Riisikas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Erik Laja (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Erik Laja (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
18. rida: 18. rida:
'''Riisikas''' (''Lactarius'') on [[pilvikulised|pilvikuliste]] [[sugukond (bioloogia)|sugukonda]] kuuluv [[seen]]e[[perekond (bioloogia)|perekond]].
'''Riisikas''' (''Lactarius'') on [[pilvikulised|pilvikuliste]] [[sugukond (bioloogia)|sugukonda]] kuuluv [[seen]]e[[perekond (bioloogia)|perekond]].


Eestis kasvavaid riisikaid võib jaotada kahte rühma: kibedamaitselised riisikad, mida tuleb kupatada enne toiduks kasutamist ja mahedamaitselised riisikad, mida võib tarvitada värskelt, kupatamata. Kibedamaitselistest riisikatest tuntumad on [[kaseriisikas]], [[kollariisikas]] ja [[tõmmuriisikas]], mahedamaitselisi riisikaid on vähem, nendest tuntumad on niiskeid kuusikuid valitsev [[kuuseriisikas]] ja temaga sarnanevad [[porgandriisikas]] ja [[veririisikas]], mis kasvavad vastavalt liivastes ja lubjarikastes männikutes.
Eestis kasvavaid riisikaid võib jaotada kahte rühma: kibedamaitselised riisikad, mida tuleb kupatada enne toiduks kasutamist ja mahedamaitselised riisikad, mida võib tarvitada värskelt, kupatamata. Kibedamaitselistest riisikatest tuntumad on [[männiriisikas]], [[kaseriisikas]], [[kollariisikas]] ja [[tõmmuriisikas]], mahedamaitselisi riisikaid on vähem, nendest tuntumad on niiskeid kuusikuid valitsev [[kuuseriisikas]] ja temaga sarnanevad [[porgandriisikas]] ja [[veririisikas]], mis kasvavad vastavalt liivastes ja lubjarikastes männikutes.





Redaktsioon: 12. detsember 2009, kell 18:44

Riisikas
Taksonoomia

Riisikas (Lactarius) on pilvikuliste sugukonda kuuluv seeneperekond.

Eestis kasvavaid riisikaid võib jaotada kahte rühma: kibedamaitselised riisikad, mida tuleb kupatada enne toiduks kasutamist ja mahedamaitselised riisikad, mida võib tarvitada värskelt, kupatamata. Kibedamaitselistest riisikatest tuntumad on männiriisikas, kaseriisikas, kollariisikas ja tõmmuriisikas, mahedamaitselisi riisikaid on vähem, nendest tuntumad on niiskeid kuusikuid valitsev kuuseriisikas ja temaga sarnanevad porgandriisikas ja veririisikas, mis kasvavad vastavalt liivastes ja lubjarikastes männikutes.