Grammatilised seosed: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
AnniMarie (arutelu | kaastöö)
16. rida: 16. rida:


==Alistusseos==
==Alistusseos==
'''Alistusseos''' ehk '''subordinatsioon''' on niisugune grammatiline seos [[lause moodustajad|lause moodustajate]] vahel, millesse on kaasatud alistaja ja alistatav. Alistav sõna n.ö allutab endale alistatava sõna. Alistatav sõna iseloomustab, täpsustab alistajat.
'''Alistusseos''' ehk '''subordinatsioon''' on niisugune grammatiline seos [[lause moodustajad|lause moodustajate]] vahel, millesse on kaasatud alistaja ja alistatav. Alistav sõna n-ö allutab endale alistatava sõna. Alistatav sõna iseloomustab, täpsustab alistajat.


Alistusseos jaotub omakorda kaheks :
Alistusseos jaotub omakorda kaheks :

Redaktsioon: 9. juuni 2009, kell 18:30

Lause moodustajad on omavahel lauses grammatiliselt seotud. Grammatilised seosed on moodustajate vahelised tingitusseosed. Grammatilisteks nimetatakse neid seepärast, et neid vormistavad grammatilised vahendid:

Grammatilised seosed on väga olulised, sest just need seosed muudavad lause arusaadavaks ja ühtseks tervikuks.

Grammatilise seose liike on kolm:

Rinnastusseos

Rinnastusseos ehk koordinatsioon ühendab süntaktiliselt võrdväärseid vahetuid moodustajaid. See tähendab, et rinnastatud sõnad või fraasid on seotud sidesõnaga, lauses samades ülesannetes ja vastavad samale küsimusele, nt Naine istutas peenrale porgandeid ja kaalikaid. Laps ostis poest kommi ja nätsu.

Rinnastusseost vormistavad peamiselt sidesõnad, toodud näitelausetes sidesõna ja. Rinnastuseos ühendab alati samu lauseliikmeid, nt Talle meeldivad koerad (alus) ja kassid (alus), Raamatust lugemine (alus) ja vihikusse kirjutamine (alus) võtab palju aega.

Alistusseos

Alistusseos ehk subordinatsioon on niisugune grammatiline seos lause moodustajate vahel, millesse on kaasatud alistaja ja alistatav. Alistav sõna n-ö allutab endale alistatava sõna. Alistatav sõna iseloomustab, täpsustab alistajat.

Alistusseos jaotub omakorda kaheks :

  • ühildumine ehk kongruents, nt magus komm, magusa kommi, magusaks kommiks jne;
  • sõltumine ehk rektsioon, nt kirjutas luuletust, luges ajalehte, tahab minna.

Predikatsioon

Predikatsioon on aluse ja öeldise vastastikune seos - ühtpidi sõltumine, teistpidi ühildumine, nt Kauplus tutvustas oma klientidele uusi tooteid. Poiss sõitis jalgrattaga järve äärde.