R (programmeerimiskeel): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
SilvonenBot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: ar, ca, da, de, es, fi, fr, gl, hu, it, ja, ko, nl, no, pl, pt, ru, sv, uk, zh muutis: en
toim
1. rida: 1. rida:
'''R''' on kõrgtaseme [[objektorienteeritud (keel)|objektorienteeritud]] [[interpretaator|interpreteeritav]] [[programmeerimiskeel]]. R on [[vaba tarkvara]] ([[GPL]]), laialdaselt kasutusel [[statistika]]s. R jookseb paljudel erinevatel [[platform (arvutiteadus)|platformidel]], s.h. [[unixi-laadne operatsioonisüsteem|UNIX-i laadsetel operatsioonisüsteemidel]] nagu [[Linux]] ja [[Mac OS X]] ning [[Microsoft Windows]]i all.
'''R''' on kõrgtaseme [[objektorienteeritud (keel)|objektorienteeritud]] [[interpretaator|interpreteeritav]] [[programmeerimiskeel]]. R on [[vaba tarkvara]] ([[GPL]]) ning laialdaselt kasutusel [[statistika]]s. R jookseb paljudel erinevatel [[platform (arvutiteadus)|platformidel]], sh [[unixi-laadne operatsioonisüsteem|UNIXi-laadsetel operatsioonisüsteemidel]], nagu [[Linux]], [[Mac OS X]] ning [[Microsoft Windows]].

R algsed autorid 1990tel olid [[Ross Ihaka]] ning [[Robert Gentleman]] [[Auckland]]i ülikoolis. Praegu arendab keelt edasi suur aktiivne vabatahtlike meeskond (''[[R core team]]'').


R-i algsed autorid 1990ndatel olid [[Ross Ihaka]] ning [[Robert Gentleman]] [[Auckland]]i ülikoolist. Praegu arendab keelt edasi suur aktiivne vabatahtlike meeskond (''[[R core team]]'').


==Struktuur==
==Struktuur==


R on hierarhilise struktuuriga [[pakett (arvutiteadus)|pakett]] — ta koosneb põhiosast ning erinevatest lisapakettidest (''package''). Valimik kõige olulisemaid pakette kuuluvad ''soovitatavate pakettide'' hulka ja [[installeerimine|installeeritakse]] tavaliselt koos põhiprogrammiga. R sisaldab oma tarbeks ka lihtsat [[paketihaldur]]it.
R on hierarhilise struktuuriga [[pakett (arvutiteadus)|pakett]]: ta koosneb põhiosast ning erinevatest lisapakettidest (''package''). Valimik kõige olulisemaid pakette kuuluvad "soovitatavate pakettide" hulka ja [[installeerimine|installeeritakse]] tavaliselt koos põhiprogrammiga. R sisaldab oma tarbeks ka lihtsat [[paketihaldur]]it.




==Võrdlus teiste keeltega==
==Võrdlus teiste keeltega==


R on [[S (programmerimiskeel)|S]] keele variant ning väga sarnane [[S-PLUS]]-le.
R on [[S (programmerimiskeel)|S]]-keele variant ning väga sarnane [[S-PLUS]]-le.


R-i tugevateks külgedeks on keeruliste ning komplekssete andmestruktuuride manipuleerimine. Keele objekt ([[muutuja]]) võib sisaldada nii arve, loogilisi suurusi, teksti, kui ka komplekssemat infot, näiteks programmilõike.
R-i tugevateks külgedeks on keeruliste ning komplekssete andmestruktuuride manipuleerimine. Keele objekt ([[muutuja]]) võib sisaldada nii arve, loogilisi suurusi, teksti, kui ka komplekssemat infot, näiteks programmilõike.


Keelel on tugev [[vektorarvutus|vektor-]] ning [[maatriksarvutus]]e toetus, väga võimas [[indekseerimine]], rikkalik matemaatiliste meetodite kogu ning väga võimalusterohke [[graafika (arvutiteadus)|graafika]]. R on kiiruse ja võimaluste poolest võrreldav [[Octave]] või [[MATLAB]]iga.
Keelel on tugev [[vektorarvutus|vektor-]] ning [[maatriksarvutus]]e toetus, väga hea [[indekseerimine]], rikkalik matemaatiliste meetodite kogu ning väga võimalusterohke [[graafika (arvutiteadus)|graafika]]. R on kiiruse ja võimaluste poolest võrreldav [[Octave]]'i või [[MATLAB]]iga.


R sisaldab ka tavalised üldotstarbeliste keelte vahendid suhtlemiseks [[operatsioonisüsteem]]iga ja tekstide töötlemiseks ning võimaldab kasutada [[C (keel)|C]]-s (või [[C++]]-s) ja [[fortran]]is kirjutatud koodi.
R sisaldab ka tavalisi üldotstarbeliste keelte vahendeid suhtlemiseks [[operatsioonisüsteem]]iga ja tekstide töötlemiseks ning võimaldab kasutada [[C (keel)|C]]-s (või [[C++]]-s) ja [[fortran]]is kirjutatud koodi.


Komplekssed andmestruktuurid teevad keele suhteliselt aeglaseks ning mälumahukaks. Seepärast on keel muudes rakendustes vähe levinud.
Komplekssed andmestruktuurid teevad keele suhteliselt aeglaseks ning mälumahukaks. Seepärast on keel muudes rakendustes vähe levinud.



==Süntaks==
==Süntaks==
37. rida: 35. rida:
a[2,] <- a[2,] + 2
a[2,] <- a[2,] + 2
</pre>
</pre>



==Kasutusalad==
==Kasutusalad==


R-i kasutatakse palju statistikas ning [[bioinformaatika]]s.
R-i kasutatakse palju statistikas ning [[bioinformaatika]]s (sh biomeetrias).



==Vaata ka==
==Vaata ka==
*[http://www.r-project.org R-i veebileht]


[[Kategooria:Programmeerimiskeeled]]
[http://www.r-project.org R kodulehekülg]

[[Kategooria:programmeerimiskeeled]]


[[ar:لغة البرمجة آر]]
[[ar:لغة البرمجة آر]]

Redaktsioon: 3. mai 2009, kell 23:29

R on kõrgtaseme objektorienteeritud interpreteeritav programmeerimiskeel. R on vaba tarkvara (GPL) ning laialdaselt kasutusel statistikas. R jookseb paljudel erinevatel platformidel, sh UNIXi-laadsetel operatsioonisüsteemidel, nagu Linux, Mac OS X ning Microsoft Windows.

R-i algsed autorid 1990ndatel olid Ross Ihaka ning Robert Gentleman Aucklandi ülikoolist. Praegu arendab keelt edasi suur aktiivne vabatahtlike meeskond (R core team).

Struktuur

R on hierarhilise struktuuriga pakett: ta koosneb põhiosast ning erinevatest lisapakettidest (package). Valimik kõige olulisemaid pakette kuuluvad "soovitatavate pakettide" hulka ja installeeritakse tavaliselt koos põhiprogrammiga. R sisaldab oma tarbeks ka lihtsat paketihaldurit.


Võrdlus teiste keeltega

R on S-keele variant ning väga sarnane S-PLUS-le.

R-i tugevateks külgedeks on keeruliste ning komplekssete andmestruktuuride manipuleerimine. Keele objekt (muutuja) võib sisaldada nii arve, loogilisi suurusi, teksti, kui ka komplekssemat infot, näiteks programmilõike.

Keelel on tugev vektor- ning maatriksarvutuse toetus, väga hea indekseerimine, rikkalik matemaatiliste meetodite kogu ning väga võimalusterohke graafika. R on kiiruse ja võimaluste poolest võrreldav Octave'i või MATLABiga.

R sisaldab ka tavalisi üldotstarbeliste keelte vahendeid suhtlemiseks operatsioonisüsteemiga ja tekstide töötlemiseks ning võimaldab kasutada C-s (või C++-s) ja fortranis kirjutatud koodi.

Komplekssed andmestruktuurid teevad keele suhteliselt aeglaseks ning mälumahukaks. Seepärast on keel muudes rakendustes vähe levinud.

Süntaks

Maatriksi indekseerimise näide:

# konstrueerime 3x4 maatriksi ja täidame ta normaaljaotusega
# juhuslike arvudega
a <- matrix(rnorm(12), 3, 4)
# Muudame kõik maatriksi negatiivsed elemendid nulliks 
a[a < 0] <- 0
# Täidame maatriksi teise veeru kahtedega
a[,2] <- 2
# Liidame igale maatriksi teise rea elemendile kaks
a[2,] <- a[2,] + 2

Kasutusalad

R-i kasutatakse palju statistikas ning bioinformaatikas (sh biomeetrias).

Vaata ka