Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: '''Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud''' (akronüümina '''PAH'''-id, inglise '''PAHs''') on orgaanilised ühendid, mis sisaldavad üksteisega liitun...
 
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud''' ([[akronüüm]]ina '''PAH'''-id, [[inglise keel|inglise]] '''PAHs''') on [[orgaanilised ühendid]], mis sisaldavad üksteisega liitunud [[benseen]]ituumi, ning ei sisalda [[heteroaatom]]eid.
'''Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud''' ([[akronüüm]]ina '''PAH'''-id, [[inglise keel|inglise]] '''PAHs''') on [[orgaanilised ühendid]], mis sisaldavad üksteisega liitunud [[benseenituum]]i, ning ei sisalda [[heteroaatom]]eid.


PAHe esineb näiteks toor[[nafta]]s, [[kivisüsi|kivisöes]] ja [[tõrv]]as; nende ainete põletamisel vabanevad keskkonda kõrvalproduktidena ka PAHid.
PAHe esineb näiteks toor[[nafta]]s, [[kivisüsi|kivisöes]] ja [[tõrv]]as; nende ainete põletamisel vabanevad keskkonda kõrvalproduktidena ka PAHid.

Redaktsioon: 21. oktoober 2008, kell 22:11

Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (akronüümina PAH-id, inglise PAHs) on orgaanilised ühendid, mis sisaldavad üksteisega liitunud benseenituumi, ning ei sisalda heteroaatomeid.

PAHe esineb näiteks toornaftas, kivisöes ja tõrvas; nende ainete põletamisel vabanevad keskkonda kõrvalproduktidena ka PAHid.

PAHide hulgas leidub arvukalt saasteaineid, mis on kartsinogeensed, mutageensed ja teratogeensed.