Landskrone: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Epp (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
P lisatud tänapäevane funktsioon
1. rida: 1. rida:
'''Landskrone torn''' ([[alamsaksa keel|alamsaksa]] 'Maakroon') oli torn [[Toompea Väike Linnus|Tallinna Toompea Väikese Linnuse]] välismüüri kirdenurgas. Landskrone torn rajati tõenäoliselt 15. ja 16. sajandi vahetusel. Ümara põhiplaaniga torn oli kavandatud raskete tulirelvade tarbeks. Torni ülemine osa on tänaseks lammutatud, ent oletatavasti oli Landskrone torni ülaosas sarnaselt [[Pikk Hermann|Pika Hermanni]] torniga [[mašikulii]].
'''Landskrone torn''' ([[alamsaksa keel|alamsaksa]] 'Maakroon') on [[torn]] [[Toompea Väike Linnus|Tallinna Toompea Väikese Linnuse]] välismüüri kirdenurgas. Torn rajati tõenäoliselt 15. ja 16. sajandi vahetusel. Ümara põhiplaaniga torn kavandati raskete tulirelvade tarbeks. Torni ülemine osa on tänaseks lammutatud, ent oletatavasti oli see sarnane [[Pikk Hermann|Pika Hermanni]] torniga, see oli sama kõrge kui Pikk Hermann ning seal oli samuti [[mašikulii]].

Pikka aega kasutati torni laona. Isegi 1930. aastate teise poole ümber- ja juurde-ehituste käigus jäi torn ilma kindla funktsioonita. Torn restaureeriti 2008. aastaks ning praegu on seal [[Riigikogu]] kantselei abiruumid.


[[Kategooria:Tallinna ehitised]]
[[Kategooria:Tallinna ehitised]]

Redaktsioon: 8. september 2008, kell 22:28

Landskrone torn (alamsaksa 'Maakroon') on torn Tallinna Toompea Väikese Linnuse välismüüri kirdenurgas. Torn rajati tõenäoliselt 15. ja 16. sajandi vahetusel. Ümara põhiplaaniga torn kavandati raskete tulirelvade tarbeks. Torni ülemine osa on tänaseks lammutatud, ent oletatavasti oli see sarnane Pika Hermanni torniga, see oli sama kõrge kui Pikk Hermann ning seal oli samuti mašikulii.

Pikka aega kasutati torni laona. Isegi 1930. aastate teise poole ümber- ja juurde-ehituste käigus jäi torn ilma kindla funktsioonita. Torn restaureeriti 2008. aastaks ning praegu on seal Riigikogu kantselei abiruumid.