Zygmunt III Waza: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
SieBot (arutelu | kaastöö)
RibotBOT (arutelu | kaastöö)
43. rida: 43. rida:
[[io:Sigismund 3ma Vasa]]
[[io:Sigismund 3ma Vasa]]
[[is:Sigmundur 3.]]
[[is:Sigmundur 3.]]
[[it:Sigismondo di Svezia]]
[[it:Sigismondo III di Svezia]]
[[la:Sigismundus (rex Sueciae)]]
[[la:Sigismundus (rex Sueciae)]]
[[lv:Sigismunds III Vāsa]]
[[lv:Sigismunds III Vāsa]]

Redaktsioon: 17. august 2009, kell 19:21

Zygmunt III Waza

Zygmunt III Waza (Sigismund III Vasa,20. juuni 1566 Södermanlandi lään, Gripsholm30. aprill 1632 Varssavi) oli Rootsi kuninga Johan III poeg ning ta valiti Jagelloonide järglasena 1587 Poola kuningaks, 1592 sai aga isa surma järel ka Rootsi kuningaks. 1599 kaotas ta aga viimase trooni, sest ta oli veendunud katoliiklane ning rootslased olid poolakate ülemvõimu vastu.

Zygmunt oli kahtlemata äärmiselt ambitsioonikas mees ning nii võttis ta endale lisaks Rootsi troonile taastõusmise plaanile ka kohustuse alistada Venemaa. Ta pidi oma valitsusaja jooksul sõdima pidevalt nii Rootsi kui ka Venemaaga.

Esimese vastu kulges sõda vahelduva eduga, kuid alates 1621 kaldus ülekaal Rootsi kasuks, nii et 1629 pidi Poola Altmargi vaherahuga Liivimaa ehk praegused Põhja-Läti ja Lõuna-Eesti Rootsile andma.

Venemaaga oli asi komplitseeritum. Otseselt sõjategevust ei toimunud, küll püüdis Zygmunt saavutada Poola-meelse võimu teket. Et ta oli fanaatiline katoliiklane, siis lootis ta Venemaa ka katoliku usku pöörata. Esialgu toetas ta Poola-meelseid Vale-Dmitrisid, nende surma järel tungis aga avalikult sõjaga Venemaale ning pani 1610 Moskvasse troonile oma poja Władysławi. Rootsile see muidugi ei meeldinud ja nii tungisid rootslased Novgorodimaale ja okupeerisid selle. Et Poola ja Rootsi hakkasid nüüd omavahel võitlema, said venelased hinge tõmmata ja vallutasid 1613 Moskva tagasi, pannes suurvürstitroonile Mihhail Romanovi. Sõda Poolaga lõppes 1618, rahuga sai Poola endale mõningaid piiriäärseid alasid.

Zygmunt III püüdis ka kuningavõimu tugevdada, tahtes muuta seda päritavaks, kuid see kava tal ebaõnnestus. Siiski oli ta kokkuvõttes üpris edukas kuningas ning tegelikult ka viimane Poola monarh, kelle ajal oli riik Ida-Euroopa tugevaim.

Välislingid

Eelnev
Stefan Batory
Poola kuningas
15871632
Järgnev
Władysław IV
Eelnev
Johan III
Rootsi kuningas
15921599
Järgnev
Karl IX