Lucius Sergius Catilina: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: {{See artikkel| räägib Vana-Rooma poliitikust 1. saj Ekr, teiste tähednuste kohta vaata: Catilina (täpsustus)}} '''Lucius Sergius Catilina''' (umbes 108 eKr – [[62 eKr]...
 
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel| räägib Vana-Rooma poliitikust 1. saj Ekr, teiste tähednuste kohta vaata: [[Catilina (täpsustus)]]}}
{{See artikkel| räägib Vana-Rooma poliitikust 1. sajandil eKr; teiste tähenduste kohta vaata lehekülge [[Catilina (täpsustus)]]}}


'''Lucius Sergius Catilina''' (umbes [[108 eKr]] – [[62 eKr]]) oli [[Vana-Rooma]] poliitik, kes on tuntuks saanud ennekõike [[Catilina vandenõu]] peategelasena.
'''Lucius Sergius Catilina''' (umbes [[108 eKr]] – [[62 eKr]]) oli [[Vana-Rooma]] poliitik, kes on tuntuks saanud ennekõike [[Catilina vandenõu]] peategelasena.


Catilina sündis vanas patriitsiperekonnas, kuid see oli tema sünni ajaks juba vaesunud. Ta oli mitmetes Rooma riigiametites, tõustes viimaks Rooma Aafrika provintsi valitseja (propreetor). [[66 eKr]] tuli ta Rooma tagasi ning hakkas taotlema [[konsul (Vana-Rooma)|konsul]]iametit. Kuid ta sattus mitmesse kohtuasja, mille taga olid tema poliitilised vastased ning tal ei õnnestunudki seetõttu konsuliks saada. Kui ta kolmaski katse oli luhtunud, püüdis ta väidetavalt võimu vägivaldselt haarata, kuid teda takistas [[63 eKr]] konsuliks olnud [[Marcus Tullius Cicero]], kes tema vandenõu paljastas ja sundis teda Roomast lahkuma. [[62 eKr]] piirasid Rooma riigi väed Catilina armee sisse ja ta langes lahingus.
Catilina sündis vanas [[patriits]]iperekonnas, kuid see oli tema sünni ajaks juba vaesunud. Ta oli mitmetes Rooma riigiametites, tõustes viimaks [[Rooma riik|Rooma riigi]] [[Africa]] provintsi valitsejaks ([[propreetor]]iks). Aastal [[66 eKr]] tuli ta Rooma tagasi ning hakkas taotlema [[konsul (Vana-Rooma)|konsul]]iametit. Kuid ta sattus mitmesse kohtuasja, mille taga olid tema poliitilised vastased, ning tal ei õnnestunudki seetõttu konsuliks saada. Kui ta kolmaski katse oli luhtunud, püüdis ta väidetavalt võimu vägivaldselt haarata, kuid teda takistas [[63 eKr]] konsuliks olnud [[Marcus Tullius Cicero]], kes tema vandenõu paljastas ja sundis teda Roomast lahkuma. [[62 eKr]] piirasid Rooma riigi väed Catilina armee sisse ja ta langes lahingus.


[[Kategooria:Vana-Rooma poliitikud]]
[[Kategooria:Vana-Rooma poliitikud]]

Redaktsioon: 21. jaanuar 2009, kell 23:31

 See artikkel räägib Vana-Rooma poliitikust 1. sajandil eKr; teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Catilina (täpsustus)

Lucius Sergius Catilina (umbes 108 eKr62 eKr) oli Vana-Rooma poliitik, kes on tuntuks saanud ennekõike Catilina vandenõu peategelasena.

Catilina sündis vanas patriitsiperekonnas, kuid see oli tema sünni ajaks juba vaesunud. Ta oli mitmetes Rooma riigiametites, tõustes viimaks Rooma riigi Africa provintsi valitsejaks (propreetoriks). Aastal 66 eKr tuli ta Rooma tagasi ning hakkas taotlema konsuliametit. Kuid ta sattus mitmesse kohtuasja, mille taga olid tema poliitilised vastased, ning tal ei õnnestunudki seetõttu konsuliks saada. Kui ta kolmaski katse oli luhtunud, püüdis ta väidetavalt võimu vägivaldselt haarata, kuid teda takistas 63 eKr konsuliks olnud Marcus Tullius Cicero, kes tema vandenõu paljastas ja sundis teda Roomast lahkuma. 62 eKr piirasid Rooma riigi väed Catilina armee sisse ja ta langes lahingus.