Mängukaardid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Boy (arutelu | kaastöö)
17. rida: 17. rida:
====Anglo-ameerika kaardipakk====
====Anglo-ameerika kaardipakk====


Anglo-ameerika maades on enamasti kasutusel kaardipakk, kus kaardid jagunevad neljaks [[mast (mängukaart)|mast]]iks: ruutu (<span style="color:red; background-color:white;">&diams;</span>), risti (&#x2663;), ärtu (<span style="color:red; background-color:white;">&hearts;</span>) ja poti (pada) (<span style="color:black; background-color:white;">&spades;</span>). Igas mastis on numbrikaardid numbritega 2 kuni 10, pildikaardid ([[soldat (mängukaart)|soldat]], [[emand (mängukaart)|emand]], [[kuningas (mängukaart)|kuningas]]) ning [[äss]]. Igas mastis on seega 13 kaarti ning kokku on anglo-ameerika kaardipakis 52 mängukaarti. Nendele võib lisanduda 1 või 2 [[jokker]]it.
Anglo-ameerika maades on enamasti kasutusel kaardipakk, kus kaardid jagunevad neljaks [[mast (mängukaart)|mast]]iks: ruutu (<span style="color:red; background-color:white;">&diams;</span>), risti (&#x2663;), ärtu (<span style="color:red; background-color:white;">&hearts;</span>) ja poti (pada) (<span style="color:black; background-color:white;">&spades;</span>). Mastid jagunevad omakorda punasteks (ärtu ja ruutu) ning mustadeks (risti ja poti). Igas mastis on numbrikaardid numbritega 2 kuni 10, pildikaardid ([[soldat (mängukaart)|soldat]], [[emand (mängukaart)|emand]], [[kuningas (mängukaart)|kuningas]]) ning [[äss]]. Igas mastis on seega 13 kaarti ning kokku on anglo-ameerika kaardipakis 52 mängukaarti. Nendele võib lisanduda 1 või 2 [[jokker]]it.


====Saksa-austria kaardipakk====
====Saksa-austria kaardipakk====

Redaktsioon: 12. detsember 2005, kell 11:00

Mängukaart on tavaliselt ristküliku-kujuline, ümardatud nurkadega, tugevast paberist või plastikust valmistatud käepärane vahend kaardimängude mängimiseks.

Mängukaartide komplekt ehk kaardipakk koosneb erineva esikülje ja ühesuguse tagaküljega mängukaartidest. Mängukaartide mõõtmed on enamasti kas "pokkeri mõõdus" (2½ tolli × 3½ tolli, umbes 63 mm × 88 mm) või "bridži mõõdus" (2¼ tolli × 3½ tolli, umbes 56 mm × 87 mm). Mängukaardid võivad olla ka väiksemas mõõdus (tavaliselt 1¾ tolli × 2⅝ tolli, umbes 44 mm × 66 mm) või ka suuremas mõõdus kaarditrikkide jaoks.

Mängukaarte kasutatakse kaardimängude mängimiseks, aga ka kaarditrikkideks, ennustamiseks, hasartmängudeks, kaardimajakeste ehitamiseks, kollektsioneerimiseks jne. Mängukaardid võivad olla temaatilised: poliitilised, kultuurilised, hariduslikud, erootilised, pornograafilised vmt.

Ajalugu

Mängukaardid arvatakse olevat pärit Hiinast. Koos paberi leiutamise ja kasutuselevõtuga hakati Hiinas mitmesuguste mängude mängimiseks kasutama mängukaarte. Varem kasutusel olnud puidust, mineraalidest, elevandiluust või muust materjalist kivide asemel võeti kasutusele paberist vahendid. Mitmete Hiina traditsiooniliste mängude (Mahjong jt) kivide komplekt oli sarnane praegu tuntud kaardipaki mastide ja numbrite komplektiga.

Euroopasse jõudsid mängukaardid arvatavasti läbi Lähis-Ida ja India, kus kasutati ümmargusi kaarte.

Kaardipakk

Mängukaartidest koosnevaid kaardipakke on erinevates maades ja kultuurides erinevaid.

Anglo-ameerika kaardipakk

Anglo-ameerika maades on enamasti kasutusel kaardipakk, kus kaardid jagunevad neljaks mastiks: ruutu (), risti (♣), ärtu () ja poti (pada) (). Mastid jagunevad omakorda punasteks (ärtu ja ruutu) ning mustadeks (risti ja poti). Igas mastis on numbrikaardid numbritega 2 kuni 10, pildikaardid (soldat, emand, kuningas) ning äss. Igas mastis on seega 13 kaarti ning kokku on anglo-ameerika kaardipakis 52 mängukaarti. Nendele võib lisanduda 1 või 2 jokkerit.

Saksa-austria kaardipakk

Saksamaal ja Austrias kasutatakse sarnase struktuuriga kaardipakke, erinevus on vaid mastide kujutistes ja nimetustes.

Itaalia kaardipakk

Itaalias kasutatakse erinevate mastide nimetuste ja kujundustega kaardipakke, milles on tüüpiliselt 40 kaarti (igas mastis 10). Numbrikaartidena on kasutusel vaid numbrid 2 kuni 7.

Hispaania kaardipakk

Hispaanias, samuti paljudes hispaaniakeelsetes maades kasutatakse kaardipakki, milles numbrikaartidest puudub "10", seega on igas mastis 12 kaarti, kokku 48 kaarti. Mängitakse ka mänge 40 kaardiga, mispuhul eemaldatakse ka "üheksad" ja "kaheksad".

Jaapani kaardipakid

Jaapanis kasutatakse peamiselt kahte tüüpi kaardipakke erinevate mängude mängimiseks.

  • Hanafuda kaardipakk koosneb 48 kaardist, mis jagunevad 12 masti vahel, igas mastis on 4 kaarti kolmest erinevast tüübist.
  • Kabufuda kaardipakk koosneb 40 kaardist, mis jagunevad 4 masti vahel, igaühes 10 numbrikaarti.