Kongo kohvipuu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Charlemagne3 (arutelu | kaastöö)
Uus lehekülg: '''Robusta kohv''' ehk '''''Coffea canephora''''' on kohvipuu liik, mis on pärit Lääne-Aafrikast. Seda kasvatatakse eelkõige Aafrikas ja Brasiilias, kus see on tuntud ...
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 5. jaanuar 2009, kell 15:28

Robusta kohv ehk Coffea canephora on kohvipuu liik, mis on pärit Lääne-Aafrikast. Seda kasvatatakse eelkõige Aafrikas ja Brasiilias, kus see on tuntud ka Conilloni nime all. Seda kasvatatakse ka Kagu-Aasias, kuhu selle tõid prantsuse kolonisaatorid 19. sajandil. Viimastel aastatel on Robusta kasvatamises saanud suurimaks tootjaks Vietnam, mis toodabki ainult robustat. Umbes kolmandik maailmas toodetavat kohvi on tehtud robustast.

Robusta kohvi on lihtsam kasvatada ja hooldada kui teist levinuimat kohvipuud, Coffea arabicat ning seetõttu on selle kasvatamine ka odavam. Arabica kohvi peetakse üldiseks parema kvaliteedi ja maitsega kohviks, mistõttu robustat kasvatatakse enamasti madalama kvaliteediga kohvi tegemiseks. Robustat kasutatakse palju lahustuvates kohvides ning vängemates espressosegudes. Robustas on umbes kaks korda rohkem kohvi kui arabicas.

Algselt levis coffea canephora Lääne- ja Kesk-Aafrikas. Seda ei kasutatud kohvivalmistamises 18. sajandini. Röstitud robusta oad on kummimaitselise, põlenud maitsega, kibedam kui Coffea arabica.