Lihaskude: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
ümber
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=jaanuar|aasta=2009}}
{{toimeta}}


'''Lihaskude'''on [[loom]]organismide kokkutõmbumisvõimelistest pikkades lihasrakkudes koosnev kude, mille ülesanne on organismi liigutustalitlused.
'''Lihaskoed''' koosnevad pikkadest rakkudest mis on kokkutõmbevõimelised.


Ülesanne: liikumine. Lihaskoe tüübid: vöötlihaskude skeletilihastes. Need rakud on paljutuumsed ja alluvad tahtele. Silelihaskude soontes, sooles, maos. Rakud ühetuumsed, tahtele ei allu. Südamelihaskude töötab automaatselt, sest kõik rakud on seotud.
Eristatakse kolme lihaskoe tüüpi: [[silelihaskude|silelihas]]-, [[südamelihaskude|südamelihas]]- ja [[skeletilihaskude]]. Skeletilihaskoe rakud on paljutuumsed ja alluvad tahtele. Silelihaskude vooderdab organismi siseelundeid: sooni, soolt, magu jne; need rakud on ühetuumsed, tahtele ei allu. Südamelihaskude töötab automaatselt (tahtest sõltumata), need rakud on ühetuumalised ja moodustavad võrgustiku.


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 9. jaanuar 2009, kell 16:51

Lihaskudeon loomorganismide kokkutõmbumisvõimelistest pikkades lihasrakkudes koosnev kude, mille ülesanne on organismi liigutustalitlused.

Eristatakse kolme lihaskoe tüüpi: silelihas-, südamelihas- ja skeletilihaskude. Skeletilihaskoe rakud on paljutuumsed ja alluvad tahtele. Silelihaskude vooderdab organismi siseelundeid: sooni, soolt, magu jne; need rakud on ühetuumsed, tahtele ei allu. Südamelihaskude töötab automaatselt (tahtest sõltumata), need rakud on ühetuumalised ja moodustavad võrgustiku.

Vaata ka