Jasper von Münster: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
18. rida: 18. rida:


{{DEFAULTSORT:Münster, Jasper von}}
{{DEFAULTSORT:Münster, Jasper von}}
[[Kategooria:Baltisakslased]]
[[Kategooria:Baltisaksa sõjaväelased]]
[[Kategooria:Liivi ordu majandusülemad]]
[[Kategooria:Liivi ordu majandusülemad]]
[[Kategooria:Aluliina komtuurid]]
[[Kategooria:Aluliina komtuurid]]

Redaktsioon: 4. veebruar 2009, kell 03:13

Jasper von Münster (15. sajandi lõpp, Friisimaa1577, Aizkraukle) oli Liivi ordu maamarssal koadjuutorivaenuse ajal.

Jasperi vanemad oli Rolf von Münster ja Bauwe von Heemstra. Ta sündis Kesk-Friisimaal Duursum in den Hami valdustes Groningeni lähedal. Tema suguvõsa pärines Vestfaalist Münsteri piiskopkonnast, kuid oli Friisimaale välja rännanud. Tema isa oli Utrechti piiskopkonnas mitmetes olulistes ametites, vend Jürgen oli aga Friisi krahvide ja Gelderni hertsogi teenistuses. Jasperi vennapoeg Johann von Münster oli Riia toomhärra ning elas pärast Liivi ordu likvideerimist koos oma onuga Aizkraukles. Jasperi teine sugulane Hermann von Münster oli 1544. aastal Võnnus vürstlik hoovikohtunik ja talliülem.

Münster saabus tõenäoliselt 1510. aasta paiku Liivimaale ning astus 1515. aasta paiku Liivi ordusse. 1538. aastal oli ta ordu majandusülem (Schäffer) Võnnus, 1540. aastal sai tast Aluliina komtuur. 1551. aastal nimetas uus ordumeister ja endine maamarssal Heinrich von Galen Münsteri enda vanale ametikohale.

Münster püüdis kokku mängida Riia peapiiskop Wilhelm von Hohenzollerni ja tema koadjuutori Christoph von Mecklenburgiga, et ordumeistriks saada ja võimalik ka, et Vana-Liivimaad sekulariseerida. Münsteri lootused olid selles, et eaka ordumeistri Heinrich von Galeni peatse surma järel lootis ta ise sellele kohale saada. Ent Galen sai Münsteri plaanidest teada ning määras enda koadjuutoriks Wilhelm Fürstenbergi. Järgnenud vaenuse ajal põgenes Münster Poola, kust naasis 1560. aastal, kui Poolaga liidu sõlminud uus ordumeister Gotthard Kettler ta kõigist reetmissüüdistustest vabastas. 1561. aastal sai ta oma valitsuse alla Vindavi komtuurkonna, ordu likvideerimise järel elas ta Kuramaa hertsogiriigis Aizkraukles, kus venelased ta 1577. aasta sõjakäigu ajal tapsid.

Kirjandus

  • Ritterbrüder im livländischen Zweig des Deutschen Ordens. Köln: Böhlau, 1993. Nr. 604 (lk-d 460–461).
Eelnev
Rutger Lüdinghausen-Wulff
Liivi ordu majandusülem
1538
Järgnev
Mathias von der Recke
Eelnev
Johann von Eickel
Aluliina komtuur
15401551
Järgnev
Philipp Schall von Bell
Eelnev
Heinrich von Galen
Liivi ordu maamarssal
15511556
Järgnev
Christoph Neuhof
Eelnev
Adrian Torck
Vindavi komtuuri kohusetäitja
15611562
Järgnev
puudus