Õhutemperatuuri amplituud: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Õhutemperatuuri amplituud''' on kõrgeima ja madalaima [[õhutemperatuur]]i vahe teatud ajavahemiku (tavaliselt ühe päeva või aasta) jooksul.
'''Õhutemperatuuri amplituud''' on kõrgeima ja madalaima [[õhutemperatuur]]i vahe teatud ajavahemiku (tavaliselt ühe ööpäeva või aasta, samuti kuu) jooksul.


Õhutemperatuuri amplituud on oluline [[kliimanäitaja]].
Õhutemperatuuri amplituud on oluline [[kliimanäitaja]].


==Vaata ka==
'''Päeva õhutemperatuuri amplituud''' on kõige suurem [[kõrb]]ealadel. See võib ulatuda 30...50 °C. Näiteks [[Mojave kõrb]]es on keskpäeval tavaliseks õhutemperatuuriks +40 °C, aga öösel vaid +1...+2 °C. Kõige väiksemad päevased õhutemperatuuri amplituudid esinevad [[ookean]]ide kohal – vaid 1...1,5 °C.{{lisa viide}}
*[[Ööpäeva õhutemperatuuri amplituud]]

*[[Aastane õhutemperatuuri amplituud]]
'''Aastane õhutemperatuuri amplituud''' iseloomustab [[kliima kontinentaalsus]]t. [[Mandriline kliima|Mandrilise kliimaga]] aladel on see väga suur. Näiteks [[Verhojansk]]is on aastane õhutemperatuuri amplituud suurim maailmas – 105 °C ([[talv]]el võib õhutemperatuur langeda –68 °C aga [[suvi|suvel]] tõusta kuni +37 °C). [[Mereline kliima|Merelise kliimaga]] ekvatoriaalsetel aladel on aastane õhutemperatuuri amplituud väga väike, [[Marshalli Saared| Marshalli Saartel]] ja [[Quito]]s vaid 0,4 °C.


[[Kategooria:Klimatoloogia]]
[[Kategooria:Klimatoloogia]]

Redaktsioon: 2. jaanuar 2009, kell 11:21

Õhutemperatuuri amplituud on kõrgeima ja madalaima õhutemperatuuri vahe teatud ajavahemiku (tavaliselt ühe ööpäeva või aasta, samuti kuu) jooksul.

Õhutemperatuuri amplituud on oluline kliimanäitaja.

Vaata ka