Andrus Ansip: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
21. rida: 21. rida:


Ta on tegutsenud [[Rahvapank|Rahvapanga]] ja [[Sotsiaalpank|Sotsiaalpanga]] juhatuses ning olnud [[Tartu Kommertspank|Tartu Kommertspanga]] [[pankrotihaldur]]. Ta on olnud ka AS [[Tartu Raadio]] nõukogu esimees.
Ta on tegutsenud [[Rahvapank|Rahvapanga]] ja [[Sotsiaalpank|Sotsiaalpanga]] juhatuses ning olnud [[Tartu Kommertspank|Tartu Kommertspanga]] [[pankrotihaldur]]. Ta on olnud ka AS [[Tartu Raadio]] nõukogu esimees.
KANA


== Töökäik ==
== Töökäik ==

Redaktsioon: 3. veebruar 2010, kell 11:13

Andrus Ansip

Andrus Ansip (sündis 1. oktoobril 1956 Tartus) on Eesti poliitik, endine Tartu linnapea, peaminister alates 13. aprillist 2005. 2. aprillil 2007 astus Andrus Ansipi esimene valitsus tagasi; Andrus Ansipi teine valitsus astus ametisse 5. aprillil 2007.

Andrus Ansip on Eesti Reformierakonna asutajaliige.

Aastatel 1998–2004 oli ta Tartu linnapea, 2004–2005 majandus- ja kommunikatsiooniminister. Enne poliitikasse tulekut tegutses ta panganduses ja äris.

Haridus

Ta on 2009 aasta Saiamees-

Varajane elu ja karjäär

Ansip töötas Tartu Riiklikus Ülikoolis. Ta uuris ravimudade koostist, osales röntgenkontrastaine ja taimekaitsevahendite väljatöötamises.

Ta töötas kaks aastat EKP Tartu Rajoonikomitee tööstusosakonnas, seejärel neli aastat Estkompeximis.

Ta on tegutsenud Rahvapanga ja Sotsiaalpanga juhatuses ning olnud Tartu Kommertspanga pankrotihaldur. Ta on olnud ka AS Tartu Raadio nõukogu esimees. KANA

Töökäik

Andrus Ansip (foto: Kaupo Kikkas)
Andrus Ansip ja Robert Gates 12. novembril 2008

Ta valiti XI Riigikogusse.

Tegevus komsomolis, EKP-s ja teistes ühiskondlikes organisatsioonides

Aastal 1971 astus Ansip ELKNÜ-sse. Ta valiti Tartu V Keskkooli komsomolikomiteesse.

Õpingute ajal Tartu Ülikoolis valiti Ansip 1974 keemiaosakonna komsomolibüroo liikmeks ja ülikooli komsomolikomitee liikmeks, 1975 hiljem ülikooli komsomolikomitee organisatsioonilise töö sektori juhatajaks, 1977 keemiaosakonna komsomoli­büroo sekretäriks.

Ta oli EÜE Leevaku rühma komissar, Väimela rühma komissar ja Vigala rühma komandör ning EÕM-i Tartu piirkonna komissar ja Tartu piirkonna komandör.

Aastal 1978 astus ta EKP-sse.

Aastal 1979 valiti ta ülikooli töötajana keemia osakonna parteibüroo sekretäri asetäitjaks organisatsioonilise töö alal.

Ajateenistuse ajal oli ta väeosa komsomolikomitee ja parteibüroo liige.

Aastal 1983 valiti ta Tartu Ülikooli üld- ja molekulaarpatoloogia instituudi parteibüroo sekretäri asetäitjaks organisatsioonilise töö alal. Samuti oli ta instituudi rahvakontrolligrupi esimehe asetäitja.

Aastal 1984 oli ta EÜE Veszprémi rühma komandör.

Aastast 1985 oli ta palgaline parteifunktsionäär. Ta asus tööle EKP Tartu Rajoonikomitee tööstus- ja transpordiosakonna instruktorina. Samuti oli ta kultuuritöötajate ametiühingu Tartu rajoonikomitee esimehe asetäitja, Karskusühingu EKP Tartu Rajoonikomitee algorganisatsiooni esimees ja Tartu rajooni seltsimehelike kohtute ühiskondliku nõukogu liige. Aastatel 19871989 oli ta EKP Tartu Rajoonikomitee organiseerimisosakonna juhataja.

25. novembril 1988 valis EKP Tartu rajooni kommunistide konverents, kus ta valiti rajoonikomitee liikmeks. Samal päeval toimus rajoonikomitee pleenum, kus oli esitatud tema kandidatuur rajoonikomitee II sekretäri (ideoloogiasekretäri) ametikohale. Tema kandidatuur ei läinud läbi.[2]

Isiklikku

Andrus ja Anu Ansip 2009. aasta üldlaulupeol

Andrus Ansipi abikaasa Anu Ansip on naistearst. Peres on kolm tütart: Reet, Tiina ja Liisa.

Ansip teeb regulaarselt jalgrattatreeninguid. Ta on korduvalt läbinud Tartu rattamaratoni põhidistantsi.

Aprillis 1996 juhtus tal jalgrattaga sõites lauskokkupõrge sõiduautoga. Talle tehti 11 tundi kestnud operatsioon ja ta oli 3 kuud voodihaige. Taastumine võttis aega 14 kuud.

Tunnustused ja tiitlid

Vaata ka

Viited

Välislingid

Eelnev
Juhan Parts
Eesti peaminister
alates 2005. aastast
Järgnev