Tõlluste mõis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Mihke85 (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
20. rida: 20. rida:
==Välislink==
==Välislink==
*[http://www.pihtlavv.ee/index.php?155| Pihtla vald]
*[http://www.pihtlavv.ee/index.php?155| Pihtla vald]
*[http://register.muinas.ee/?menuID=monument&action=view&id=21047| Kultuurimälestiste riiklik register]


{{Püha kihelkond}}
{{Püha kihelkond}}

Redaktsioon: 21. august 2009, kell 23:16

Tõlluste mõis ehk Tõlliste mõis ehk (Töllist) mainiti ajalooallikais esimest korda ära 1528. aastal. Tol ajal kandis mõis nime Adries ehk Arries. Nimetatud aastal läänistas Saare-Lääne piiskop Georg Tiesenhausen selle Tagavere ametkonnas Sandla vakuses Püha kihelkonnas asuva mõisa Heinrich Köpkenile.

16. sajandil läänistati ümbruskonna maad Tölsenitele. Hiljem kuulus mõis nii von Taubedele, von Buddedele kui ka von Ungernidele. Ühe aasta on Tõlluste mõis isegi hertsog Magnusele kuulunud.

Maamarssal Georg Friedrich Von Saß'ile kuulus mõis Eesti mõisaportaali [www.mois.ee] andmeil aastast 1788, Pihtla valla kodulehe andmeil aastast 1789. Selle Saaremaal üsna laialt levinud aadlisuguvõsa kätte jäi mõis 20. sajandi alguseni.

Eesti Vabariigi sünniga lõppes Tõlluste ajalugu mõisana. 1920. aastal avati seal Tõlluste 4-klassiline algkool.

Tõlluste mõisapargi põlispuude all on mitusada meetrit võimsaid kiviaedu, paekivist hooned, kõrged roost kelpkatused.

Mõisa härrastemaja on pikk, võrdlemisi kõrge soklikorrusega kirdeedela suunaline kivihoone, mille rookatus asendati 1956. aasta remondi käigus eterniidiga. Edelapoolsel otsal ristub hoone pōhikorpusega puidust, samuti kõrge soklikorrusega tiibhoone. See ehitis pärineb põhiliselt 19. sajandi algupoolelt.

Lisaks peahoonele on mõisas säilinud mitmeid väärtuslikke kõrvalhooneid. Omapärane ja ainulaadne on kahekorruseline viie kaaravaga ait. Huvitav on ka paksude müüridega arhailine suvitus- ehk aiamaja, mis meenutab keskaegset vasallilinnust.

Mõisa kahekorruseline massiivsetel kivisammastel mantelkorstnaga aiamaja on ehitatud 1764. aastal, millele osutab vastava aastaarvuga kivi hoone tagaseinas. Mitmed hooneosad nagu tagaseinast eenduv dansker, ülemise korruse tubade kütmiseks kasutatud kerisahjud jne viitavad aga hoone pikemale eale.

Tõlliste/Tõlluste mõisa nime on seostatud Saaremaa muistendivägilase Suure Tõlluga. Kuna Saaremaal jäid mitmed Eesti ülikud 13. sajandil endiselt ühiskonna juhtpositsioonidele, siis ei ole ka välistatud, et Tölsenid pärinesidki eesti ülikute suguvõsast ning sama suguvõsa on andnud ainet ka Suure Tõllu muistenditele.

Välislink