Oleg: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
JAnDbot (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: ru:Олег (Вещий)
Loveless (arutelu | kaastöö)
P robot muutis: ru:Олег Вещий
25. rida: 25. rida:
[[no:Oleg av Novgorod]]
[[no:Oleg av Novgorod]]
[[pl:Oleg Mądry]]
[[pl:Oleg Mądry]]
[[ru:Олег (Вещий)]]
[[ru:Олег Вещий]]
[[sk:Oleg (Kyjevská Rus)]]
[[sk:Oleg (Kyjevská Rus)]]
[[fi:Oleg Viisas]]
[[fi:Oleg Viisas]]

Redaktsioon: 28. detsember 2008, kell 13:08

Oleg (ka Helge, Helgu või Helgi; enne 862. aastat – 912 või 922) oli Vana-Vene riigi tegelik rajaja. Samas on ta, nagu Rjurikki, poolmüütiline tegelane, kelle võis munk Nestor ka välja mõelda.

Kroonikate põhjal oli Oleg Rjuriku kaaskondlane (võimalik, et väimees), kes pärast viimase surma 879 sai regendina Novgorodi valitsejaks, sest Rjuriku poeg Igor ehk Ingvar olevat olnud veel liiga noor. Oleg aga haaranud võimu enda kätte ning valitsenud kuni surmani.

882. aastal läks Oleg sõjakäigule lõunasse ning alistas endale Kiievi, kus valitsenud samuti skandinaavlased Askold ja Dir. Ta tegi sellest oma riigi pealinna, alistades enda võimule ka kohalikud vürstid, kes seni olid maksnud makse Kasaari kagaanile. Nii sai Olegist vürstide vürst ehk suurvürst.

Oleg käis ka sõjakäikudel Bütsantsi vastu. Sellest on jälgi ka viimase allikates. Korra olevat ta Konstantinoopoli all ka võitnud ning sundinud roomlasi endale kopsakat valuraha maksma.

Tihedad suhted olid Olegil mõistagi ka Skandinaaviaga. Mõnede andmete kohaselt olevat ta loobunud 912 vürstitroonist ning läinud tagasi Skandinaaviasse, kus ka surnud. Teise versiooni kohaselt olevat teda salvanud madu, kes oli peitunud tema surnud lemmikhobuse kolpa.