Windows 98: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
VolkovBot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: sl:Windows 98
JAnDbot (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: fr:Microsoft Windows 98
83. rida: 83. rida:
[[eo:Microsoft Windows 98]]
[[eo:Microsoft Windows 98]]
[[fa:ویندوز ۹۸]]
[[fa:ویندوز ۹۸]]
[[fr:Windows 98]]
[[fr:Microsoft Windows 98]]
[[gl:Windows 98]]
[[gl:Windows 98]]
[[ko:윈도 98]]
[[ko:윈도 98]]

Redaktsioon: 22. mai 2009, kell 22:01

Fail:Win98se serial sticker.jpg
Microsoft Windows 98 seerianumbri kleebis

Windows 98 (koodnimega Memphis) on graafilise kasutajaliidesega operatsioonisüsteem, mis lasti Microsofti poolt välja 25. juunil 1998 ja on Windows 95 järglane. Nagu oma eellane, on see hübriidne 16/32-bitine monoliitne MS-DOSil põhinev toode. Windows 98-le järgnes 14. septembril 2000 Windows Me.

DOS-il põhinevatest süsteemidest soovitatakse Windows 98-t tavaliselt oma järglase Windows Me asemel, põhjuseks Windows 98 suurem stabiilsus, mis siiski avaldub vaid teatud riistvara-tarkvara konfiguratsioonide korral.

Esimese väljaslaske uuendused Windows 95-ga võrreldes

Windows 98 on esimene MS-DOS-põhine opsüsteem, mis juba oma põhi-installatsoonis läbi ja lõhki "32-bitine" on: erinevalt Windows 95-st enam üksikuid opertsioonisüsteemi mooduleid ja taustaprogramme 16-bitises režiimis ei käivitata. Seetõttu töötavad mitmed vanemad DOS programmid Windows 98 keskonnas aeglasemalt kui Windows 95 korral.

Uuendusteks olid näiteks parem AGP- ja USB toetus (mõlemat oli juba Windows 95 B-väljalaskes, kuid USB toetus on seal nii vigane, et enamik riistvaradraivereid end alles Windows 98-s installida lasevad), suuremad kui 2 Gb kõvakettad FAT32 failisüsteemiga (samuti Windows 95 B-väljalaskes).

Osad funktsioonid, mida saab Windows 95-s Internet Explorer 4.0 versiooniga lisada, on Windows 98-s juba integreeritud. Sinna kuuluvad Internet Exploreri integreerimine kasutajaliidesesse, Active Desktop, täiustatud Windows Explorer (parem töötõhusus, UNC (Uniform/Universal Naming Convention) aadressitele ja võrguarvutitele saab aadressiribast juurde pääseda).

Kuna sarnaseid funktsioone oli Windows 95-ga päris palju, levis SE-väljalaske ilmumiseni kriitikat, et Windowsi on liiga vähe edasi arendatud ning seetõttu peamiselt marketingi-põhjustest lähtuvalt turule toodud.

Peale selle tulid esimeses väljalaskes välja stabiilsuse- ja ühilduvuse probleemid, mida operatsioonisüsteemi lõppversiooni Bill Gates'i 1998. aasta CES esitlusel aimata võis, kui tema kaasesitaja tõi täiendavat riistvara ühendades pahaaimamata esile Sinise Surmaekraani (inglise keeli Blue Screen of Death).[1]

Teine väljalase

Windows 98 SE (Second Edition ehk Teine toimetus), suuresti millele tänu Windows 98 oma edu eest võlgneb, avaldati 1999. aasta 10. juunil. Ehkki SE oma eellasele tasuta kättesaadav uuendus ei olnud, saatis seda ikkagi suur müügiedu, kuna esimese väljalaskega võrreldes sisaldas see otsustavaid täiendusi, mis tänapäevalgi tähtsust omavad. Muuhulgas sisaldas see enam täiustatud USB-toetust ja oluliseid täiendusi võrgutoetuses, nagu näiteks Interneti-ühenduse jagamine (Internet Connection Sharing), mis võimaldas kohtvõrgus korraga mitmel arvutil läbi NAT-i ühte Interneti-ühendust kasutada. Omapärasel moel oli see funktsioon sellegipoolest probleemne, keeruline tööle panna ja mitte alati stabiilne.

Teises väljalaskes sisaldus ka parandus mälu ülevoolu probleemile, mille pärast kukkus enamik Windows 98 esimese reliisi süsteeme kokku, kui need jäid tööle 48ks tunniks. Sellele lasti Windows Update kaudu eraldi veaparandus välja.

Teiste funktsioonide ja programmide seas vahetati välja Internet Explorer 4.0 oluliselt kiirema ja kergema Internet Explorer 5.0-ga, millest sai lehitsejate seas turuliider. Oluliste uuenduste sekka läksid DirectX 6.1, Windows Media Player 6.1, NetMeeting 3.0, Microsoft Installer (MSI) ja integreeritud toetus DVD-ROM ajamitele. Suuremat osa sellest sai mõlemal versioonil versiooniuuendustega täiendada. Kahjuks ei lase suur arv programme end installida esimesele väljalaskele, mis kõigi süsteemiuuendustega oleks neid siiski suuteline toetama.

Kasutajaliides

Edasiarendusi sai kasutajaliides, millest paljusid elemente on hiljem näha Windows 2000-s ning Windows XP ja Vista jt. klassikalistes kasutajaliidese motiivides. Täienenud on riistvara toetus ja uuendatud süsteemihaldust.

Windows 98 tööriistad

ScanDisk

ScanDisk on väike programm, mis kontrollib kõvaketast tõrgete, vigade jne. järele. Windows 98-s muutus ScanDiski töölepanek süsteemikäivituse ajal kohustuslikuks peale mistahes arvuti restarti, mis toimus opsüsteemi normaalse kinnipanekuta (tavaliselt toitekatkestus).

Kettadefragmentor

Kettadefragmentor aitab osade kaupa kõvakettale salvestatud failid kirjutada järjestikku failisüsteemis ja aitab seekaudu saada kõvakettale rohkem vaba ruumi ja kiirendada failide lugemist ja kirjutamist. Pärit Symanteci Norton DiskDoctorist.

DirectX

Microsoft Windows 98sale saab installida peaaegu uusima versiooni DirectX 9.0 C. Kui Microsoft Windows XP omas alguses DX8.0'li...

Internet Explorer

Internet Exploreri versioonid Windows 98sas
Microsoft Windows 98 Standard Internet Explorer 5
Microsoft Windows 98 2nd Edition Internet Explorer 6

Viited

  1. BBC uudis, juhtumist on olemas ka see video