Soonteta taimed: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
par ja täiend, lisatud toim-mall
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=oktoober|aasta=2009}}
{{Taxobox
{{Taxobox
| color = lightgreen
| color = lightgreen
16. rida: 17. rida:
  [[Kõdersammaltaimed]]
  [[Kõdersammaltaimed]]
}}
}}
'''Soonteta taimed''' on [[taimed]] (kaasa arvatud [[rohevetikad]]), kellel puudub [[juhtkoed|juhtkudede]] süsteem ([[ksüleem]] ja [[floeem]]). Ehkki soonteta taimedel puuduvad need kindlad koed, on mõnel selle rühma taimedel arenenud spetsiaalsed koed, mille ülesandeks on vee transport.
'''Soonteta taimed''' ehk '''alamad taimed''' on üldnimetus [[taimed]]ele (kaasa arvatud [[rohevetikad]]), kellel puudub [[juhtkoed|juhtkudede]] süsteem ([[ksüleem]] ja [[floeem]]). Ehkki soonteta taimedel puuduvad need kindlad koed, on mõnel selle rühma taimedel arenenud spetsiaalsed koed, mille ülesandeks on vee transport.


Soonteta taimedel puuduvad [[juured]], tõelised [[vars|varred]] või [[lehed]], kuna nende organitega iseloomustatakse [[soontaim]]i.
Soonteta taimedel puuduvad [[juured]], tõelised [[vars|varred]] või [[lehed]], kuna nende organitega iseloomustatakse [[soontaim]]i.


Soonteta taimede hulka kuuluvad kõik [[sammaltaimed]]. [[Helviksammaltaimed]]e sagarad (ümarad osad) võivad küll meenutada lehte, kuid botaaniliselt neid lehtedeks ei loeta, kuna neis puuduvad floeem ja ksüleem.
Soonteta taimede hulka arvatalse kõik [[sammaltaimed]]. [[Helviksammaltaimed]]e sagarad (ümarad osad) võivad küll meenutada lehte, kuid botaaniliselt neid lehtedeks ei loeta, sest neis puuduvad floeem ja ksüleem.

Soonteta taimede seas eristatakse mõnikord [[rakis]]e ehk tallusega taimi, nimetades neid tallofüütideks ehk [[rakistaimed]]eks.

== Ajalugu ja süstemaatiline üksus ==
Soonteta ehk alamaid taimi on varem käsitletud ka süstemaatikaüksusena, hõlmates vetikaid (eeskätt rohevetikaid) ja sammaltaimi. Nimetust "'''alamad taimed'''" on mõnikord kasutatud ka [[sõnajalgtaimed]]e puhul, pidades siis kõrgemateks seemnetaimi.


== Vaata ka ==
== Vaata ka ==
*[[Soontaimed]]
*[[Soontaimed]]
*[[Rakistaimed]]


[[Kategooria:Taimed]]
[[Kategooria:Taimed]]

Redaktsioon: 1. oktoober 2009, kell 17:39

Soonteta taimed
Taksonoomia

Soonteta taimed ehk alamad taimed on üldnimetus taimedele (kaasa arvatud rohevetikad), kellel puudub juhtkudede süsteem (ksüleem ja floeem). Ehkki soonteta taimedel puuduvad need kindlad koed, on mõnel selle rühma taimedel arenenud spetsiaalsed koed, mille ülesandeks on vee transport.

Soonteta taimedel puuduvad juured, tõelised varred või lehed, kuna nende organitega iseloomustatakse soontaimi.

Soonteta taimede hulka arvatalse kõik sammaltaimed. Helviksammaltaimede sagarad (ümarad osad) võivad küll meenutada lehte, kuid botaaniliselt neid lehtedeks ei loeta, sest neis puuduvad floeem ja ksüleem.

Soonteta taimede seas eristatakse mõnikord rakise ehk tallusega taimi, nimetades neid tallofüütideks ehk rakistaimedeks.

Ajalugu ja süstemaatiline üksus

Soonteta ehk alamaid taimi on varem käsitletud ka süstemaatikaüksusena, hõlmates vetikaid (eeskätt rohevetikaid) ja sammaltaimi. Nimetust "alamad taimed" on mõnikord kasutatud ka sõnajalgtaimede puhul, pidades siis kõrgemateks seemnetaimi.

Vaata ka