Raua tänava lahing: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Sidepataljoni lahinguks''' nimetatakse [[21. juuni]]l [[1940]] [[Tallinna 21. Algkooli]] juures toimunud heitlust Eesti kaitsevägede ja Punaarmee vahel.
'''Sidepataljoni lahinguks''' nimetatakse [[21. juuni]]l [[1940]] Tallinnas [[Tallinna 21. Algkool|21. Algkooli]] juures toimunud heitlust Eesti kaitsevägede ja Punaarmee vahel.
{{vikinda}}
Sidepataljon, mis pärast eesti kaitsevägede poolt oma kasarmute sundloovutamist paiknes [[Raua tänav (Tallinn)|Raua tänav]]a koolimajas, keeldus relvi ära andmast, kuni koolimajale suunati [[NSV Liit|NSV Liidu]] [[Punaarmee]] väeosa raskekuulipilduja toru. Kui siis relvad konfiskeeriti, leidsid eesti sõdurid maja õue peidetud mobilisatsioonirelvad ja olid taas relvis.


Sidepataljon, mis pärast kaitsevägede sundloovutamist paiknes koolimajas, keeldus relvi ära andmast, kuni koolimajale suunati raskekuulipilduja toru. Kui siis relvad konfiskeeriti, leidsid eesti sõdurid maja õue peidetud mobilisatsioonirelvad ja olid taas relvis. Kui enne keskööd tulid kommunistid ka valvet üle võtma, ei läinud see neil korda. Maja ümber hakkas hargnema tõsine lahing, mis kestis, kuni jõudis kohale uus sõjaminister ja kuus soomusautot.
Kui enne keskööd tulid kommunistid ka valvet üle võtma, ei läinud see neil korda. Maja ümber hakkas hargnema tõsine lahing, mis kestis, kuni jõudis kohale uus [[sõjaminister]] ja kuus soomusautot.


Selles lahingus langesid - allohvitser [[Aleksei Männikus]] ja reamees [[Johannes Mandre]], kes olid nende väheste eesti sõdurite seas, kellele sai II maailmasõjas osaks au langeda Eesti vormis ja Eesti lipu all<ref>[http://lood.wordpress.com/2008/02/11/kaitsevaelastest-said-korpusepoisid/#more-288 Kaitseväelastest said korpusepoisid] </ref>.
==Viited==
<references/>
{{pooleli}}
{{Mall:Eesti Teises maailmasõjas}}
{{Mall:Eesti Teises maailmasõjas}}
[[Kategooria:Eesti ajalugu]]

Redaktsioon: 7. märts 2009, kell 21:08

Sidepataljoni lahinguks nimetatakse 21. juunil 1940 Tallinnas 21. Algkooli juures toimunud heitlust Eesti kaitsevägede ja Punaarmee vahel.

Sidepataljon, mis pärast eesti kaitsevägede poolt oma kasarmute sundloovutamist paiknes Raua tänava koolimajas, keeldus relvi ära andmast, kuni koolimajale suunati NSV Liidu Punaarmee väeosa raskekuulipilduja toru. Kui siis relvad konfiskeeriti, leidsid eesti sõdurid maja õue peidetud mobilisatsioonirelvad ja olid taas relvis.

Kui enne keskööd tulid kommunistid ka valvet üle võtma, ei läinud see neil korda. Maja ümber hakkas hargnema tõsine lahing, mis kestis, kuni jõudis kohale uus sõjaminister ja kuus soomusautot.

Selles lahingus langesid - allohvitser Aleksei Männikus ja reamees Johannes Mandre, kes olid nende väheste eesti sõdurite seas, kellele sai II maailmasõjas osaks au langeda Eesti vormis ja Eesti lipu all[1].

Viited