Oskar Luiga: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Epp (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Oskar Luiga''' ([[28. september]] [[1894]] – [[1941]]) oli Eesti ohvitser [[Vabadussõda|Vabadussõjas]], 3. soomusrongi komandör.
'''Oskar Luiga''' ([[28. september]] [[1894]] – [[1941]]) oli Eesti ohvitser [[Vabadussõda|Vabadussõjas]], [[3. soomusrong]]i komandör.


Sündis Pangodi mõisas metsavahi peres, õppis Tartu linnakoolis, metsanduskoolis ja Peterburi lipnike koolis, töötas mõnda aega Novgorodi kubermangus abimetsaülemana. Võttis osa esimesest maailmasõjast, siirdus staabikaptenina 1. Eesti jalaväerügementi, kus oli kompanii- ja pataljoniülemaks 1918. aasta aprillini. Hiljem sai temast 3. soomusrongi ülem ja kalevlaste maleva rügemendiülem. Tema vend [[Johannes Luiga]] oli üks noorimaid Vabadussõjas langenud võitlejaid. Oskar Luiga pälvis teenete eest kolm [[Vabadusrist]]i. 1921. aastal lahkus ta kaitseväteenistusest kolonelleitnandi aukraadis ning töötas Rakvere metskonna metsaülemana. Mõrvati arvatavasti NKVD poolt 24. juunil 1941 Kosel pankur Scheeli majas.
Sündis [[Pangodi mõis]]as metsavahi peres, õppis Tartu linnakoolis, metsanduskoolis ja Peterburi lipnike koolis, töötas mõnda aega Novgorodi kubermangus abimetsaülemana. Võttis osa Esimesest maailmasõjast, siirdus [[staabikapten]]ina [[1. Eesti jalaväerügement]]i, kus oli kompanii- ja pataljoniülemaks 1918. aasta aprillini. Hiljem sai temast [[3. soomusrong]]i ülem ja kalevlaste maleva rügemendiülem.
Tema vend [[Johannes Luiga]] oli üks noorimaid Vabadussõjas langenud võitlejaid.
Oskar Luiga pälvis teenete eest kolm [[Vabadusrist]]i.
1921. aastal lahkus ta kaitseväteenistusest kolonelleitnandi aukraadis ning töötas Rakvere metskonna metsaülemana.
Mõrvati arvatavasti NKVD poolt 24. juunil 1941 Kosel pankur Scheeli majas.

Redaktsioon: 24. november 2008, kell 18:03

Oskar Luiga (28. september 18941941) oli Eesti ohvitser Vabadussõjas, 3. soomusrongi komandör.

Sündis Pangodi mõisas metsavahi peres, õppis Tartu linnakoolis, metsanduskoolis ja Peterburi lipnike koolis, töötas mõnda aega Novgorodi kubermangus abimetsaülemana. Võttis osa Esimesest maailmasõjast, siirdus staabikaptenina 1. Eesti jalaväerügementi, kus oli kompanii- ja pataljoniülemaks 1918. aasta aprillini. Hiljem sai temast 3. soomusrongi ülem ja kalevlaste maleva rügemendiülem.

Tema vend Johannes Luiga oli üks noorimaid Vabadussõjas langenud võitlejaid.

Oskar Luiga pälvis teenete eest kolm Vabadusristi.

1921. aastal lahkus ta kaitseväteenistusest kolonelleitnandi aukraadis ning töötas Rakvere metskonna metsaülemana.

Mõrvati arvatavasti NKVD poolt 24. juunil 1941 Kosel pankur Scheeli majas.