Jordan: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Rubinbot (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: la:Iordanis
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: tl:Ilog ng Hordan
77. rida: 77. rida:
[[fi:Jordan]]
[[fi:Jordan]]
[[sv:Jordan]]
[[sv:Jordan]]
[[tl:Ilog ng Hordan]]
[[ta:ஜோர்தான் ஆறு]]
[[ta:ஜோர்தான் ஆறு]]
[[vi:Sông Jordan]]
[[vi:Sông Jordan]]

Redaktsioon: 23. november 2009, kell 07:58

See artikkel See artikkel räägib jõest. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Jordan (täpsustus).

Jordan, märts 2006
Jordan, 2009

Jordan (heebrea נהר ירדן (Nehar Yardén), araabia الاردن، نهر (Nahr al-Urdun)) on jõgi Aasias Lähis-Idas.

Jordan algab Hermoni läänejalamilt. Ta on 251 kilomeetrit pikk.

Jordani lisajõed ülemjooksul on Banias ja Dan, mis mõlemad samuti Hermoni mäe jalamilt algavad, ning Hasbani ja Iyon, mis mõlemad voolavad Liibanonis.

Ülemjooksul voolab Jordan edelasse, läbides Hula järve, mis asub 75 km kaugusel jõe lähtest ja pisut kõrgemal merepinnast. Sellel lõigul langeb jõgi kõvasti. Pärast Hula järvest väljumist voolab Jordan kärestikulisena lõunasse Kinnereti järve, mis asub 25 km kaugusel Hula järvest ja 209 m madalamal merepinnast. Sellest väljununa voolab Jordan edasi lõunasse. Viimane osa ei ole nii järsk kui eelmised ja sellel lõigul Jordan lookleb tugevalt. Ta suubub deltat moodustades Surnumerre, mis on 408 m merepinnast madalamal.

Oma keskjooksul moodustab Jordan Iisraeli ja Süüria vahelise piiri. Seda küll üksnes de jure, sest Iisrael on okupeerinud Jordani vasakkaldal oleva Golani kõrgendiku.

Oma alamjooksul, välja arvatud lühike lõik pärast Kinnereti järvest väljumist, moodustab Jordan Iisraeli ja Jordaania vahelise piiri. Alamjooksu esimesel poolel piirneb Jordan Jordaania Irbidi maakonnaga ning teisel poolel Al-Balqa maakonnaga. Alamjooksu esimesel kolmandikul piirneb Jordan Iisraeli Põhjaringkonnaga ning kahel viimasel kolmandikul palestiinlastele kuuluva Jordani Läänekaldaga.

Aastal 1964 rakendas Iisrael tööle tammi, mis kasutab Kinnereti järve vett. Samal aastal rajas Jordaania kanali, mis eraldab vett Jordani suurimast lisajõest Al-Yarmūkist. Al-Yarmuk on Jordaania ja Süüria piirijõgi ning Süüriagi on ehitanud reservuaare, mis koguvad Al-Yarmukist vett.

Keskkonnakaitsjad süüdistavad Iisraeli, Jordaaniat ja Süüriat Jordani ökosüsteemi kahjustamises. Tänapäeval tarvitatakse 70–90% Jordani veest inimese heaks ja veevool on võrreldes kunagisega tunduvalt vähenenud. Selle tulemusena kuivab Surnumeri kokku, selle lõunaots on juba kuivendatud ja muudetud soolatasandikeks. Samuti on Jordan oma alamjooksul väga saastunud.