Tahkis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Täpsustatud tahkiste omadusi.
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Tahkis''' ehk '''tahke keha''' on [[keha]], mis on '''tahkeks olekuks''' nimetatavas [[agregaatolek]]us. Tahkiste tunnuseks on võime avaldada erinevalt gaasidest ja vedelikest vastupanu [[nihkedeformatsioon]]ile - tahkiseid iseloomustavad suured [[nihkeelastsusmoodul | nihkemooduli]] väärtused.
'''Tahkis''' ehk '''tahke keha''' on [[keha]], mis on '''tahkeks olekuks''' nimetatavas [[agregaatolek]]us. Tahkiste tunnuseks on võime avaldada erinevalt [[gaas]]idest ja vedelikest vastupanu [[nihkedeformatsioon]]ile: tahkiseid iseloomustavad suured [[nihkeelastsusmoodul|nihkemooduli]] väärtused.


Tahke oleku korral mõjuvad [[molekul]]ide vahel tugevad [[seosejõud]], nii et nad saavad üksteise suhtes ainult võnkuda.
Tahke oleku korral mõjuvad [[molekul]]ide vahel tugevad [[seosejõud]], nii et nad saavad üksteise suhtes ainult võnkuda.

Redaktsioon: 17. märts 2009, kell 11:42

Tahkis ehk tahke keha on keha, mis on tahkeks olekuks nimetatavas agregaatolekus. Tahkiste tunnuseks on võime avaldada erinevalt gaasidest ja vedelikest vastupanu nihkedeformatsioonile: tahkiseid iseloomustavad suured nihkemooduli väärtused.

Tahke oleku korral mõjuvad molekulide vahel tugevad seosejõud, nii et nad saavad üksteise suhtes ainult võnkuda.

Enamiku ainete puhul on tahkise tihedus suurem kui vedeliku ja gaasi oma. Tuntud erandiks on jää, mis on vedelast veest väiksema tihedusega.