Tegusõnafraas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Lehekülg "Verbifraas" teisaldatud pealkirja "Tegusõnafraas" alla ümbersuunamisega
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Tegusõnafraas''' ehk '''verbifraas''' on [[fraas]], mille [[fraasi peasõna|peasõna]] on [[tegusõna]]. Tegusõnafraas koosneb tegusõnast ja selle ühest või mitmest [[fraasi laiendosa|laiendist]].
'''Tegusõnafraas''' ehk '''verbifraas''' on [[fraas]], mille [[fraasi peasõna|peasõna]] on [[tegusõna]]. Tegusõnafraas koosneb tegusõnast ja selle ühest või mitmest [[fraasi laiendosa|laiendist]].


Tegusõna laiendiks võib olla mis tahes [[lauseliige]], välja arvatud [[täiend]]. Tegusõnafraasi peasõna ja laiendite vahel on [[rektsioon]]iseos, sest tegusõna sisust sõltub laiendite olemasolu ja kääne [[lause]]s. [[Alus (keeleteadus)|Alus]] ei kuulu tegusõnafraasi sisse, sest tegusõna ja aluse vahel on [[predikatsioon]]iseos - tegusõna mõjutab alust ja ümberpöördult.
Tegusõna laiendiks võib olla mis tahes [[lauseliige]], välja arvatud [[täiend]]. Tegusõnafraasi peasõna ja laiendite vahel on [[rektsioon]]iseos, sest tegusõna sisust sõltub laiendite olemasolu ja kääne [[lause]]s. [[Alus (keeleteadus)|Alus]] ei kuulu tegusõnafraasi sisse, sest tegusõna ja aluse vahel on [[predikatsioon]]iseos: tegusõna mõjutab alust ja ümberpöördult.


Tüüpiline tegusõnafraasiga lause on näiteks ''Tüdruk '''mängib palli''''' (verbifraas).
Tüüpiline tegusõnafraasiga lause on näiteks ''Tüdruk '''mängib palli''''' (verbifraas).


Tegusõnafraas täidab [[lause]]s sama rolli mis tegusõna - annab edasi tegevust. Tegusõna on lause [[grammatiline struktuur|grammatilise]] ja [[semantiline struktuur|semantilise struktuuri]] kese.
Tegusõnafraas täidab [[lause]]s sama rolli mis tegusõna annab edasi tegevust. Tegusõna on lause [[grammatiline struktuur|grammatilise]] ja [[semantiline struktuur|semantilise struktuuri]] kese.


Tegusõnafraasi tähistamisel on [[keeleteadus]]es tavaks kasutada ingliskeelset lühendit VP (''verb phrase'').
Tegusõnafraasi tähistamisel on [[keeleteadus]]es tavaks kasutada ingliskeelset lühendit VP (''verb phrase'').

Redaktsioon: 11. juuni 2009, kell 04:49

Tegusõnafraas ehk verbifraas on fraas, mille peasõna on tegusõna. Tegusõnafraas koosneb tegusõnast ja selle ühest või mitmest laiendist.

Tegusõna laiendiks võib olla mis tahes lauseliige, välja arvatud täiend. Tegusõnafraasi peasõna ja laiendite vahel on rektsiooniseos, sest tegusõna sisust sõltub laiendite olemasolu ja kääne lauses. Alus ei kuulu tegusõnafraasi sisse, sest tegusõna ja aluse vahel on predikatsiooniseos: tegusõna mõjutab alust ja ümberpöördult.

Tüüpiline tegusõnafraasiga lause on näiteks Tüdruk mängib palli (verbifraas).

Tegusõnafraas täidab lauses sama rolli mis tegusõna – annab edasi tegevust. Tegusõna on lause grammatilise ja semantilise struktuuri kese.

Tegusõnafraasi tähistamisel on keeleteaduses tavaks kasutada ingliskeelset lühendit VP (verb phrase).

Tegusõnafraasi põhisõna vorm

Tegusõnafraasi põhisõna vormi järgi jagunevad tegusõnafraasid finiitfraasideks ja infiniitfraasideks.

Tegusõnafraasi laiendid

Tähenduse seisukohast väljendab tegusõnafraas lauses tegevust, seisundit või protsessi. Tegusõna tähendusest sõltub laiendite olemasolu ja tähendus. Tegusõnafraasi laiendid sõltuvad fraasi põhjast erineval määral ja neil on erinev funktsioon.

  • Seotud laiendid sõltuvad tegusõnast nii sisult kui ka vormilt. Need väljendavad sündmuse osalisi, näiteks lauses Mari kohtus emaga on emaga seotud laiend.
  • Vabad laiendid sõltuvad tegusõnast minimaalselt. Need väljendavad sündmuse toimumise aega, kohta või asjaolusid, näiteks lauses Rääkisin toas emaga on toas vaba laiend.

Tüüpilised tegusõnafraasid on näiteks lõi palli, on ilus, elab väikeses külas, andis õpiku Marile, elab ema juures.

Eesti tegusõnafraasi omadused

  • Eesti tegusõnafraasid on asendatavad, s.t tegusõnafraase on võimalik vastastikku asendada. Näiteks lauses Kersti kukkus kõrgelt kaljult alla võib tegusõnafraasi kukkus kõrgelt kaljult alla asendada samaväärsega, näiteks puhkes nutma.
  • Tegusõnafraas tekib rektsiooniseose tõttu, kuna tegusõna sisust sõltub laiendi kääne. Näiteks ostis raamatu (mille?), luges raamatut (mida?), räägin sinust (kellest?), tutvun sinuga (kellega?), ema ja tütar räägivad ilmast (millest?).
  • Tegusõnafraas ei liigu lauses tervikuna, vrd postiljon toob iga päev värske ajalehe, iga päev toob postiljon värske ajalehe.
  • Tegusõnafraasi saab üldlaiendiga (näiteks loodetavasti, ilmselt) lõhkuda, vrd Kersti jõudis tööle, Kersti jõudis ilmselt tööle.

Vaata ka

Välislingid