Sansaara: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
VanemTao (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{liita|Samsaara}}
{{Kopipeist|allikas=http://www.estpak.ee/~ok003a/buddhism/mytol.html#sansaara}}
{{Kopipeist|allikas=http://www.estpak.ee/~ok003a/buddhism/mytol.html#sansaara}}
{{NPOV}}
{{NPOV}}

Redaktsioon: 17. oktoober 2009, kell 23:48

Hoiatus! Võimalik autoriõiguste rikkumine!
Kui on olemas/saadud luba teksti kasutamiseks litsentsi CC BY-SA 3.0 tingimustel, siis edasta aadressile permissions-etättwikimedia.org kiri, milles autor kinnitab, et on nõus teksti kasutamisega selle litsentsi tingimustel.

Võimalikuks lahenduseks on ka teksti ümbersõnastamine, sest faktid ei ole autoriõigustega kaitstud.


Sansaara

  • Sansaara - taaskehastumised.("ringkäik", "rändlemine"), India usundites sündide ja ühest olemisviisist teise üleminekute ahel,

Surma ja sünni lakkamatu kordumine läbi kuue näiliku valdkonna:

  • põrgu, preetad
  • näjlased vaimud,
  • looma,
  • hiiud,
  • inimesed,
  • jumalad.

Valgustusele jõudmata pole võimalik sellest ringlusest vabaneda. Vabanenuid nimetatakse buddhadeks. Nirvaana - Täiuslik Rahu Sõna-sõnalt tähendab see vaibuma. See on seisund, kus tarkusel põhinevate harjutuste ja mõtlusega on kustutatud kõik meelepetted ja kired.

Kasutusel on sansaara-ookeani ületamise kujund kui maistest kannatustest vabanemise metafoorne väljendus. Natuurfilosoofilisest aspektist on sansaara idee seotud ettekujutusega maailmade perioodilisest tekkimisest ja hävimisest. Budismis tähendab sansaara seisundit, mis on lahutamatult seotud kannatuste ja olendite ümbersünniga. Sansaara vastandub nirvaanale. Sansaara mõiste mütoloogiline aspekt on järgmine: ilma alguseta sansaaras on kuus 6 liiki olendeid - jumalad, asurad, inimesed, loomad, preetad ja põrguasukad. Kuigi väliselt ei ole nende eksistents ühesugune (esimeses kolmes sfääris sündimist peetakse suhteliselt heaks, viimases kolmes aga suhteliselt halvaks), on neile kõigile ette määratud ühesugune saatus, mida iseloomustavad kannatused. Kogu sansaara kujutab endast suletud süsteemi: peale surma sünnivad olendid uuesti kas samas, paremas või halvemas sfääris, vastavalt nende poolt sooritatud tegudele (Karma). Näiteks see, kes on oma praeguses elus inimene, võib sündida uuesti inimesena, seejärei aga põrguasukana, pärast seda saada preetaks, loomaks, asuraks jne. Ümbersündide ahel on alguseta, kuid sellel võib olla lõpp, milleks on nirvaana. Nirvaanasse võivad jõuda ainult inimesed, seepärast peetakse inimesena sündimist eriti soodsaks (kuigi jumalate elu tundub õnnelikum). Nirvaanat peetakse väljaspool sansaara-süsteemi asuvaks ja neil puudub omavahel põhjuse-tagajärje seos. Sellegipoolest lubavad budistide mütoloogilised ettekujutused nirvaana olendite sekkumist (ja isegi ilmumist) sansaarasse: dhjaanibudad ilmuvad sansaaras bodhisattvate ja maiste budadena, eriti silmapaistvatel inimestel (nagu näiteks mahasiddha Tilopal ja Padmasambhaval) võib erandjuhtudel olla kontakt isegi jumalustega.


Sansaara möiste Hinduismis.

Sansaara, mokša, atman,need kolm möistet kuuluvad hinduismis kokku Sansaara - rändamine, taaskehastumine, mille põhjuseks on iha, kiindumus, rumalus, see, et ebatõelist peetakse tõeliseks. mokša - vabanemine, atman - see, mis ümber sünnib. Mina