Étienne de Geoffroy Saint-Hilaire: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Alexbot (arutelu | kaastöö)
29. rida: 29. rida:
[[ko:조프루아]]
[[ko:조프루아]]
[[it:Etienne Geoffroy Saint-Hilaire]]
[[it:Etienne Geoffroy Saint-Hilaire]]
[[ka:ჟოფრუა სენტ-ილერი]]
[[la:Stephanus Geoffroy Saint-Hilaire]]
[[la:Stephanus Geoffroy Saint-Hilaire]]
[[nl:Étienne Geoffroy Saint-Hilaire]]
[[nl:Étienne Geoffroy Saint-Hilaire]]

Redaktsioon: 13. jaanuar 2010, kell 16:09

Étienne Geoffroy Saint-Hilaire'i gravüüriportree

Étienne de Geoffroy Saint-Hilaire [žofrua sänt ile:r] (15. aprill 177219. juuni 1844) oli prantsuse loodusteadlane ja -filosoof, kes uskus kõikide organismide ühtse ehitusplaani olemasolusse.

Geoffroy oli Jean-Baptiste Lamarcki kolleeg ning ta arendas ja kaitses Lamarcki evolutsiooniteooriat, samas mõningaid Lamarcki põhiideid ta ei aktsepteerinud. Nimelt uskus ta, et liigid on muutuvad ja et areng on läinud algelisematest vormidest täiuslikema poole (mõneti sarnane hilisemale Darwini evolutsiooniteooriale). Üldiselt oli Geoffroy teaduslik nägemus pigem transtsendentalism (Lamarckil materialistlikum) ja mõneti meenutas saksa morfoloogi Lorenz Okeni oma.

Saint-Hilaire'i hea kolleeg oli Georges Cuvier, kellega ta muu hulgas pidas väga suurt tähelepanu leidnud diskussiooni organismide muutlikkuse teemadel.

Geoffroy uskus, et kõikidel organismidel on ühtne ehitusplaan ja omane muutlikkus. Suure osa oma elust otsis ta asjatult tõendeid oma hüpoteesidele, uurides nii võrdlev anatoomiat, paleontoloogiat kui ka embrüoloogiat. Vaatamata sellele, et mitmed tema oletused ei leidnud kinnitust, aitas ta tugevasti kaasa evolutsiooniteooria arengule.

Geoffroy peatööks oli 1830. aastal ilmunud "Principes de philosophie zoologique".

Aastal 1840 jäi Geoffroy pimedaks ja neli aastat hiljem suri. Tema poeg Isidore Geoffroy Saint-Hilaire oli samuti zooloog.