Robert Louis Stevenson: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
RibotBOT (arutelu | kaastöö)
49. rida: 49. rida:
[[eo:Robert Louis Stevenson]]
[[eo:Robert Louis Stevenson]]
[[eu:Robert Louis Stevenson]]
[[eu:Robert Louis Stevenson]]
[[fa:رابرت لوییس استیونسون]]
[[fr:Robert Louis Stevenson]]
[[fr:Robert Louis Stevenson]]
[[gl:Robert Louis Stevenson]]
[[gl:Robert Louis Stevenson]]

Redaktsioon: 5. juuli 2009, kell 11:19

Hoiatus! Võimalik autoriõiguste rikkumine!
Kui on olemas/saadud luba teksti kasutamiseks litsentsi CC BY-SA 3.0 tingimustel, siis edasta aadressile permissions-etättwikimedia.org kiri, milles autor kinnitab, et on nõus teksti kasutamisega selle litsentsi tingimustel.

Võimalikuks lahenduseks on ka teksti ümbersõnastamine, sest faktid ei ole autoriõigustega kaitstud.

John Singer Sargent. Robert Louis Stevensoni portree. 1887.

Robert Louis Stevenson (13. november 1850 Edinburgh3. detsember 1894 Vailima Upolul) oli ingliskeelne luuletaja, romaanikirjanik ja reisikirjanik, uusromantismi esindaja.

Biograafia

Robert Louis Stevenson, üks XIX sajandi teise poole populaarsemaid inglise kirjanikke, sündis 1850. a. Sotimaa pealinnas Edinburghis.

1867. a. astus Stevenson Edinburghi ülikooli, et valmistuda insenerikutsele. Et tal aga vähe huvi oli vajalike õppeainete vastu, vahetas ta mõne aasta pärast isa kurvastuseks ala ja hakkas õppima õigusteadust. Kuigi Stevenson uutelegi õpingutele ei pühendunud innuga, vaid meelsamini tegeles kirjandusega (tema katsetused hakkasid juba ajakirjadesse teed leidma), kuigi ta ühe talve pidi veetma kopsude ravimiseks Vahemere rannikul, ometi sooritas ta nõutavad eksamid ja sai 1875. a. loa advokaadina tegutsemiseks. Kuid selle võimaluse jättis ta kasutamata, pühendudes täielikult kirjanduslikule tööle.

1883. a. ilmub raamatuna tema esimene seiklusromaan «Aarete saar» (ajakirjas oli see ilmunud juba eelmisel aastal) ja leiab vaimustatud vastuvõtu. Sellele järgneb varsti teisigi menukaid teoseid nagu «Dr. Jekyll ja mr. Hyde», «Röövitu» (mõlemad 1686. a.), «Must nool» (1887) jne.

Stevenson suri 1894. a. Samoa saarel. Temast jäi maha rikkalik kirjanduslik pärand, millest suur osa on kirjutatud haigevoodis. Sellest hoolimata on Stevensoni teosed täis teorõõmu, tema tegelased energilised, stiil nõtke ja distsiplineeritud. Ta kirjanduslik toodang on väga mitmekesine. Temalt on ilmunud küll reisikirjeldusi ja kirjandust käsitlevaid esseid, küll novelle ja luuletusi ja isegi kogu väga lapsepärast ja tundeehtsat lasteluulet — «Lapse värsiaed». Ka näidendite kirjutamisega on Stevenson katsetanud, kuid vähese menuga. Kuigi Stevenson oli suur meister põnevate ja sisukate novellide kirjutamises, maailmakuulsuse võitis ta siiski oma seiklusromaanidega.

Romaanid

Kirjandus