Batu-khaan: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: id:Batu (Khan)
P robot lisas: kk:Бату хан
29. rida: 29. rida:
[[he:באטו חאן]]
[[he:באטו חאן]]
[[ka:ბათო-ყაენი]]
[[ka:ბათო-ყაენი]]
[[kk:Бату хан]]
[[lt:Batijus]]
[[lt:Batijus]]
[[hu:Batu kán]]
[[hu:Batu kán]]

Redaktsioon: 8. mai 2009, kell 23:40

Batu-khaan (umbes 12051255) oli mongoli valitseja ja Kuldhordi rajaja. Ta oli Tšingis-khaani pojapoeg.

1235. aastal tungis ta 130 000 mehelise sõjaväega üle Volga jõe ja hävitas järgmisel aastal Volga bulgarite riigi. 1237. aastal tungisid nad Venemaale ja hävitasid Rjazani linna. Samal aastal põletati maha ka Moskva ja Kolomna. Veebruaris 1238 piirati sisse Vladimiri linn, mis kolme päeva pärast vallutati ja maha põletati. Seejärel jagas Batu oma väe osadeks, mis hävitasid veel 14 vene linna, sealhulgas Tveri ja Rostovi. 1238. aastal käis ta Krimmis ja Mordvas rüüsteretkel. 1239. aastal vallutati Kiiev.

Edasi tungisid Batu-khaani väed kolmes osas Euroopasse. Üks osa vallutas Poola purustades Sileesia hertsogi ja Saksa ordu ühendväed. Teine osa ületas Karpaadid ja kolmas osa liikus Doonau kallast mööda Ungarisse, kus purustas 1241. aasta aprillis Muhi lahingus Béla IV väed. 1242. aasta alguses tungisid Batu-khaani väed Austriasse ja Dalmaatsiasse.

1242. aasta alguses, kui Batu-khaan ja ta väepealik Subutei pidasid plaane Saksamaa ja Itaalia vallutamiseks, jõudis Batu-khaanini teade suurkhaan Ugedei surmast, ning ta otsustas lahkuda Euroopast.

Batu-khaani ei valitud suurkhaaniks ja konflikt järgmise suurkhaani Güyük-khaaniga takistas teda euroopavallutusplaane lõpuni viimast.

1242. aastal rajas ta Volga alamjooksule oma pealinna Sarai. Pärast Batu-khaani surma sai Kuldhordi valitsejaks tema poeg Sartak.