Allüülrühm: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ümbersuunamine lehele Allüül
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
Terminit '''allüülne rühm''' või '''allüülrühm''' kasutatakse keemias 2-alkenüülrühma kohta. Lihtsaim esindaja on H<sub>2</sub>C=CH-CH<sub>2</sub>- . Selle analooge, kus ühe või mitme vesiniku aatomi asemel on alküülrühmad jm., nimetatakse samuti allüülseteks rühmadeks. Keemilisi ühendeid, mis sisaldavad allüülset rühma, nimetatakse [[allüülsed ühendid|allüülseteks ühenditeks]].
#REDIRECT[[Allüül]]

'''Allüülne asend''' (''position, site'') tähendab asendit kaksiksidemest järgmise süsiniku aatomi juures, näiteks '''allüülne vesinik''' (C=C-CH).

Termin '''homoallüülne''' tähendab rühma, mis on ühe CH<sub>2</sub> rühma võrra pikem allüülsest rühmast, see on H<sub>2</sub>C=CH-CH<sub>2</sub>-CH<sub>2</sub>-, või selle alküülasendatud analoogid.

===Vaata ka===
*[[Allüülsed ühendid]]
*[[Allüülne ümbergrupeering]]
*[[Allüülne kloorimine]]
*[[Allüülne oksüdeerimine]]
*[[Allüülne asümmeetriline alküleerimine]]
*[[Allüülsed alkoholid]]
*[[Allüülsed kloriidid]]

[[Kategooria:Orgaaniline keemia]]

[[ar:أليل]]
[[de:Allylgruppe]]
[[en:Allyl]]
[[es:Grupo alilo]]
[[fr: allylique]]
[[nl:Allyl]]
[[ja:アリル化合物]]
[[no:Allyl]]
[[pl:Allil]]
[[sv:Allylgrupp]]
[[vi:Allyl]]
[[zh:烯丙基]]

Redaktsioon: 20. jaanuar 2009, kell 13:06

Terminit allüülne rühm või allüülrühm kasutatakse keemias 2-alkenüülrühma kohta. Lihtsaim esindaja on H2C=CH-CH2- . Selle analooge, kus ühe või mitme vesiniku aatomi asemel on alküülrühmad jm., nimetatakse samuti allüülseteks rühmadeks. Keemilisi ühendeid, mis sisaldavad allüülset rühma, nimetatakse allüülseteks ühenditeks.

Allüülne asend (position, site) tähendab asendit kaksiksidemest järgmise süsiniku aatomi juures, näiteks allüülne vesinik (C=C-CH).

Termin homoallüülne tähendab rühma, mis on ühe CH2 rühma võrra pikem allüülsest rühmast, see on H2C=CH-CH2-CH2-, või selle alküülasendatud analoogid.

Vaata ka