidu kangelase esitlemistaotluses oli toodud teenetena:

„"Selles lahingus leitnant Repson sai haavata mõlemast käest, kuid ei rääkinud sellest kellelegi. Oma elu hoidmata, viis ta rühma julgele rünnakule vaenlase vastu platstardi laiendamiseks. Sellel ajal võttis vaenlane ette vasturünnaku ülekaalukate jõududega. Kangelasohvitser, minnes ise kõige ees, tõstis üles roodu, oskusliku tulega ja manöövriga paiskas vaenlase tagasi paanilisse taganemisse. Leitnant Repson jäi rivvi kuni lahingu lõpuni ja oli nõus evakuatsiooniga alles pärast roodukomandöri käsklust. Oma kangelasliku teoga kindlustas ta dessandi maandumise ja saare täieliku vabastamise"“

NSV Liidu Ülemnõukogu Presiidiumi otsusega 24. märtsil 1945, ülemjuhatuse ülesannete eeskujuliku täitmise eest ja väljanäidatud mehisuse ja kangelaslikkuse eest võitluses saksa-fašistlike röövvallutajatega leitnant Albert Repsonile omistati Nõukogude Liidu kangelase nimetus ning Lenini orden ja Kuldtähe medal N 4555).

Peale ravi osales veel Kuramaa lahingutes. 1945.aastal astus NLKP-sse.

  • 1949 lõpetas Vabariikliku Parteikooli
  • 1960 Kuibõševi nim. Moskva Ehitusinseneride Instituudi
  • Töötas 1955-1960 Kunda Tsemenditehase direktorina
  • Töötas 1960-? Tallinna Ehituskeraamika Tehase direktorina

Autasud

Viited

Välislingid

Репсон Альберт Густавович

ru:Репсон, Альберт Густавович