Maaparandus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Maaparandus''' ehk '''melioratsioon''' on pinnase, veetingimuste või maastiku eesmärgipärane ümbertegemine.
{{ToimetaAeg|kuu=detsember|aasta=2006}}
Maaparanduse tulemusena asendatakse põlismaastikud ja pärandmaastikud tehismaastikega, mida iseloomustavad tasasemad alad, sirgemad vooluveekogud, muudetud veerežiim ja elustik.
'''Maaparandus''' ehk '''melioratsioon''' on tegevus, millega reguleeritakse vee hulka [[pinnas]]es. Maaparandus haarab nii [[kuivadamine|kuivendamist]] kui niisutamist.


Hüdrotehnilise maaparanduse puhul reguleeritakse vee hulka [[pinnas]]es äravoolude muutmise kaudu. Maaparandus haarab nii [[kuivadamine|kuivendamist]] kui niisutamist. Maaparanduse võteteks on [[kraavitamine]], [[torutamine]], [[vooluveekogu]]de süvendamine ja õgvendamine jm.
Maaparanduse näiteks võib olla liigniiske ala muutmine kasvukõlblikuks [[taimekasvatus]]ele.


Maaparanduse tavaliseks eesmärgiks Eestis on liigniiske ala muutmine viljelemiskõlbulikuks [[taimekasvatus]]ele. Selle käigus tasandatakse maapinda, eemaldatakse kive ja endisi ehitisi, jne.
Maaparanduse võteteks on [[kraavitamine]], [[torutamine]], [[vooluveekogu]]de süvendamine ja õgvendamine jm.


==Vaata ka==
==Vaata ka==
11. rida: 11. rida:
[[Kategooria:Põllumajandus]]
[[Kategooria:Põllumajandus]]
[[Kategooria:Maamajandus]]
[[Kategooria:Maamajandus]]

[[de:Melioration]]
[[en:Land improvement]]
[[lt:Melioracija]]
[[nl:Grondverbetering]]
[[pl:Melioracja]]
[[ru:Мелиорация]]
[[sl:Melioracija]]
[[sr:Мелиорација]]
[[sh:Melioracija]]
[[uk:Меліорація земель]]

Redaktsioon: 19. mai 2009, kell 08:58

Maaparandus ehk melioratsioon on pinnase, veetingimuste või maastiku eesmärgipärane ümbertegemine. Maaparanduse tulemusena asendatakse põlismaastikud ja pärandmaastikud tehismaastikega, mida iseloomustavad tasasemad alad, sirgemad vooluveekogud, muudetud veerežiim ja elustik.

Hüdrotehnilise maaparanduse puhul reguleeritakse vee hulka pinnases äravoolude muutmise kaudu. Maaparandus haarab nii kuivendamist kui niisutamist. Maaparanduse võteteks on kraavitamine, torutamine, vooluveekogude süvendamine ja õgvendamine jm.

Maaparanduse tavaliseks eesmärgiks Eestis on liigniiske ala muutmine viljelemiskõlbulikuks taimekasvatusele. Selle käigus tasandatakse maapinda, eemaldatakse kive ja endisi ehitisi, jne.

Vaata ka