Dollarimärk: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ahsoous (arutelu | kaastöö)
Robbot (arutelu | kaastöö)
P robot Adding: en
29. rida: 29. rida:
*[[Rahaühikute sümbolid]]
*[[Rahaühikute sümbolid]]


[[en:Dollar sign]]
[[nl:Dollarteken]]
[[nl:Dollarteken]]

Redaktsioon: 21. august 2005, kell 11:08

Dollarimärk ($) on dollari sümbolina kasutatav märk.

http://nl.wikipedia.org/upload/d/dc/Dollar-teken.png

Päritolu

Dollarimärgi päritolu kohta on käibel mitmeid versioone. Kõige tunnustatum on ehk järgmine seletus, mille annab Bureau of Engraving and Printing. Nimelt on dollarimärk pärit Mehhiko või Hispaania "P"-dest peesode kohta. Peesod ehk Hipaania dollarid võrdusid 8 reaaliga. Hispaania dollar oli hõbemünt pealdisega "P7". Sõnas 'peesod' (pesos; lühend P's) hakati S-tähte kirjutama P-tähe peale. Niisugune pealekirjutamine on säilinud vanades käsikirjades. Lõpuks jäi P-tähest ainult püstkriips.

Teise versiooni järgi on peeso ja dollari tähis pärir keskaegsest lühendist lb (libra 'nael') ühe või kahe põikkriipsuga ülal. See, mis praegu tundub S-tähena, koosneb b-tähe ümarusest all ning põikkriipsu(de)st ülal. Kolmanda versiooni järgi on S-täht jäänus numbrist 8 (Hispaania dollari väärtus oli 8 reaali).

Seda sümbolit olevat laialdaselt kasutama hakatud juba enne seda, kui Ameerika Ühendriigid hakkasid 1785 USA dollarit rahaühikuna kasutama.

Valuutakotid, mida USA rahapada väljastas, kandsid sarnast üksteise peale asetatud tähtedest U ja S märki, mis sarnanes varasema märgiga. USA dollarit hakati tähistama kahe püstkriipsuga dollarimärgiga. Kaht püstkriipsu on tõlgendatud ka Heraklese sammastele. Kui mindi üle kullakatteta rahale, hakati kasutama ühe püstkriipsuga dollarimärki.

http://de.wikipedia.org/upload/4/43/Dollar-zeichen.gif

7-bitises ASCII-märgistikus on dollarimärk ainuke rahaühiku sümbol (24. märk). Teistes märgistikes on ka teisi rahaühikute sümboleid.

Kasutamine programmeerimises

Dollarimärki kasutatakse ka muutuja tunnusena mõningates programmeerimiskeeltes, nagu näiteks BASIC-ul baseeruvad keeled VBA, Qbasic ja Visual Basic), Perl, PHP ja Bash. See kirjutatakse muutujasõna ette või taha.

http://da.wikipedia.org/upload/b/b9/Dollar-tegn.jpg

Vaata ka