Aleksandr Pjatigorski: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
35. rida: 35. rida:


==Välislingid==
==Välislingid==
*[http://www.ut.ee/SOSE/tartu/pjatigorski.html [[Irina Avramets]], [[Silvi Salupere]] - Pjatigorski, in memoriam]
*[[Irina Avramets]], [[Silvi Salupere]]. [http://www.ut.ee/SOSE/tartu/pjatigorski.html Aleksandr Pjatigorski nekroloog Tartu Ülikooli semiootika osakonna lehel]




{{DEFAULTSORT:Pjatigorski, Aleksander}}
{{DEFAULTSORT:Pjatigorski, Aleksander}}

Redaktsioon: 6. november 2009, kell 00:56

Aleksandr Pjatigorski (2007)

Aleksandr Moissejevitš Pjatigorski (sündinud 30. jaanuaril 1929 Moskvas25. oktoober 2009 London) oli vene filoloog, filosoof, semiootik ja kirjanik, india filosoofia eriteadlane.[1]

Ta oli Tartu-Moskva semiootikakoolkonna liige.

Elukäik

Ta sündis Moskvas, kus tema isa oli suures relvatehases peainsener. Teise maailmasõja ajal oli ta Nižni Tagilis ja töötas relvatehases. 1951 lõpetas ta Moskva ülikooli filosoofiateaduskonna ja asus Stalingradis tööle ajalooõpetajana.

1956 asus ta tööle orientalistikainstituudis, kus 1957 sai tema ülemuseks äsja NSV Liitu naasnud Juri Roerich, kelle alluvuses Pjatigorski töötas Roerichi surmani 1960. Aastal 1960 ilmus Pjatigorski esimene raamat, Pjatigorski ja S. Rudini "Tamili-vene sõnaraamat". 1962 kaitses ta kandidaadikraadi teemal "Keskaja tamili kirjanduse ajaloost". Samal aastal ilmus Pjatigorski raamat "Materjalid india filosoofia ajaloost". Aastast 1963 osales ta Juri Lotmani kutsel Tartu ülikoolis semiootika konverentsidel.

Aastal 1969 küsis ta tööd TRÜ psühholoogiakateedrist, ent tolleaegsel kateedrijuhatajal polnud julgust teda tööle võtta. [2]

Ta emigreerus 1974. Alates 1974. aastast elas Pjatigorski Suurbritannias. Ta oli Londoni ülikoolis Lõuna-Aasia ajaloo professor.

Ta on avaldanud raamatuid budistlikust filosoofiast, fenomenoloogiast, mütoloogiast ja vabamüürlusest.

Aastal 1992 mängis ta Otar Iosseliani filmis "Liblikajaht" maharadžat.

Eestis ilmunud teosed

Mitmed tema venekeelsed artiklid on ilmunud aastatel 196573 TRÜ Toimetiste sarjas (semiootika ja orientalistika).

Eesti keeles on ilmunud ühe tema intervjuu põhjal (avaldatud ajakirjas Вопросы Философии 1990/5) autori nõusolekul kokku pandud lühendatud tõlge pealkirjaga "Psühhoanalüüs ja marksism" ajakirjas Vikerkaar 1990, nr 11, lk 71–72 (tõlkinud ja järelmärkus: Andres Herkel).

Koostööartikkel "Kultuurisemiootika teesid" on eestikeelses variandis ilmunud Tartu Semiootikaraamatukogu esimeses köites.

Tunnustused

Aastal 2000 pälvis ta romaani "Meenutad imelikku inimest" eest Andrei Belõi preemia.

Pere

Tal oli elu jooksul neli abikaasat ja sündis viis last. [viide?]

Viited

  1. [http://www.russ.ru/pole/Umer-Pyatigorskij Елена Пенская — Умер Пятигорский.]
  2. Vikerkaar 1990, nr 11, lk 72

Välislingid