Jüri Lina: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
60. rida: 60. rida:
[[12. märts]]il [[2005]] esilinastus [[Tallinna Kinomaja]]s Jüri Lina kujundlik ingliskeelne dokumentaalfilm "The Lightbringers" ("Valgusetoojad"), mis on ilmunud ka DVD-l.
[[12. märts]]il [[2005]] esilinastus [[Tallinna Kinomaja]]s Jüri Lina kujundlik ingliskeelne dokumentaalfilm "The Lightbringers" ("Valgusetoojad"), mis on ilmunud ka DVD-l.


Sügisel [[2006]] valmis film "Tai reis". Oktobris 2008 esilinastus Jüri Lina lïhifilm "Nisragiline Andrei Tarkovski".
Sügisel [[2006]] valmis film "Tai reis". Oktobris 2008 esilinastus Tallinnas Jüri Lina lühifilm "Nisragiline Andrei Tarkovski".


16. veebruaril 2009 esilinastub Tallinnas Jüri Lina film "Meloodiate lummuses. Toivo Kurmerti muusikaklisest pärandist". Märtsis 2009 esilinastub Stockholmis Jüri Lina täispikk rootsikeelne film "I skuggan av Jermes: kommunismens hemligheter" / "Hermese varjus: kommunismi saladused".
16. veebruaril 2009 esilinastub Tallinnas Jüri Lina film "Meloodiate lummuses. Toivo Kurmerti muusikaklisest pärandist". Märtsis 2009 esilinastub Stockholmis Jüri Lina täispikk rootsikeelne film "I skuggan av Jermes: kommunismens hemligheter" / "Hermese varjus: kommunismi saladused".

Redaktsioon: 3. november 2008, kell 13:46

Jüri Lina (sündinud 13. oktoobril 1949 Tartus) on väliseesti kirjanik, publitsist, muusikaprodutsent ja kultuuritegelane, keda ajakirjanduses on nimetatud vandenõuteoreetikuks. Jüri Lina on eriliselt köitnud vastuste otsimine eksistentsialistlikele küsimustele, esoteerilistele mõistatustele ja vaimsuse kriisi põhjustele (romaan "Eemaldumine Kartaagosse"), salapärastele nähtustele (UFOd, parapsühholoogilised nähtused, raamat "Mõistatuslikkuse kütkeis") ning salaseltside tegevuse valgustamine (vabamüürlased jms).

Pärast tõsiseid konflikte KGBga pidi Lina 1979. aasta aprillis siirduma Helsingisse ja sama aasta augustis Rootsi. Julgeolekupolkovnik Valdur Timusk ähvardas teda vaimuhaiglasse paigutada, kui ta Nõukogude territooriumilt ei lahku, sest tal oli pidevaid kokkupuuteid Eesti Demokraatliku Liikumise esindajatega, sealhulgas Sergei Soldatovi ja Tunne Kelamiga ning aktiivselt tegutsenud vabadusvõitlejatega, sealhulgas Mart Nikluse ja Enn Tartoga. Enda poliitilist jälitamist kirjeldab Jüri Lina üksikasjaliselt teoses "Öised päevad".

Eesti Raadio, Ameerika Hääl, Raadio Vaba Euroopa, Top-raadio ja Kuku-Raadio on eetrisse andnud rohkem kui pool tuhat Jüri Lina koostatud saadet ja saatelõiku. Ta on avaldanud rohkesti tõlkeid, artikleid ja arvustusi nõukogude ajakirjanduses kuni avaldamiskeeluni 1975. aasta aprillis. Ometi esines ta kodumaises ajakirjanduses, kasutades varjunimesid ja variisikuid. Hulk kirjutisi on ilmunud ka Ameerika Ühendriikides, Iisraelis, Inglismaal, Kanadas, Prantsusmaal, Rootsis, Soomes, Saksamaal ja mujal. Ta on pidanud ettekandeid Eestis, Venemaal, Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Berliinis, Belgias, Inglismaal, USA-s, Kanadas, Lätis ja Rumeenias. 1984. aastal algatas KGB tagaselja Jüri Lina vastu raamatute "Öised päevad" ja "Sovjet hotar Sverige" põhjal kriminaalasja, süüdistades teda riigireetmises. 1991 ta rehabiliteeriti.

Kuni nõukogude korra lagunemiseni kuulus "Öised päevad" keelatud lugemisvara nimistusse, kuhu glasnosti perioodil olid jäänud vaid üksikud raamatud.

Looming

Heliplaadid

Jüri Lina on muusikaprodutsendina välja andnud heliplaate, peamiselt Toivo Kurmeti laulude ja figuratiivse instrumentaalmuusikaga. Uusim plaat "Muusikavooluses" (Stockholm, 2008) sisaldab nii Kurmeti muusikapalu kui ka ingliskeelseid laule rootsi, saksa ja eesti lauljate esituses. Varasemast toodangust saavutas suurima menu Anne Maasiku album "Rännak lauluvainule" (Stockholm, 1980).

Viimastel aastatel on Jüri Linal olnud tihe koostöö rootsi helilooja ja interpreedi Attila Publikuga, tänu kellele on salvestatud 40-minutiline suurteos "Veevalaja katkenud sümfoonia", mille aluseks on Toivo Kurmeti kujundlikud muusikamotiivid.

Luulelavastused

  • "Kuuldumus liblikaväljade puhkemisest", kujundlik analüüs Eesti vabanemisest eesti luuletajate nägemuse alusel (Stockholm, 1980).
  • "Katarsis tardumuskrampides" Jüri Üdi (Juhan Viidingu) mitmetahulisest luulest (Stockholm, 1980)
  • Veebruaris 1995 ilmus Eestis müügile luulelavastus "Päevaunelm", mis sisaldab Shakespeare'i sonette ja paremikku eesti süvaluulest, sealhulgas Jaan Krossilt.

Eesti Televisioonile tegi ta luulelavastuse "Äratundmine" (1993) väljapaistvaimate eesti poeetide loomingust (Ernst Enno, Viivi Luik jt).

Lastelavastused

Lina on lavastanud ning esitanud lastele heliplaatidel järgmisi lavastusi:

  • "Eesti muinasjutud", millele on muusika kirjutanud Toivo Kurmet (Tallinn, 1992, Stockholm, 2006)
  • "India muinasjutte" koostöös Härmo Saarmiga (Stockholm, 2006)
  • "Jaapani muinasjutte" (Tallinn, 1992, Stockholm 2007)
  • "Rootsi muinasjutte" (Tallinn, 1994, Stockholm, 2008).

1980. aastail andis ta kassetil välja heliajakirja "Fookus", mida regulaarselt tutvustas "Ameerika Hääl".

Ilmunud raamatuid

  • "Ufotutkimuksesta Neuvostoliitossa" (Helsingis 1979)
  • "Öised päevad" (Stockholmis 1983 ja 2005)
  • "Sovjet hotar Sverige" (Stockholmis 1983, täiendatud trükk 1984)
  • "UFO-forskning i Sovjetunionen" (Stockholmis 1984)
  • "Kommunisternas heliga krig" (Stockholmis 1986)
  • "Bakom Gorbatjovs kulisser" (Stockholmis 1987)
  • "UFO-gåtan fördjupas" (Stockholmis 1992)
  • "Under Skorpionens tecken" (Stockholmis 1994 ja 1999)
  • "Mida Eesti ajakirjandus pelgab?" (Stockholmis 1996)
  • "Skorpioni märgi all" (Stockholmis 1996 ja 1998, kolmas, täiendatud trükk 2003)
  • "Mõistatuslikkuse kütkeis" (Tallinnas 1996)
  • "Sovjetiskt inflytande i Sverige" (Stockholmis 1997)
  • "Under the Sign of the Scorpion" (Stockholmis 1998 ja 2002)
  • "Filmikunsti väljenduslikkusest” (Stockholmis 1998)
  • "Varjatud tervisevalem" (Stockholmis 1999)
  • "Världsbyggarnas bedrägeri" (Stockholmis 2001 ja 2007)
  • "Maailmaehitajate pettus" (Stockholmis 2003 ja 2004)
  • "Architects of Deception" (Stockholmis 2004)
  • "Zem Skorpiona Zimes" (Valmieras 2005)
  • filosoofiline romaan "Eemaldumine Kartaagosse" (Stockholmis 2006)

Filmid

1989. aastal valmis film "Sula-aasta", mida Kanal 2 Eestis näitas 7. veebruaril 1995. 4. detsembril 1990 esietendus Eesti Raadios filosoofiline kuuldemäng "Filippo". 23. juulil 1992 esitas Eesti Televisioon luulelavastuse "Äratundmine" eesti luulest (Viivi Luige, Peep Ilmeti ja Ernst Enno värssidest), mida 6. märtsil 1995 kordas Kanal 2. Lavastuse operaatorid olid Aare Varik ja Priit Murusalu. Toimetaja Helle Tiisväli.

12. märtsil 2005 esilinastus Tallinna Kinomajas Jüri Lina kujundlik ingliskeelne dokumentaalfilm "The Lightbringers" ("Valgusetoojad"), mis on ilmunud ka DVD-l.

Sügisel 2006 valmis film "Tai reis". Oktobris 2008 esilinastus Tallinnas Jüri Lina lühifilm "Nisragiline Andrei Tarkovski".

16. veebruaril 2009 esilinastub Tallinnas Jüri Lina film "Meloodiate lummuses. Toivo Kurmerti muusikaklisest pärandist". Märtsis 2009 esilinastub Stockholmis Jüri Lina täispikk rootsikeelne film "I skuggan av Jermes: kommunismens hemligheter" / "Hermese varjus: kommunismi saladused".

Jüri Lina tutvus filmirežissöör Andrei Tarkovskiga "Mosfilmis" kevadel 1974, neist said head sõbrad ja nad kohtusid hiljem tihti Moskvas, Tartus, Tallinnas, Roomas ja Stockholmis.

Plaanitavad teosed

Ilmumas on "Eesti-rootsi sõnaraamat" koostöös Maie Vinteriga, teos Rootsi kohta ("Sovjetrepubliken Absurdistan") ja eestikeelne raamat Nõukogude-aegsetest kaasajooksikutest ("Ohu kiuste"). Lisaks on tal valmimas veel viis raamatut, sealhulgas "Psykopaternas herravälde" ja kaks filosoofilist romaani, "Sparta needus" ja "Salaklooster", ning teos rokkmuusika kohta "Rokiajastu resonantsid". Valmimisjärgus on ka filmid "Meloodiate lummuses", "Punane terror Eestis" ja "Hermese varjus".

Tema loomingu tõlkeid ja tutvustusi

Rootsikeelseid raamatuid on tutvustatud rootsi, soome, taani, norra, šveitsi, itaalia, ameerika ja ka väliseesti ajakirjanduses.

Aastail 2002-2003 avaldas Jaapani nädalaleht Shukan Nihon Shimbon "Skorpioni märgi all" jaapani keeles. Teos "Maailmaehitajate pettus" on tõlgitud ka läti ja rumeenia keelde.

Kommentaare tema loomingule

Rootsi kirjanik ja rahvavalgustaja Lars Adelskogh on andnud Jüri Lina raamatule ”Skorpioni märgi all” järgmise hinnangu: "Skorpioni märgi all – nõikogude võimu tõus ja langus" on kahtlemata Jüri Lina parim raamat. Isiklikult pean seda üheks paremaks raamatuks, mida kunagi olen lugenud. Kulunud väljend "jätab lugejale unustamatu jälje" on siinkohal haruldaselt õigustatud. Raamat kuulub nende väheste ajalooteoste hulka, mis suudavad sündmustesse süüvida. See paljastab seda, mis tegelikult toimus näiliste sündmuste keskel. "Skorpioni märgi all" on rohkem kui raamat. See on tegu, dokument.”

Kõrge hinnangu Jüri Lina ingliskeelsetele raamatutele on andnud juudi soost Kanada ajaloolane Henry Makow, kes on tuntud peamiselt feminismi kriitikuna ja vandenõude paljastajana. Ta kirjutas oma retsensioonis: ""Architects of Deception", a 600-page history of Freemasonry, by Estonian writer Jyri Lina offers profound insight into the true character of modern history."{{"Cruel Hoax" (Silas Green, Toronto, 2007, lk. 182.)} (""Maailmaehitajate pettus", eesti kirjaniku Jüri Lina 600-leheküljeline Vabamüürluse ajalugu pakub sügava sissevaate moodsa ajaloo tõelisse loomusesse.") Ta pühendas oma raamatus "Cruel Hoax" (Silas Green, Toronto, 2007) terve peatüki Jüri Lina teosele "Architects of Deception".

Ameerika esoteerikakirjanik Michael Tsarion toonitas oma retsensioonis: ""Architects of Deception" is certainly one of the most informative and revealing books on Freemasonry and secret societies by a committed and courageous researcher Juri Lina."[viide?] (""Maailmaehitajate pettus" on julge ja pühendunud uurija Jüri Lina kirjutatud üks informatiivsemaid ja paljastavamaid raamatuid vabamüürlusest ja salaühingutest."

USA ajaloorevisionismi ajakiri "The Barnes Review", mis on avaldanud hulga kirjutisi Jüri Lina sulest, teatab Jüri Lina kohta: "Jüri Lina is an internationally renowned writer. His chief speciality is political economy, with a specific concentration on the connection between finance and political regimes. He is the author of "Under the Sign of the Scorpion", which has attained almost cult status among his staunch supporters. He presently lives in Sweden."[1] ("Jüri Lina on rahvusvaheliselt tunnustatud kirjanik. Tema peamine eriala on poliitökonoomika, erilise tähelepanuga majanduse ja poliitilise režiimi seostele. Ta on raamatu "Skorpioni märgi all" autor, mis on oma toetajate hulgas saanud peaaegu kultusliku maine. Hetkel elab autor Rootsis.")

Raamatut "Skorpioni märgi all" on tsiteerinud nii Euroopa kui ka Ameerika ajaloolased, näiteks Elisabeth Heresch ("Parvuse toimik"), Sven Olof Jakobson "Salainen asiakirja No 1", ameerika ajaloodoktor Gordon Ginn oma raamatus "The Final Aposasy" jne.

Võimu teenivad ajaloolased, kes ei hooli originaalallikaist, nimetavad Jüri Lina vandenõuteoreetikuks, kes valib ja seostab fakte meelevaldselt. Lina ise väidab, et kasutab ainuüksi originaalallikaid, kus asjaosalised ise võtavad omaks, et on planeerinud vandenõusid, ja et sääraste allikate olemasolu on fakt, sealhulgas David Rockefelleri memuaarid.

Rootsi massoonide ajakiri "Frimuraren" (nr 2, 2008, lk. 31) retsentseeris Jüri Lina raamatut "Världsbyggarnas bedrägeri" ("Maailmaehitajate pettus"), suutmata ühtki fakti ümber lükata. Autor Christer Svärd paistis muretsevat nende vabamüürlaste pärast, kes on Lina raamatut tõsiselt võtnud ja ordust lahkunud.

Lina tegevust on tema enda väitel innustanud Napoleoni ülestunnistus: "Ajalugu koosneb nendest valedest, mille suhtes on jõutud kokkuleppele." (History is a set of lies agreed upon."/www.brainyquote.com/quotes/quotes/n/napoleonbo161968.html) Ja kirjanik Lev Tolstoi tõdemus: "Ajalugu oleks midagi erakorralist, kui see vaid tõsi oleks." Ka peab ta lugu rootsi kirjaniku August Strindbergi aususest: “Mis on ajalugu? Jutustus minevikust, mida mõistagi on esitatud ülemklassile sobivas valguses.”

Viited

  1. The Barnes Review No. 5, 2004, p. 15.

Jüri Lina kodulehekülg