Heterogeenne süsteem: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Heterogeenne süsteem''' on füüsiko-keemiline süsteem, mis koosneb vähemalt kahest [[faas (füüsikaline keemia)|faas]]ist. See on mitteühtlane süsteem, koosnedes mitmest erinevast, üksteisest piirpindadega eraldatud [[homogeenne süsteem|homogeensest]] osast, mis erinevad üksteisest koostise ja omaduste poolest. Heterogeenset süsteemi moodustavad komponendid on põhimõtteliselt üksteisest mehhaaniliselt eraldatavad.
'''Heterogeenne süsteem''' on füüsikalis-keemiline süsteem, mis koosneb vähemalt kahest [[faas (füüsikaline keemia)|faas]]ist.


Heterogeenne süsteem on mitteühtlane süsteem, mis koosneb mitmest üksteisest [[piirpind]]adega eraldatud [[homogeenne süsteem|homogeensest]] osast, mis erinevad üksteisest koostise ja omaduste poolest. Heterogeenset süsteemi moodustavad komponendid on põhimõtteliselt üksteisest mehaaniliselt eraldatavad.
Heterogeensed on paljud metallide [[sulam]]id, [[suspensioon]]id, [[vedelik]] ja selle kohal olev [[küllastunud aur]] jm.


Heterogeensed on näiteks paljud metallide [[sulam]]id, [[suspensioon]]id ning [[vedelik]] ja selle kohal olev [[küllastunud aur]].
'''Heterogeenne reaktsioon''' on [[keemiline reaktsioon]] [[tahkis|tahke aine]] või [[vedelik]]u pinnal. Reaktsioonid [[gaas]]i ja vedeliku, gaasi ja tahke aine ja vedeliku ja tahke aine vahel on heterogeensed. Heterogeense reaktsiooni puhul on reageerivad ained harilikult [[adsorptsioon|adsorbeerunud]], mistõttu nende [[keemiline kineetika|reaktsioonide kineetika]] on keeruline. Märkimisväärne mõju [[reaktsiooni kiirus]]ele on tahke faasi pindalal. Olulise osa heterogeensetest reaktsioonidest moodustavad reaktsioonid tahketel [[katalüsaator]]itel, see on heterogeenne [[katalüüs]].


'''Heterogeenne reaktsioon''' on [[keemiline reaktsioon]] [[tahkis|tahke aine]] või vedeliku pinnal. Reaktsioonid [[gaas]]i ja vedeliku, gaasi ja tahke aine ning vedeliku ja tahke aine vahel on heterogeensed. Heterogeense reaktsiooni korral on reageerivad ained harilikult [[adsorptsioon|adsorbeerunud]], mistõttu nende reaktsioonide [[keemiline kineetika|kineetika]] on keeruline. Märkimisväärne mõju [[reaktsiooni kiirus]]ele on tahke faasi pindalal. Olulise osa heterogeensetest reaktsioonidest moodustavad reaktsioonid tahketel [[katalüsaator]]itel, see on heterogeenne [[katalüüs]].
Heterogeense süsteemi vastand on [[homogeenne süsteem]]. Vahepealset kohta nende kahe vahel omavad kolloidsüsteemid ([[kolloidlahus]]ed).


Heterogeense süsteemi vastand on [[homogeenne süsteem]]. Nende kahe vahepealsed on kolloidsüsteemid ([[kolloidlahus]]ed).


==Vaata ka==
*[[Homogeenne süsteem]]
*[[Agregaatolek]]

[[Kategooria:Keemia]]
[[Kategooria:Keemilised reaktsioonid]]
[[Kategooria:Keemilised reaktsioonid]]



[[en:Homogeneous and heterogeneous reactions]]
[[en:Homogeneous and heterogeneous reactions]]

Redaktsioon: 17. november 2009, kell 16:53

Heterogeenne süsteem on füüsikalis-keemiline süsteem, mis koosneb vähemalt kahest faasist.

Heterogeenne süsteem on mitteühtlane süsteem, mis koosneb mitmest üksteisest piirpindadega eraldatud homogeensest osast, mis erinevad üksteisest koostise ja omaduste poolest. Heterogeenset süsteemi moodustavad komponendid on põhimõtteliselt üksteisest mehaaniliselt eraldatavad.

Heterogeensed on näiteks paljud metallide sulamid, suspensioonid ning vedelik ja selle kohal olev küllastunud aur.

Heterogeenne reaktsioon on keemiline reaktsioon tahke aine või vedeliku pinnal. Reaktsioonid gaasi ja vedeliku, gaasi ja tahke aine ning vedeliku ja tahke aine vahel on heterogeensed. Heterogeense reaktsiooni korral on reageerivad ained harilikult adsorbeerunud, mistõttu nende reaktsioonide kineetika on keeruline. Märkimisväärne mõju reaktsiooni kiirusele on tahke faasi pindalal. Olulise osa heterogeensetest reaktsioonidest moodustavad reaktsioonid tahketel katalüsaatoritel, see on heterogeenne katalüüs.

Heterogeense süsteemi vastand on homogeenne süsteem. Nende kahe vahepealsed on kolloidsüsteemid (kolloidlahused).