Psühhoteraapia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
SieBot (arutelu | kaastöö)
RibotBOT (arutelu | kaastöö)
59. rida: 59. rida:
[[es:Psicoterapia]]
[[es:Psicoterapia]]
[[eo:Psikoterapio]]
[[eo:Psikoterapio]]
[[fa:روان‌درمانی]]
[[fr:Psychothérapie]]
[[fr:Psychothérapie]]
[[hi:मनोचिकित्सा]]
[[hi:मनोचिकित्सा]]

Redaktsioon: 19. detsember 2009, kell 16:18

Psühhoteraapia on meetod psühhiaatrias ja psühholoogias, kus kliendi probleemi eripärast lähtudes rakendatakse mitmeid psühholoogilisi tehnikaid. Eristatakse individuaal-, paari-, grupi- ja pereteraapiat.

Maailmas on sadu erinevaid psühhoteraapiaid ja koolkondi. Teraapiad saab laias laastus jagada seitsmesse suurde gruppi :

Lisaks on teraapiakoolkondi, mis kasutavad erinevaid, kohati vaieldavaid meetodeid inimesega töötamises ning mida vahel nimetatakse isiksusliku arengu teraapiateks, kuna neil ei ole näidatud mõju psüühikahäirete kulule:

Peale selle kasutavad psühhoteraapia nimetust paljud praktikud, kelle meetodid pole mitte ainult kasutud, vaid võivad osutuda ka ohtlikuks, nagu taassünniteraapia. Need teraapiad balansseerivad heal juhul esoteerika piirimail, neil puudub teaduslik teoreetiline taust ja tõestatud efektiivsusuuringud.

Enamik litsentseeritud psühhoterapeute on läbinud mõne teaduslikult tõestatud efektiivsusega psühhoteraapia koolituse, ent kasutavad ka meetodeid muudest koolkondadest. Sellist teraapiat nimetatakse eklektiliseks teraapiaks.

Vaata ka

Välislingid