Wilhelm Canaris: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: hu:Wilhelm Canaris
Horst (arutelu | kaastöö)
20. rida: 20. rida:
[[id:Wilhelm Canaris]]
[[id:Wilhelm Canaris]]
[[bg:Вилхелм Канарис]]
[[bg:Вилхелм Канарис]]
[[cs:Wilhelm Canaris]]
[[da:Wilhelm Canaris]]
[[da:Wilhelm Canaris]]
[[de:Wilhelm Canaris]]
[[de:Wilhelm Canaris]]

Redaktsioon: 22. oktoober 2008, kell 15:02

Fail:Canaris.jpg
Wilhelm Canaris

Friedrich Wilhelm Canaris

sündinud 1. jaanuaril 1887 Dortmundi lähedal Aplerbeki asulas -1945

Ruhri tööstuspiirkonna direktori peres, 1905 astus Kieli Imperaatorlikku kadetikooli, mille lõpetas 1907 aastal ning suunati teenistust jätkama ristlejale "Bremen". Mis oli Saksamaa sõjalaevastiku baasiks Ladina-Ameerikas.

Esimese Maailmasõja ajal teenis ristlejal "Dresden", mis uputati 1915. aastal Tšiili ranniku ääres ning meeskond interneeriti. Põgenes interneeritute laagrist ning omal käel suundus läbi Argentiina ja Hollandi Saksamaale. 1916 aastas saatis Mereväeluure ta Hispaaniasse, kus ta teostas mitu edukat värbamist ja lõi agentuurvõrgu, mille eesmärk oli varustada saksa allveelaevu Hispaania ja Portugali territooriumilt.

veebruarist 1919 kuni märtsini 1920 oli Wilhelm Canaris saksa sõjaministri Gustav Noske adjutant ja võttis aktiivselt osa Vabatahtlike Korpuse Freikorps loomisest. Weimari Vabariigi ajal oli valitsusevastase 1920 aasta 20. märtsi nn Kappi putši osavõtja.

Peale 23. märtsil 1923 vastuvõetud Reichwehri seaduse vastuvõttu täitis erinevaid ametikohti Sõjamere ametkonnas Reichwehri ministeeriumi juures. Hiljem juhatas ristlejat "Sileesia".

1. jaanuaril 1935 määras Sõjalaevastiku ülemjuhataja Erich Roeder Canarise Sõjaministeeriumi juures asuva luure ja vastuluure korraldusliku grupi juhiks. Peakontor asus Beliinis aadressil Tirpizufer? 74/76 1938 aastal nimetati Canarise ametkond ümber Ausland/Abwehr/OKW.

Saksa sõjaväeluure Abwehri viimane juht