Piktogramm: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Hälvik (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
20. rida: 20. rida:
{{commonscat|Pictograms|Kategooria:Piktogrammid}}
{{commonscat|Pictograms|Kategooria:Piktogrammid}}


[[Kategooria:Eripedagoogika]]
[[Kategooria:Vaimupuudepedagoogika]]
[[Kategooria:Logopeedia]]
[[Kategooria:Sümbolid]]
[[Kategooria:Sümbolid]]



[[ar:تصويرة]]
[[ar:تصويرة]]

Redaktsioon: 11. veebruar 2010, kell 22:44

Piktogramm aastast 1510 räägib misjonäride Haiti saarele saabumise loo.

Piktogramm ehk piktograaf on graafiline sümbol (märk), millel on tähendus sarnasuse tõttu mingi füüsilise objektiga.

Vanimad piktogrammid on eelajaloolised joonistused kaljuseintel.

Piktogrammide kasutamisest arenes välja kiri, sest kirja arenemise ajal olid kõik kirjamärgid suurel määral piktogrammilaadsed. Esimesi piktogramme kasutati kirja eesmärgil umbes 5000 eKr. Pikdeva kasutamise käigus piktogrammid lihtsustusid ja piktogrammkirjast arenes välja hieroglüüfkiri.

Eriti on piktogrammide kasutamine levinud kothades, kus ei ole üht keelt, mida kõik valdaksid. Sel juhul on võimalik kirjutada sõnumeid mitmes keeles, kuid piktogrammide kasutamine on sageli lihtsam, eriti kui sõnumiandja ise ei oska kõiki vajalikke keeli.

Liiklusmärgid põhinevad suuresti piktogrammidel.

Piktogrammide kasutamist reguleerib rahvusvaheline standard ISO 7001 "Avaliku teabe sümbolid". Neid kasutatakse niisugustes rahvarohketes kohtades nagu lennujaamad ja raudteejaamad. Teine ala, kus piktogramme laialt kasutatakse, on rõivastele kantavad tingmärgid nende pesemise tingimuste kohta. Piktogrammidega märgitakse meeste ja naiste käimlaid, samuti mürgiste kemikaalide ohtlikkust,

Piktogramme kasutab suhtlusvahendina AAC (saksa keeles Alternative und Augmentative Communikation ehk alternatiivne silmadega tajutav suhtlus). Piktogrammid on kasutusel eripedagoogikas eelkõige mõõduka ja raske vaimse alaarenguga inimeste seas, ning inimeste seas, kes ei kasuta verbaalset kõnet, suhtlemist hõlbustava abivahendina. Piktogrammid on osaliselt standardiseeritud, kuid neid saab vastavate vahenditega ka ise luua. Piktogramm on süsimust ruut, millel on valge kujutis. Kujutise kohale võib olla kirjutatud mõiste, kuid see pole kohustuslik. Seda kasutatakse suhtlusmärgina. Piktogramme saab kaasas kanda, nendega saab lihtsustada ruumides ja kohtades orienteerumist (osa piktogramme sümboliseerib levinud silte ja ruume). Piktogrammkirja saab vastava tarkvara ja riistvara abil kasutada töös arvutiga.

Välislink