Sadam: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
+Kategooria:Sadamad
Suwa (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Sadam''' on rajatis, mis on ehitatud [[veekogu]] serva, et teenindada sildunud [[laev]]u.
'''Sadam''' on [[rajatis]], mis on ehitatud [[veekogu]] serva, et teenindada sildunud [[laev]]u.


Tavaliselt on sadamakohaks valitud looduslikult sobivad, muutuvate ilmaolude eest kaitstud kohad ([[laht]], [[fjord]], [[jõesuu]]e). Vajadusel ehitatakse kaitseehitised ([[muul]]id, [[lainemurdja]]d). Sadamarajatiste hulka kuuluvad kaid, kraanad, slipid, reisi- ja kaubaterminalid. Eristatakse reisi-, kauba-, kala- ja väikesadamaid. Eesti oludes on tähtis ka sadama jäävaba olek talvel.
Tavaliselt on sadamakohaks valitud looduslikult sobivad, muutuvate ilmaolude eest kaitstud kohad ([[laht]], [[fjord]], [[jõesuu]]e). Vajadusel ehitatakse kaitseehitised ([[muul]]id, [[lainemurdja]]d). [[Sadamarajatis]]te hulka kuuluvad [[kai]]d, [[kraana]]d, [[Veeskamise kaldtee|slipid]], reisi- ja [[kaubaterminal]]id. Eristatakse reisi-, kauba-, kala- ja väikesadamaid. Eesti oludes on tähtis ka sadama jäävaba olek talvel. Eestis on toimival sadamal [[sadamapass]].
Eestis on toimival sadamal sadamapass.


[[Läänemeri|Läänemere]] äärsete sadamate omanikud ja kasutajad on kohustatud järgima [[Läänemere merekeskkonna kaitse komisjon|HELCOM]]-i ja MARPOL-i kokkuleppeid ja nõudeid merereostuse vältimiseks.
[[Läänemeri|Läänemere]] äärsete sadamate omanikud ja kasutajad on kohustatud järgima [[Läänemere merekeskkonna kaitse komisjon|HELCOM]]-i ja MARPOL-i kokkuleppeid ja nõudeid merereostuse vältimiseks.

Redaktsioon: 10. juuli 2009, kell 09:48

Sadam on rajatis, mis on ehitatud veekogu serva, et teenindada sildunud laevu.

Tavaliselt on sadamakohaks valitud looduslikult sobivad, muutuvate ilmaolude eest kaitstud kohad (laht, fjord, jõesuue). Vajadusel ehitatakse kaitseehitised (muulid, lainemurdjad). Sadamarajatiste hulka kuuluvad kaid, kraanad, slipid, reisi- ja kaubaterminalid. Eristatakse reisi-, kauba-, kala- ja väikesadamaid. Eesti oludes on tähtis ka sadama jäävaba olek talvel. Eestis on toimival sadamal sadamapass.

Läänemere äärsete sadamate omanikud ja kasutajad on kohustatud järgima HELCOM-i ja MARPOL-i kokkuleppeid ja nõudeid merereostuse vältimiseks.

Välisviited