Voldemort: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Lord Voldemort''' (sünninimega '''Tom Marvolo Riddle'''; [[31. detsember]] [[1926]] – juuni [[1998]]) on tegelane [[J. K. Rowling]]u romaanisarjast "[[Harry Potter (romaanisari)|Harry Potter]]". Ta on aegade kõige võimsam ja tugevam must võlur, kes soovib maailma oma kontrolli alla saada.
'''Lord Voldemort''' (sünninimega '''Tom Marvolo Riddle'''; [[31. detsember]] [[1926]] – juuni [[1998]]) on tegelane [[J. K. Rowling]]u romaanisarjast "[[Harry Potter (romaanisari)|Harry Potter]]". Ta on aegade kõige võimsam ja tugevam must võlur, kes soovib maailma oma kontrolli alla saada.


Lord Voldemorti nime ei tihka enamik võlukogukonnast välja öelda, nad ütlevad selle asemel "Tead-küll-kes" või "See-kelle-nime-ei-tohi-nimetada".
Voldemorti ema oli nõid [[Merope Gaunt|Merope]] neiupõlvenimega Gaunt ja isa [[mugu]] [[Tom Riddle]]. Tema ema sureb veidi peale sünnitust, olles enne väljendanud kindlat soovi, et tema poeg peab saama mineks Tom Marvolo Riddle. Ta kasvatati üles mugude lastekodus. Kui Tom saab 11 aastaseks tuleb [[Albus Dumbledore]] lastekodusse, et rääkida Tomile tema päritolust ning sellest, et ta on võlur ning hakkab õppima [[Sigatüügas|Sigatüüka]] Nõiduste ja Võlukunsti koolis. Tom ei näi selle info peale olevat kuigi üllatunud sest on ennast alati pidanud eriliseks. Kui Dumbledore räägib lastekodu juhatajaga selgub juba eos, et Tom on üsna salakaval laps ja tekitab teistes lastes kõhedust.Tema hingel on mitmeid kiusamisi ja ka loomapiinamisi aga otseselt tõestada pole neil midagi õnnestunud. See info teeb Dumbledore Tomi suhtes valvsaks. Kuid oma headuses, ja usus headusse, otsustab Dumbledore anda poisile võimaluse alustada nö. puhtalt lehelt.
Tom sõõlatakse [[Slytherin]]i majja. Ta on tark ja nägus noormees ning õpetajad tunnevad tema suhtes sügavat sümpaatiat. Tom on ka osav manipulaator ning kasutab seda sümpaatiat enese huvides ära ning keegi isegi mitte ei aima tema halbu kavatsusi.Tom tunneb suurt huvi mustade jõudude vastu kuid osava manipulaatorina suudab ta pöörata asjad nii, et tema huvi tõlgendatakse kui lihtsat teadmisjanu. Õpetajate valvsus on tema suhtes uinutatud.
Juba kooli ajal kogub Tom enese ümber austajaid ja ideede järgijaid kelledest saavad enamuses tema esimesed Surmasööjad. Kuid erinevalt oma kaaskondlastest ei tunne Tom kellegi vastu sõprust või erilist sümpaatiat- ta näeb oma kaaslasi vaid tõhusate abiliste ning teenritena.Ihalus võimu järele kasvab temas iga päevaga ning saadab ta lõpuks halvale teele.


Voldemorti ema oli nõid [[Merope Gaunt|Merope]] neiupõlvenimega Gaunt ja isa [[mugu]] [[Tom Riddle]]. Tema ema sureb veidi peale sünnitust, olles enne väljendanud kindlat soovi, et tema poeg peab saama mineks Tom Marvolo Riddle. Ta kasvatati üles mugude lastekodus. Kui Tom saab 11 aastaseks tuleb [[Albus Dumbledore]] lastekodusse, et rääkida Tomile tema päritolust ning sellest, et ta on võlur ning hakkab õppima [[Sigatüügas|Sigatüüka]] Nõiduste ja Võlukunsti koolis. Tom ei näi selle info peale olevat kuigi üllatunud, sest on ennast alati pidanud eriliseks. Kui Dumbledore räägib lastekodu juhatajaga selgub juba eos, et Tom on üsna salakaval laps ja tekitab teistes lastes kõhedust.Tema hingel on mitmeid kiusamisi ja ka loomapiinamisi, aga otseselt tõestada pole neil midagi õnnestunud. See info teeb Dumbledore Tomi suhtes valvsaks. Kuid oma headuses, ja usus headusse, otsustab Dumbledore anda poisile võimaluse alustada nö. puhtalt lehelt.
Huvi varikätkide vastu ilmutas Toma aga juba koolis käies. Ta uurib proffessor Slughorni käest kuidas varikätkit valmistada ning kas neid on võimlaik valmistada enam kui ühe. Kuigi Slughorn on esialgu küsimusest jahmunud ega oska talle seda kõike rääkida ei oska ta selles ka ohumärki näha.


Tom sõõlatakse [[Slytherin]]i majja. Ta on tark ja nägus noormees ning õpetajad tunnevad tema suhtes sügavat sümpaatiat. Tom on ka osav manipuleerija ning kasutab seda sümpaatiat enese huvides ära ning keegi isegi mitte ei aima tema halbu kavatsusi.Tom tunneb suurt huvi mustade jõudude vastu kuid osava manipuleerijana suudab ta pöörata asjad nii, et tema huvi tõlgendatakse kui lihtsat teadmisjanu. Õpetajate valvsus on tema suhtes uinutatud.
Kui Tom kooli lõpetab soovib ta jääda sinna kooli ning asuda tööle sela õpetajana.Dumbledore on tema arenemist ja tegutsemist näinud ning annab toonasele direktorile nõu teda siiski mitte sinna tööle veel võtta. Dumbledore on kuulnud juba tema loodud kaaskonnast, keda kutsutakse surmasööjateks ning pelgab, et Tom võib noori oma huvides ära kasutada ja neid kurjale teele ahvatleda.
Juba kooli ajal kogub Tom enese ümber austajaid ja ideede järgijaid, kelledest saavad enamuses tema esimesed [[Surmasööjad]]. Kuid erinevalt oma kaaskondlastest ei tunne Tom kellegi vastu sõprust või erilist sümpaatiat- ta näeb oma kaaslasi vaid tõhusate abiliste ning teenritena.Ihalus võimu järele kasvab temas iga päevaga ning saadab ta lõpuks halvale teele.


Huvi varikätkide vastu ilmutas Toma aga juba koolis käies. Ta uurib proffessor [[Slughorn]]i käest kuidas varikätkit valmistada ning kas neid on võimlaik valmistada enam kui üks. Kuigi Slughorn on esialgu küsimusest jahmunud ega oska talle seda kõike rääkida, ei oska ta selles ka ohumärki näha.
See peale lahkub Tom koolist ning asub tööle võluesemetega kauplevas poes. Oma nägususe ja osava jutuga on ta ärile kasulik pettes inimestelt välja väärt esemeid. Peagi ilmub Tomi huvi orbiiti vanem üksik proua, kes väidab end olema Helga Huffenpuffi järeltulija ning kellel on hulgaliselt väärtuslike esemeid- ka selliseid, mida ta pole valmis müüma, kuid mida ta on meeleldi nõus Tomile nätama. Nähes neid maagilisi ja suure minevikuga esemeid ärkab Tomis soov need iga hinna eest enesele saada. Ühel oma külaskäigul daami juurde mõrvab ta daami ja omastab tema väärtuslikud esemed, milledeks on Helga Huffenpuffi karikas ja Slytherini medaljon- mis oli kunagi kuulunud tema emale Meriopele. Mõlemist neist saavad hiljem tema varikätkid.
Peale seda mõrva kaob Tom aastateks võlukogukonna silmist ning tema tegemistest sel ajal pole eriti midgai teada. Kui ta aga tagasi avalikuse ette saabub on ta võtnud enesele nimeks Lord Voldemort. Enam ei püüagi ta varjata om avõimuiha ning põlust segavereliste ning mugude vastu.Oma surmasööjatega koos asub ta võimu haarama.Ta saadab korda palju mõrvu ja tihti mõrvab ta lihtsalt lõbu pärast.


Kui Tom kooli lõpetab soovib ta jääda sinna kooli ning asuda tööle seal õpetajana.Dumbledore on tema arenemist ja tegutsemist näinud ning annab toonasele direktorile nõu teda siiski mitte sinna tööle veel võtta. Dumbledore on kuulnud juba tema loodud kaaskonnast, keda kutsutakse surmasööjateks ning pelgab, et Tom võib noori oma huvides ära kasutada ja neid kurjale teele ahvatleda.

See peale lahkub Tom koolist ning asub tööle võluesemetega kauplevas poes. Oma nägususe ja osava jutuga on ta ärile kasulik pettes inimestelt välja väärt esemeid. Peagi ilmub Tomi huvi orbiiti vanem üksik proua, kes väidab end olema Helga Huffenpuffi järeltulija, ning kellel on hulgaliselt väärtuslike esemeid- ka selliseid, mida ta pole valmis müüma, kuid mida ta on meeleldi nõus Tomile nätama. Nähes neid maagilisi ja suure minevikuga esemeid ärkab Tomis soov need iga hinna eest enesele saada. Ühel oma külaskäigul daami juurde mõrvab ta daami ja omastab tema väärtuslikud esemed, milledeks on Helga Huffenpuffi karikas ja Slytherini medaljon- mis oli kunagi kuulunud tema emale Meriopele. Mõlemist neist saavad hiljem tema varikätkid.
Peale seda mõrva kaob Tom aastateks võlukogukonna silmist ning tema tegemistest sel ajal pole eriti midagi teada. Kui ta aga tagasi avalikuse ette saabub on ta võtnud enesele nimeks Lord Voldemort. Enam ei püüagi ta varjata oma võimuiha ning põlust segavereliste ning mugude vastu.Oma surmasööjatega koos asub ta võimu haarama.Ta saadab korda palju mõrvu ja tihti mõrvab ta lihtsalt lõbu pärast.

Voldemorti tegemisi jälginud otsustab aga Dumbledore luua Fööniksi odru- salaseltsi, kuhu on koondunud osavad ja julged võlurid, kes soovivad Voldemorti tegemistele lõpu teha. Kuid julgeid on kaugeltki vähem kui vaja ja vaatamata ordu püüdlustele näikse Voldemort siiski saavat kõike mida ta soovib. Tema teel võimule ei näikse olevat taksistusi, kuid siis tehakse Dumbledorele ettekuulutus, et on lähenemas keegi, kel on voli tõugata troonilt Must Isand. Osa sellest ettekuulutusest kuuleb ka Voldemortile tol hetkel usatv olev [[Severus Snape]]. Ettekuulutust tal aga lõpuni kuulata ei õnnestu, kuid kuuleka teenrina otsustab ta oma käskijale ette kanda sellegi osa, mis tal kuulda õnnestus. Kuid ettekuulutuse olulisem osa on see mis Snapel kuulmata jäi. Nii otsustabki Voldemort mõrvata oma potensiaalse ohuallika. Kuigi ettekuulutus võiks käia vabalt kahe juulikuus võluriperre sündinud poislapse kohta, kelle vanematega ta on korduvalt võitlust pidanud, valib ta millegi pärast välja just Harry. See aga võiski olla viga tema plaanis. Ettekuulutuse lõpp ütleb, et poisil saab olema võim ja vägi, mida Must Isand ei tunne ja Harry ema ongi kaitsnud oma poega iidsete loitsudega. Kui Voldemort on mõrvanud poisikese vanemad- James ja Lily Potteri ning otsustab mõrvata Harry annab loits Voldemortile tagasilöögi. Peale seda pole Voldemortist enam midagi kuulda.Tema surmasööjad vahistatakse ja pannakse Azkabani, paljud püüavad jätta muljet, et nad olid Voldemorti käske täitse Imperiuse needuse all, paljud püüavad näidata, et on oma meelt parandanud. Kaua aega arvataksegi, et Voldemort on lõplikult läinud. Kõik seda siiski ei usu.

Pärast loitsu tagasilööki püüab Voldemort iga hinna eest elu külge klammerduda- olles vähesem kui vari nagu ta enese kohta ütles. Ajapikku ta kosub elatades end üksarviute verest. Seejärel püüab ta omastada Tarkade kivi, mis annab tema omajale lõputu eluea. Kuid see plaan ebaõnnestub.


Lord Voldemorti nime ei tihka enamik võlukogukonnast välja öelda, nad ütlevad selle asemel "Tead-küll-kes" või "See-kelle-nime-ei-tohi-nimetada".


Suveks 1994 oli ta uuesti tõusnud ja ootas oma kaaskonna [[Surmasööjad|surmasööjatega]] õiget hetke, et peale tungida. Ta suri 1998. aastal, saades pihta omaenda tapmisneedusega [[Avada Kedavra]]ga.
Suveks 1994 oli ta uuesti tõusnud ja ootas oma kaaskonna [[Surmasööjad|surmasööjatega]] õiget hetke, et peale tungida. Ta suri 1998. aastal, saades pihta omaenda tapmisneedusega [[Avada Kedavra]]ga.

Redaktsioon: 15. jaanuar 2009, kell 14:19

Lord Voldemort (sünninimega Tom Marvolo Riddle; 31. detsember 1926 – juuni 1998) on tegelane J. K. Rowlingu romaanisarjast "Harry Potter". Ta on aegade kõige võimsam ja tugevam must võlur, kes soovib maailma oma kontrolli alla saada.

Lord Voldemorti nime ei tihka enamik võlukogukonnast välja öelda, nad ütlevad selle asemel "Tead-küll-kes" või "See-kelle-nime-ei-tohi-nimetada".

Voldemorti ema oli nõid Merope neiupõlvenimega Gaunt ja isa mugu Tom Riddle. Tema ema sureb veidi peale sünnitust, olles enne väljendanud kindlat soovi, et tema poeg peab saama mineks Tom Marvolo Riddle. Ta kasvatati üles mugude lastekodus. Kui Tom saab 11 aastaseks tuleb Albus Dumbledore lastekodusse, et rääkida Tomile tema päritolust ning sellest, et ta on võlur ning hakkab õppima Sigatüüka Nõiduste ja Võlukunsti koolis. Tom ei näi selle info peale olevat kuigi üllatunud, sest on ennast alati pidanud eriliseks. Kui Dumbledore räägib lastekodu juhatajaga selgub juba eos, et Tom on üsna salakaval laps ja tekitab teistes lastes kõhedust.Tema hingel on mitmeid kiusamisi ja ka loomapiinamisi, aga otseselt tõestada pole neil midagi õnnestunud. See info teeb Dumbledore Tomi suhtes valvsaks. Kuid oma headuses, ja usus headusse, otsustab Dumbledore anda poisile võimaluse alustada nö. puhtalt lehelt.

Tom sõõlatakse Slytherini majja. Ta on tark ja nägus noormees ning õpetajad tunnevad tema suhtes sügavat sümpaatiat. Tom on ka osav manipuleerija ning kasutab seda sümpaatiat enese huvides ära ning keegi isegi mitte ei aima tema halbu kavatsusi.Tom tunneb suurt huvi mustade jõudude vastu kuid osava manipuleerijana suudab ta pöörata asjad nii, et tema huvi tõlgendatakse kui lihtsat teadmisjanu. Õpetajate valvsus on tema suhtes uinutatud. Juba kooli ajal kogub Tom enese ümber austajaid ja ideede järgijaid, kelledest saavad enamuses tema esimesed Surmasööjad. Kuid erinevalt oma kaaskondlastest ei tunne Tom kellegi vastu sõprust või erilist sümpaatiat- ta näeb oma kaaslasi vaid tõhusate abiliste ning teenritena.Ihalus võimu järele kasvab temas iga päevaga ning saadab ta lõpuks halvale teele.

Huvi varikätkide vastu ilmutas Toma aga juba koolis käies. Ta uurib proffessor Slughorni käest kuidas varikätkit valmistada ning kas neid on võimlaik valmistada enam kui üks. Kuigi Slughorn on esialgu küsimusest jahmunud ega oska talle seda kõike rääkida, ei oska ta selles ka ohumärki näha.

Kui Tom kooli lõpetab soovib ta jääda sinna kooli ning asuda tööle seal õpetajana.Dumbledore on tema arenemist ja tegutsemist näinud ning annab toonasele direktorile nõu teda siiski mitte sinna tööle veel võtta. Dumbledore on kuulnud juba tema loodud kaaskonnast, keda kutsutakse surmasööjateks ning pelgab, et Tom võib noori oma huvides ära kasutada ja neid kurjale teele ahvatleda.

See peale lahkub Tom koolist ning asub tööle võluesemetega kauplevas poes. Oma nägususe ja osava jutuga on ta ärile kasulik pettes inimestelt välja väärt esemeid. Peagi ilmub Tomi huvi orbiiti vanem üksik proua, kes väidab end olema Helga Huffenpuffi järeltulija, ning kellel on hulgaliselt väärtuslike esemeid- ka selliseid, mida ta pole valmis müüma, kuid mida ta on meeleldi nõus Tomile nätama. Nähes neid maagilisi ja suure minevikuga esemeid ärkab Tomis soov need iga hinna eest enesele saada. Ühel oma külaskäigul daami juurde mõrvab ta daami ja omastab tema väärtuslikud esemed, milledeks on Helga Huffenpuffi karikas ja Slytherini medaljon- mis oli kunagi kuulunud tema emale Meriopele. Mõlemist neist saavad hiljem tema varikätkid. Peale seda mõrva kaob Tom aastateks võlukogukonna silmist ning tema tegemistest sel ajal pole eriti midagi teada. Kui ta aga tagasi avalikuse ette saabub on ta võtnud enesele nimeks Lord Voldemort. Enam ei püüagi ta varjata oma võimuiha ning põlust segavereliste ning mugude vastu.Oma surmasööjatega koos asub ta võimu haarama.Ta saadab korda palju mõrvu ja tihti mõrvab ta lihtsalt lõbu pärast.

Voldemorti tegemisi jälginud otsustab aga Dumbledore luua Fööniksi odru- salaseltsi, kuhu on koondunud osavad ja julged võlurid, kes soovivad Voldemorti tegemistele lõpu teha. Kuid julgeid on kaugeltki vähem kui vaja ja vaatamata ordu püüdlustele näikse Voldemort siiski saavat kõike mida ta soovib. Tema teel võimule ei näikse olevat taksistusi, kuid siis tehakse Dumbledorele ettekuulutus, et on lähenemas keegi, kel on voli tõugata troonilt Must Isand. Osa sellest ettekuulutusest kuuleb ka Voldemortile tol hetkel usatv olev Severus Snape. Ettekuulutust tal aga lõpuni kuulata ei õnnestu, kuid kuuleka teenrina otsustab ta oma käskijale ette kanda sellegi osa, mis tal kuulda õnnestus. Kuid ettekuulutuse olulisem osa on see mis Snapel kuulmata jäi. Nii otsustabki Voldemort mõrvata oma potensiaalse ohuallika. Kuigi ettekuulutus võiks käia vabalt kahe juulikuus võluriperre sündinud poislapse kohta, kelle vanematega ta on korduvalt võitlust pidanud, valib ta millegi pärast välja just Harry. See aga võiski olla viga tema plaanis. Ettekuulutuse lõpp ütleb, et poisil saab olema võim ja vägi, mida Must Isand ei tunne ja Harry ema ongi kaitsnud oma poega iidsete loitsudega. Kui Voldemort on mõrvanud poisikese vanemad- James ja Lily Potteri ning otsustab mõrvata Harry annab loits Voldemortile tagasilöögi. Peale seda pole Voldemortist enam midagi kuulda.Tema surmasööjad vahistatakse ja pannakse Azkabani, paljud püüavad jätta muljet, et nad olid Voldemorti käske täitse Imperiuse needuse all, paljud püüavad näidata, et on oma meelt parandanud. Kaua aega arvataksegi, et Voldemort on lõplikult läinud. Kõik seda siiski ei usu.

Pärast loitsu tagasilööki püüab Voldemort iga hinna eest elu külge klammerduda- olles vähesem kui vari nagu ta enese kohta ütles. Ajapikku ta kosub elatades end üksarviute verest. Seejärel püüab ta omastada Tarkade kivi, mis annab tema omajale lõputu eluea. Kuid see plaan ebaõnnestub.


Suveks 1994 oli ta uuesti tõusnud ja ootas oma kaaskonna surmasööjatega õiget hetke, et peale tungida. Ta suri 1998. aastal, saades pihta omaenda tapmisneedusega Avada Kedavraga. Mall:Link FA